«Час історій» змінює людей

unnamed

Колонка Ірини Снітинської.

Уже рік щирі історії непрофесійних промовців стають темою обговорень, інсайтами та відліком нового етапу життя для сотень львів’ян. Чому платформа сторітелінгу «Час історій» стала популярною, у чому її сила та як ми створюємо проект?

Почну з того, що я колекціонерка історій. Сторітелінг вважається ключовим сучасним інструментом комунікації, та, водночас, він вічний – люди у всьому світі завжди розповідали історії. У нашій тренінговій компанії «Школа Аґрус» ми зокрема навчаємо людей публічних виступів, тому якось я подумала – а якщо створити платформу, де герої зможуть розповідати свої історії, ділитись власним досвідом і здобутками, описувати свій шлях, радощі, хвилювання, проблеми та їхнє подолання? Так почалась історія «Часу історій».

Унікальність проекту у тому, що історії тут справжні, щирі, емоційні, без слайдів, від відомих людей та від тих, хто не є професійними промовцями. У сучасному світі постправди, штучних емоцій заради рейтингів, маніпуляцій з інформацією, «Час історій» цінний своєю правдивістю. І знаєте, кращого сценариста чи режисера, як саме життя, немає. Жодна людина не здатна намислити того, що припідносить їй світ.

Один із наших промовців народився і ріс здоровим та активним хлопцем. В 11 років він невдало впав з горіха і відтоді - на інвалідному візку. Інша промовиця – очікувала на поповнення в родині, але, народивши донечку, довго не могла прийняти і прожити поставлений діагноз синдром Дауна. Ще одній учасниці проекту сказали, що вона не зможе мати дітей. Чимало людей стикаються із неочікуваними випробуваннями, але спікери «Часу історій» розповідають, як не впасти у зневіру, а зробити висновки і жити далі повним життям, творити свій кожен день ще кращим, ніж попередній. Антон Дацко, хоч і прикутий до візка, став паралімпійським чемпіоном з фехтування. Надія Балук знайшла в собі достатньо любові, аби прийняти свою доньку і тепер допомагає ще й іншим особливим дітям та їхнім мамам. Ірина Олексин, попри вирок лікарів, таки стала мамою двох дітей, яким нині вже по 8 років.

«Час історій» має терапевтичний ефект. Уявіть, скільки треба мати мужності, аби розповісти сотням людей про щось болюче, дуже особисте, не завжди похвальне  – про гральну залежність, період безнадії, про час, коли близькі люди відвертаються від тебе. Надія Балук, мама сонячної дівчинки, після виступу зізналась мені, що розставила всі, навіть далеко приховані, крапки на «і», відчула якесь звільнення.

Терапевтичний сеанс – це те, що часто чую і від тих, хто у залі. Такі зустрічі – це можливість у нашому динамічному світі зупинитись, подумати, знайти час для себе, прислухатися до свого серця, свого розуму, до того, чого хочеться. Багато людей приймають важливі рішення, які відкладали, розв’язують свої внутрішні завдання, навіть якщо вони прямо не були пов’язані з тим, що розповідав промовець. «Кожен, хто виступав, говорив наче саме до мене», - написали одного разу в коментарях.

Після заходу я мушу на якийсь час вимикати телефон, бо щокілька хвилин приходять повідомлення, де глядачі з захопленням описують свої емоції. Наприклад такого змісту: «Іро, дякую за час "терапії" історіями, за хвилю емоцій, за промовців, за роздуми, сльози і сміх». Інша моя знайома розповіла: послухавши про багаторічне очікування дитини, порятунок з-під каменепаду у Гімалаях, подолання раку, прийшла додому і міцно обійняла своїх трьох діток. Зізналась, як сильно їх любить, тішилась, що з ними все гаразд.

Зрештою, «Час історій» - це просто час для себе, коли можна побути з друзями, емоційно відпочити та надихнутися.

Теми підказує саме життя - робота, любов, стосунки в сім’ї, мандрівки, гроші, мрії, пошук себе. Це звичайні питання, з якими стикаються люди щодня, це те, з чого складається життя. За результатами голосування, у березні найбільше глядацьких симпатій зібрала історія Наталії Вовк, яка поїхала у мандри і там знайшла зцілення і внутрішню гармонію. У травні глядачів підкорив директор інтернату Андрій Закалюк. Чоловік зробив освітню революції в інтернаті, став татом для 130 дітей, а діти, на знак вдячності, з допомогою телепроекту, подарували йому омріяну путівку на Мачу-Пікчу. «Подарунок мені зробили ті, котрі самі нічого не мають», - сказав промовець.

Мене часто запитують, де ми беремо розповідачів. Нагадую, колекціоную історії. Коли я чую або читаю у фейсбуці чи інтерв’ю з цікавою людиною якусь важливу історію – ставлю собі помітку, що цю людину я хотіла би чути у «Часі історій». Моя особиста сторінка у ФБ має величезну відвідуваність, коли кажу: «Народе, я шукаю промовця на таку тему і з такою історією», – мені обов’язково пропонують когось. Часто люди самі пишуть і надсилають свої історії.

Маю шалену базу історій, отож, можна компонувати та підбирати промовців. Тема наступного заходу, що відбудеться 19 липня, - «Завжди кажи: ТАК». Ми підбираємо промовців різних за віком, статтю, статусом, родом занять, з історіями з різним настроєм.

Ми народжені, щоб розповідати історії. Сучасний світ такий, що люди часто орієнтуються на зовнішні орієнтири. Щирі та добрі історії допомагають правильно розставити пріоритети.

«Час історій» відбувається раз у два місяці. Цей захід вимагає неймовірної масштабної підготовки – ми інвестуємо час, ресурси, енергію. Шалена кількість комунікації з промовцями, пошук партнерів, висвітлення події. Промовців до виступу готую я. Маємо п’ять або, за потреби, більше репетицій. З нельвівськими промовцями тренуємося дистанційно. Промовці отримують можливість познайомитися зі мною-тренеркою і мною-людиною, що закохана у свою справу. Навіть суперпрофесійним промовцям рекомендуємо відвідувати репетиції. Ми репетируємо групою, індивідуально. Історія на сцені повинна звучати 7-10 хв. Це – оптимальний час для того, щоб показати «шлях» у повній мірі і не вдаватися у зайві деталі. Як показує досвід, навіть найкращий промовець без репетицій виступає гірше, ніж непрофесійний, але добре підготований.

Отож, ми уже інтенсивно готуємо липневий проект. Я дуже люблю те, чим займаюсь і у нашій команді кожен вкладає душу у створення заходу.  Будемо раді зустрічі з вами 19 липня у залі FestRepublic. Скажіть «Так» собі!

З любов’ю –

Ірина Снітинська, засновниця соціально-культурного проекту «Час історій»

N.B. Квитки на захід можна придбати тут

«Школа АҐРУС» допомагає промовцям підготуватися до виступів. Мрієте розповісти свою історію, надсилайте її Ірині Снітинській

З питань партнерства звертайтеся: (097) 864-99-56

Детальна інформація: (097) 864-99-56 або на сайті

Сторінка проекту у ФБ

Думки, висловлені в рубриці «Колонки», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію редакції ІА Дивись.info.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: