Тариф розбрату: на громадських слуханнях не дійшли згоди щодо підвищення вартості проїзду

IMG_1643

У суперечці щодо встановлення нового тарифу на пасажирські автоперевезення у Львові відбувся новий раунд.

Громадські слухання, які відбулися вчора у міській раді, продемонстрували, що позиції сторін не змінилися: перевізники вимагають підвищити тариф і погоджуються возити пенсіонерів лише за умови компенсації від міської ради, міська влада готова переглянути тариф, за умови безкоштовного перевезення пенсіонерів, а мешканці взагалі проти будь-якого підвищення тарифів, мовляв, такий сервіс більше не коштує.

Темою громадських слухань було «недопущення підняття ціни на проїзд у громадському транспорті без суттєвого покращення якості обслуговування та дотримання графіку маршрутів». Сесійна зала міської ради була переповнена вщерть, завдяки присутності водіїв приватних та комунального АТП. Були також громадські активісти та небайдужі мешканці, втім вони були у явній меншості. Загалом на участь у громадських слуханнях зареєструвались 170 осіб.

Коли буде облік пасажирів

Як пояснив ініціатор слухань, депутат ЛМР Ігор Зінкевич, немає сенсу говорити про величину тарифу, доки немає обліку перевезення пасажирів.

«Ми щоразу чуємо, що треба піднімати вартість перевезень, бо перевізники інакше не виживуть. Давайте нарешті зробимо електронний квиток, якщо не виходить, давайте вернемося до паперових, поставимо компостери, і 3 місяці працюємо і рахуємо, яка виходить ціна. Хто зараз може надати аналітику з підтвердженими цифрами по кількості перевезень? Якщо є потреба у підвищенні, бо ціни ростуть, громада це сприйме, але хоче бачити цифри конкретні. Люди згідні платити більше, але вони хочуть розуміти, за що», - заявив депутат.

«На сьогодні немає жодного обліку, говорити про якусь рентабельність чи нерентабельність, коли немає розуміння, скільки людей у нас їздить, скільки пільговиків, скільки пенсіонерів, не можемо», - додав депутат Ігор Телішевський.

Тезу про неможливість визначити економічно обгрунтований тариф, без обліку перевезення пасажирів згодом повторили багато виступаючих.

Втім, голова Асоціації перевізників Львівщини Іван Велійка заявив, що перевізники перші виступали за впровадження електронного квитка.

«Ми говоримо про покращення, але ми жодного разу не приймали тариф розвитку. Хто має організувати облік пасажирів? Це є справа замовника. Збір коштів не питання АТП. Якщо перевізники так багато заробляють, то нехай місто ці кошти збирає і надлишок направляє у свій бюджет. Закупило місто нові автобуси, але якщо не підняти тариф, то ми перетворимо АТП-1 у могильник цих автобусів. Пальне виросло на 30%. Коли затверджувався тариф у 5 грн, міська рада визнала, що економічно обґрунтований тариф – 6,80 грн. Хтось виплатив автотранспортним підприємствам цю різницю в тарифі? Ніхто. Ми сьогодні говоримо, що нам також набридло їздити на старих автобусах. Ми хочемо купувати нові, але для того треба новий тариф, який дасть нам можливість оновлювати рухомий склад і приводити його до належного рівня. Я хочу, щоб ми проголосували за необхідність підняття тарифу. Ми створили понад 3 тисячі робочих місць, і ви пропонуєте це все поховати? Якщо ми зараз займемо позицію популізму, то я гарантую, що гроші, витрачені містом на закупівлю нового транспорту, будуть викинуті на смітник», - заявив Іван Велійка.

Комунальне АТП за підвищення тарифу

При цьому позицію приватних перевізників підтримали і комунальні. «Я, як керівник АТП-1 і люди, які там зараз є, однозначно підтримуємо підняття тарифу», – заявив директор комунального АТП-1 Орест Хамула.

Натомість, більшість мешканців скаржилися на стан автобусів, недотримання графіку та поведінку водіїв. За їхніми словами, зараз послуга більше 5 гривень не вартує.

«Ви переконуєте, що обґрунтований тариф 8-9 гривень. Є якісь цифри, чому я повинен кожного дня платити 8-9 гривень, чи я повинен вірити вашому слову, може по цифрах там 3 гривні. І якщо нині тариф є необґрунтованим, – для чого ви подавалися на конкурс перевізників?» - Обурився один з мешканців.

Дайте гроші – будемо возити

Це вже обурило самих водії: «Ідіть до нас в АТП попрацюйте, стоять нові автобуси. Нема зарплат, бо ми 60% пасажирів возимо безкоштовно»,  - заявив один з водіїв АТП-1.

Своєю чергою Іван Велійка нагадав, що більшість обласних центрів уже підняли тарифи. «Я розумію, у Львові не вміють рахувати, такі всі тут тупі, не вміють рахувати в Києві, в Дніпрі, не вміють рахувати в Черкасах, в Тернополі. Що ви тут розвели полеміку, сьогодні Київ 8 гривень, Дніпро – 7 гривень, Запоріжжя – 7 гривень. То що, ніде не вміють рахувати, тільки у Львові вміють», - відповів він.

За словами Івана Велійки, розрахунок перевізників показує, що тариф має становити 8,21 грн. При цьому вони готові возити безкоштовно пенсіонерів, за умови відшкодування втрат з міського бюджету. Він також заявив, що облік пасажирів невигідний самій міській владі, бо доведеться відшкодовувати за пільговиків, а монетизація пільг обійдеться міському бюджету у 450 млн.грн. Відтак, Іван Велійка  запропонував проголосувати за необхідність підняття тарифу. Втім, як заявили ініціатори, це не тема громадських слухань і відмовилися ставити пропозицію на голосування.

Заступник директора департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР Андрій Білий нагадав позицію міської влади  - відновлення безкоштовного перевезення пенсіонерів приватними перевізниками і лише потім перегляд тарифу.

Зрештою Ігор Зінкевич запропонував проголосувати за пропозицію, яку він озвучив ще на початку слухань – на 3 місяці запровадити у маршрутках паперові квитки та компостери, а управлінню транспорту забезпечити роботу контролерів.

Однак, за таку пропозицію проголосували лише 47 учасників громадських слухань, при мінімальній необхідній кількості - 86 голосів. Відтак, хоча формально громадські слухання і відбулися, жодного рішення вони не ухвалили.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: