Українська прокуратура Криму визнала захоплених ФСБ моряків військовополоненими

Zahvat-katerot-v-Azovskom-more

Прокуратура Автономної Республіки Крим визнала захоплених російськими силовиками українським моряків військовополоненими.

Про це повідомляє прес-служба відомства.

Згідно з повідомленням, прокуратура АРК також почала досудове розслідування за фактом «порушення окупаційною владою законів і звичаїв війни відносно військовополонених моряків ВМС України» згідно з Кримінальним кодексом України.

«Українські моряки, захоплені в полон, мають статус військовополонених та підпадають під дію Третьої Женевської конвенції.

Відтак, Росія зобов’язана дотримуватись відповідних норм міжнародного гуманітарного права при поводженні з українськими моряками.

Україні, зі свого боку, вкрай важливо застосовувати ці норми для більш ефективного захисту наших громадян, що опинилися в полоні», – наводить прес-служба слова голови прокуратури АРК Гюндуза Мамедова.

Як стверджують у відомстві, представники правоохоронних органів Росії порушили право військовополонених «на неупереджене і нормальне судочинство, що є серйозним порушенням законів і звичаїв війни згідно зі статтею 130 Женевської конвенції про ставлення до військовополонених 1949 року».

25 листопада російські прикордонники у Керченській протоці відкрили вогонь по українських кораблях і захопили три кораблі. Шістьох українських військових поранено, двоє у важкому стані. (Росія заявляє, що надала медичну допомогу трьом пораненим, про інших трьох не згадувала).

26 листопада, після подій у Керченській протоці Верховна Рада ухвалила запровадження з 26 листопада воєнного стану у низці областей України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: