Помер літературознавець і видавець Осип Зінкевич

21616206_10211538327188651_4572710847415099037_n

На 93-му році життя помер відомий український літературознавець, президент МБФ «Смолоскип», меценат Осип Зінкевич.

Про це на своїй сторінці у Фейсбук повідомив письменник Сергій Пантюк.

«Страшна звістка. Чорна... Не стало Осипа Зінкевича... Куди ж Ви так швидко, Осипе Степановичу? Які 93? Ви завжди були для нас молодим і своїм - нестримним двигуном молодої літератури та незаангажованої політології. Ваше дітище – Семінари творчої молоді від «Смолоскипа» - воістино історична справа. Ваші книжки... Упорядковане Вами з пані Надією «Українське дошкілля», на якому зростали мої сини... Плачу... Хоча чоловікам це і не личить...

Спочивайте в мирі з Богом. Вічна пам'ять Вам, Осипе Степановичу - чудова Людино, великий Українцю...» – написав Сергій Пантюк.

Довідка

Зінкевич Осип Степанович (нар. 4 січня 1925, с. Малі Микулинці нині Снятинського району Івано-Франківської області) — український літературознавець, видавець. Голова правління українського незалежного видавництва «Смолоскип», член Вашингтонського Комітету Гельсінкських Гарантій для України. Член Національної спілки письменників України (1994), член редколегії газети «Літературна Україна». Організатор і перший голова Музею-архіву українського самвидаву в Україні (1998). Упорядник «Енциклопедії дисидентського руху» (2010). 1997 року нагороджений орденом «За заслуги» ІІІ ступеня.

Осип Зінкевич опинився після війни у Західній Німеччині. Навчався в таборі біженців в Учительській семінарії, яку закінчив з дипломом учителя. Працював на вугільній шахті в північній Франції.

У паризькій газеті «Українське слово» разом з іншими студентами заснував сторінку «Смолоскип», яка згодом перетворилася на самостійний журнал.

1956 р. з дружиною та двома дітьми переїхав до США, де вже жили сестра, мати і батьки дружини. Отримав роботу в лабораторії Дж. Гопкінс університету в Балтиморі, згодом кілька разів міняв роботу і 15 років до виходу на пенсію працював директором дослідної хімічної лабораторії.

Переїхавши у США, Зінкевич продовжував видавати журнал «Смолоскип», створив видавництво «Смолоскип», яке згодом прибрало ім'я Василя Симоненка.

У 1990 р. Зінкевич відвідав Україну, а 1991 оселилися з дружиною Надією в Києві, зберігаючи американське громадянство. 1992 р. переніс видавництво «Смолоскип» у Київ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: