Геть «Сбербанк»! Вступили в дію санкції проти російських фінустанов

754873190571905

Сьогодні президент Петро Порошенко ввів у дію рішення РНБОУ про запровадження санкцій щодо російських банків, зокрема «Сбербанку».

Гроші залишаться в Україні

Крім того, у санкційний список потрапили ПАТ «ВіЕс Банк», ПАТ «Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк», ПАТ «ВТБ БАНК», ПАТ «БМ БАНК». Запроваджені обмеження стосуються запобіганню виведення за межі України коштів на користь пов’язаних з ними осіб, тобто материнських структур у Росії. Йдеться про надання міжбанківських кредитів, розміщення депозитів тощо. А також це заборона на виплату відсотків, дивідендів, повернення міжбанківських кредитів…

Натомість Кабмін та НБУ мають забезпечити виконання і моніторинг ефективності санкцій, а також заборонити розміщувати кошти у російських банках державним підприємствам, установам, організаціям та господарським товариствам, у статутних капіталах яких є корпоративні права держави.

Більшої шкоди, ніж війна Росія вже завдати не може

Однак відомий український економіст Андрій Новак вважає, що запроваджені санкції є запізнілими, щонайменше на три роки.

«Це відповідь на надто велику інформаційну та політичну увагу, яка виникла останніми тижнями, і, фактично, у влади не було іншого виходу, окрім приймати рішення як щодо російських баків, так і щодо блокади. Влада через рішення РНБОУ підтвердила суспільні вимоги, знову ж таки і щодо блокади, і щодо роботи російських банків, тобто фінансових установ країни-агресора, які працюють в Україні. Це лише відповідь на дуже широкий резонанс», – каже Андрій Новак.

Економіст запевняє, що жодних економічних ускладнень через санкції щодо «Сбербанку» бути не повинно.

«За три роки війни, яку Росія розв’язала проти України, ті, хто хотів зняти гроші з рахунків у російських банках, вже це зробили – як фізичні особи, так і підприємства. Залишилися працювати з ними ті українські підприємства, які мають досі якісь економічні зв’язки з Росією і залишаються при цих зв’язках, або ті українські громадяни, які мають у Росії родичів чи родичів-заробітчан. Тому їм зручніше працювати саме через російські банки. Думаю, настільки велика суспільна увага до цієї теми, вона змусить як громадян, так і українські підприємства подбати про свої  українські гроші в російських банках – або зняти їх, або закрити рахунки і піти працювати чи в українські, чи в інші іноземні банки», – розповідає експерт.

І додав, що економічні наслідки будуть не важчими за ті, які маємо після ліквідації НБУ десятків інших банків.

«Наскільки мені зрозуміло, про закриття банку наразі не йдеться, лише про певні санкції, зокрема щодо виводу їхнього капіталу з України до їхніх материнських банківських структур. Це правильні обмеження, щоб гроші українців, як громадян, так і підприємств, працювали на Україну», – зазначив Андрій Новак.

Водночас він не виключає, що Росія, натомість, може вдатися до якихось дзеркальних санкцій.

«Важко спрогнозувати їхні дії у відповідь, але більшої шкоди, ніж пряма військова агресія, Росія вже завдати не може. А обмеження до української економіки та українських виробників вони застосовували останні 15 років, тому нічого гіршого, ніж війна вони нам заподіяти не можуть. Особливо зараз, коли наші взаємні зовнішньоекономічні зв’язки мінімізовані. Раніше Росія для України в зовнішньоекономічних зав’язках займала понад 35%, то зараз – менше 9%. Прямий вплив Росії на українську економіку мінімізований.

Звісно, Росія може відповісти на санкції, адже це позиція агресора. Придумають якусь форму відплати, може заборонять чергові якісь українські товари на своєму ринку. Тобто те саме, що вони робили по відношення до всіх інших закордонних товарів – турецьких, європейських тощо. У них хвилями йдуть санкції, тобто контрсанкції проти тих, хто їх не влаштовує. Звісно, що реакція буде, але це дрібниці порівняно з війною», – додав економіст.

Клієнтам у нотатник

Ще до підписання президентом рішення РНБОУ «Сбербанк» теж запровадив додаткові обмеження для своїх клієнтів.

Згідно з оновленими даними, з 16 березня максимальна сума всіх переказів за однією карткою на день з урахуванням комісії становить 30 тис. грн, видача готівки з поточних рахунків фізосіб через каси – також 30 тис. грн або еквівалент цієї суми у валюті, будь-які безготівкові перекази з поточних рахунків фізосіб - 30 тис. грн або еквівалент у валюті на добу на одного клієнта.

Проведення будь-яких безготівкових операцій з карткових рахунків, включаючи розрахунки в торгово-сервісних мережах та мережі Інтернет, можливе у межах 30 тис. грн, 1100 дол. США або 1000 євро на добу по одному картковому рахунку клієнта. Зняття готівки з карткових рахунків допускається у розмірі 20 тис. грн, 750 дол. США або 700 євро на добу по одному картковому рахунку. Погашення іменних депозитних сертифікатів фізосіб проводиться тільки через поточний рахунок клієнта.

Крім того, банк встановив низку обмежень для юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців на видачу готівки за грошовим чеком і на міжбанківські безготівкові перекази з поточних рахунків, крім операцій з виплати заробітної плати, розрахунків з бюджетом і валюти, купленої на міжбанківському валютному ринку 15 березня.

Усі ці заходи запроваджені банком, щоб запобігти відтоку готівки з рахунків.

Хто є хто

До санаційного списку потрапили ПАТ «Сбербанк», ПАТ «ВіЕс Банк», ПАТ «Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк», ПАТ «ВТБ БАНК», ПАТ «БМ БАНК».

ПАТ «Сбербанк» – дочірній банк найбільшого банку Російської Федерації. За даними журналу The Banker, Сбербанк Росії посідає 33 місце за розміром основного капіталу серед найбільших банків світу. Станом на липень 2014 року загальні активи Сбербанку в Україні становили 41 млрд грн., за їх розмірами банк входив в десятку найбільших банків України. 2014 року в ході російської збройної агресії в Криму та Схід України Сбербанк став одним із об'єктів громадської кампанії «Не купуй російське!» — руху з бойкоту російських товарів. Цього року дочірній банк скоротив прибуток на 81,1%. За класифікацією НБУ, був одним з восьми системно важливих банків в Україні протягом 2015 року.

ПАТ «ВіЕс Банк» – український банк з головним офісом у Львові. Заснований в 1991 році під назвою «Електронбанк», в 2008 був перейменований у «Фольксбанк», з 2013 носить назву «ВіЕс Банк». Станом на кінець 2015 року, має 38 відділень у західних та центральних областях України. Обслуговує близько 49 тисяч фізичних та 9 тисяч юридичних осіб. 99,9% акцій банку належать групі Sberbank Europe AG (Австрія) яка, в свою чергу, повністю належить російському Сбербанку. Чистий прибуток ВіЕс Банку за 2015 рік склав більше 76 мільйонів гривень, за їх розмірами банк увійшов в двадцядку найприбутковіших банків в Україні.

ПАТ «Промінвестбанк» (ПІБ) – акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк, створений у серпні 1992 року. За класифікацією НБУ, був одним з восьми системно важливих банків в Україні протягом 2015 року.  99,3916% належить Державній корпорації «Банк розвитку та зовнішньоекономічної діяльності (Зовнішекономбанк)»(Російська Федерація), головою наглядової ради якої є глава уряду, тобто Дмитро Медведєв. Під час російської інтервенції в Україну 2014–2015 рр. Промінвестбанк розповсюдив інформацію, що протягом двох десятиліть банк свідомо дистанціюється від великої політики, концентруючись на банківському бізнесі та розвиваючи економіку України. Будь-які припущення щодо участі Промінвестбанку в політичних процесах не відповідають дійсності. Однак у липні 2015 року Промінвестбанк як дочірня структура російського банку потрапив під санкції США.

ПАТ «ВТБ БАНК» – універсальний банк, що входить до числа найбільших. Входить до міжнародної фінансової групи ВТБ, 99,97% акцій банку належить ВАТ Банк ВТБ (Російська Федерація).

ПАТ «БМ БАНК» було зареєстровано в грудні 2005 року. У лютому 2006 року Банк одержав Ліцензію НБУ на проведення банківської діяльності на території України. У серпні 2008 року ТОВ «БМ Банк» було реорганізовано у ВАТ «БМ Банк».  Зареєстрований статутний капітал становить 3 281 397 350 грн. Частка АТ «БМ-Банк» (Російська Федерація)  у статутному капіталі становить 99,9904%, частка «БМ Холдинг АГ» (BM Holding AG) - 0,0096%.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: