У ЛОР планують змінити скандальне рішення про мораторій на російськомовний культурний продукт

IMG_2336

18 вересня Львівська обласна рада своїм рішенням запровадила а впровадити мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту на території  області. 

18 вересня Львівська обласна рада своїм рішенням запровадила а впровадити мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту на території  області.

Це рішення викликало резонанс і спричинило критику, зокрема з боку західних дипломатів. Відтак в облраді вирішили «відіграти» ситуацію назад.

Голова облради Олександр Ганущин та голова комісії з питань культури історико-культурної спадщини, туризму, духовного відродження та засобів масової інформації Юрій Візняк підготували новий проект рішення. Головна зміна - мораторій стосуватиметься лише фігурантів так званого «чорного списку».

Переглянуть умови мораторію

Керуючий справами обласної ради Валентин Харлов каже, що наступного тижня проект винесуть на депутатську комісію. «Ми виходимо з того, що це рішення набуло широкого резонансу, але ми своєю метою не вбачали якісь суцільні обмеження. Це був мораторій на використання російськомовного культурного продукту будь-яких формах. У нас було багато скарг і зауважень на використання російської музики, і ми це врахували. На даний момент вийшло так, що ми не конкретизували цей російськомовний культурний продукт. І це якраз здійняло хвилю, бо є такі речі, як книжки, які апріорі потрапляли під дію цього мораторію. Вносячи зміни в цей проект ми написали: встановити мораторій на використання російськомовного культурного продукту в будь-яких формах щодо виконавців, які зазначені у переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці, а також осіб, які прямо або опосередковано ведуть антиукраїнську діяльність. Тобто зараз ми це питання чітко конкретизуємо щодо суб’єктів, які внесені в наказ Мінкульту та СБУ, яким заборонений в’їзд або перебування на території України», - пояснює Валентин Харлов.

Натомість ініціатор прийнятого 18 вересня мораторію, свободівець Руслан Кошулинський обурений намірами його змінити. «На жаль, хрунізм на Галичині не перевівся. Я інакше не можу це пояснити з огляду на те, що ці ж депутати за це голосували. І тут в них виникло істотне внутрішнє бажання нівелювати цю ухвалу. Насправді вони хочуть розділити своїми змінами до ухвали на так звані хороші московські пісні і погані. Це так само, якби на війні хороші москалі по-хорошому нас вбивали і погані по-поганому. Я собі уявляю муніципала чи поліцейського, який приходить в ресторан, бере перелік пісень, заборонений до співання, і каже - оцю пісню по-російськи можна співати а цю не співайте», - обурюється депутат.

Що буде на практиці

Керуючий справами ЛОР визнає, що на практиці запровадити такі обмеження буде доволі складно. Спочатку доведеться створити міжвідомчу робочу групу, де буде громадськість, правоохоронці, посадовці, діячі культури, яка й буде напрацьовувати відповідні механізми. «Заборонити прямо своїми діями ми не можемо. Основна мета – рекомендація, вести систематичну роз’яснювальну роботу, щоб люди зрозуміли цю проблематику, що є неякісний російськомовний контент. Це буде тим кроком, який приверне увагу. Ми не маємо права накласти заборону юридичну, немає чітко прописаного механізму. Ми хочемо обмежити, а шляхи обмеження ми ще будемо вивчати. Наприклад, ресторани є приватні, ми не можемо обмежити номенклатуру пісень, але це може стосуватися концертних програм. Наприклад є гурт «Машина времени», який співає російською мовою, але Андрєй Макаревич всіма фібрами душі підтримує Україну. Так само має приїхати з виступом Міхаїл Єфремов з Росії, який підтримує Україну. Ті особи апріорі потрапляли під той мораторій, тому зараз йдеться про осіб, які становлять загрозу нацбезепеці», - каже Валентин Харлов.

«Конфліктів буде більше»

Своєю чергою, Руслан Кошулинський наводить приклади конфліктів через використання російськомовної музики і прогнозує, що їх буде ще більше.

«З чого все почалося - хлопчина, який був в бою, в якому загинув Василь Сліпак, в Олеську звернувся до музикантів і попросив співати українською, або якщо вони не вміють, то він заспіває сам. Дійшло до застосування травматичної зброї і кримінального провадження. Я вже не згадую про ресторани Львова. І такого ще буде і буде. Замість того, щоб створити українським воякам максимально комфортні умови, депутати бояться, щоб їм, не дай Боже, хтось пальчиком не помахав. Це називається в Галичині словом хрунізм - по-іншому я це назвати не можу», - підсумовує Руслан Кошулинський.

Тим часом проект нового рішення уже зареєстрований і буде винесений на розгляд найближчої сесії ЛОР у жовтні.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: