Журналісти розкрили корупційні схеми із закупівлями для оборонки

maxresdefault
Олег Гладковський.

Президент Петро Порошенко підтримав відсторонення Олега Гладковського від виконання обов'язків першого заступника секретаря РНБО на час проведення розслідування.

Про це на своїй сторінці у Фейсбуку повідомив керівник прес-служби АП Святослав Цеголко.

«Петро Порошенко вимагає у правоохоронних органів проведення термінової перевірки інформації, викладеної в журналістській програмі «Наші гроші» для спростування або підтвердження оприлюдненого», – написав Святослав Цеголко.

Йдеться про розслідування програми «Наші гроші» BIHUS.inf про корупцію і розкрадання в оборонному комплексі України, до яких причетні люди з оточення президента Петра Порошенка.

Журналісти отримали архів з листуванням учасників схеми, внутрішні документи, матеріали про домовленості про хабарі за схемою, яку вже описували півтора роки тому.

Йдеться про те, що син заступника Секретаря Ради нацбезпеки і оборони Олега Гладковського Ігор, якому на той момент було 22 роки, разом з партнерами організував приблизно в 2015 році поставки контрабандних російських деталей для військової техніки. При цьому, державні оборонні підприємства переплачували за товар у 2-4 рази, купуючи його у фірм-прокладок. Керівництво концерну «Укроборонпром» знало про шахрайські оборудки і давало на них згоду.

За даними розслідувачів, на початок російської агресії в 2014 році учасники схеми – Гладковський, його син Ігор, колишній працівник концерну Віталій Жуков і керівники оборонних структур різних рівнів – вступили в змову з оборонними чиновниками.

Вони скуповували військові запчастини у російських контрабандистів, а також на складах української армії. Потім вони накручували ціни в рази і за змовою з державним концерном «Укроборонпром» продавали на його ж заводи. Ця група швидко стає привілейованим постачальником держзаводів і отримує контракти на сотні мільйонів гривень.

Оприлюднене розслідування викликало чималий резонанс. Серед перших, хто відреагував, була лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко, яка заявила, що її фракція разом із іншими розпочинає процедуру імпічменту президента.

Натомість представниця президента у парламенті Ірина Луценко заявила, що Державний концерн «Укроборонпром» та заступник секретаря РНБО Олег Гладковський можуть позиватися проти журналістів програми «Наші гроші».

«Наскільки мені відомо, «Укроборонпром» і Олег Гладковський будуть позиватися проти журналістів. Щоб вони або вибачились, або навели неспростовні докази… А то складається дивна ситуація. Як тільки ми почали говорити про розкрадання в армії попередніх років, одразу з'являється якась історія з 2015 року і скидається перед виборами», – Сказала Луценко.

Тим часом перший заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони Олег Гладковський попросив тимчасово призупинити його повноваження у РНБО, доки військова прокуратура та НАБУ перевірятимуть факти, наведені журналістами.

Відреагували на оприлюднене розслідування і в ДК «Укроборонпром».

«У ДК «Укроборонпром» вважають некоректним оцінювати зміст інформації, оприлюдненої програмою «Наші гроші». Адже журналісти не вказали джерел її отримання і здійснили маніпулятивний виклад окремих розрізнених даних», – йдеться в офіційному коментарі ДК.

«Водночас повідомляємо, що тематика програми, зокрема щодо діяльності ТОВ «Оптимумспецдеталь», свідчить, що її автори скористалися інформацією, яка могла бути отримана у рамках кримінальних проваджень, відкритих у 2015-16 рр. З відкритих джерел відомо, що правоохоронними органами наразі розслідуються кримінальні провадження, де фігурує ТОВ «Оптимумспецдеталь». Серед них, зокрема:

Провадження від 02.03.2016 за ст. 191 ч. 5, порушене НАБУ, щодо складання і видачі посадовими особами державних підприємств «ХБТЗ», «КБТЗ», «ЛБТЗ» завідомо неправдивих документів про поставку матеріальних цінностей, які фактично не постачалися;

Провадження, порушене військовою прокуратурою Житомирського гарнізону 30.06.2016, щодо посадових осіб ДП «ЖБТЗ» про постачання ТОВ «Оптимумспецдеталь» деталей і приладів, закуплених у підприємств, які мають ознаки фіктивності;

Два провадження військової прокуратури Київського гарнізону від 24.11.2015 та 31.12.2015, де фігурують посадові особи ТОВ «Оптимумспецдеталь»;

Провадження Головної військової прокуратури ГПУ від 01.04.2016 щодо співпраці ДК «Укроборонпром» із ТОВ «Оптимумспецдеталь».

Наголошуємо, що ДК «Укроборонпром» у рамках порушених кримінальних проваджень надає слідчим усю необхідну інформацію. У Концерні відсутні дані щодо стану досудового слідства за цими справами. Відповідно до Закону їх мають право надавати виключно органи слідства.

Керівництво Концерну зацікавлене, аби усі провадження розслідували якомога швидше, а посадові особи, причетні до зловживань, були покарані відповідно до Закону.

Підкреслюємо, що журналісти програми «Наші гроші», які маніпулятивно використали закриту інформацію з кримінальних розслідувань, мають звертатися за її перевіркою до першоджерел. Вважаємо, що факти довільного використання інформації, що має відношення до питань національної безпеки, мусить отримати належну юридичну оцінку компетентних органів. Закликаємо журналістів до відповідальності, а політичні сили – утриматися від спекуляцій і подальших інформаційних диверсій», – заявили у ДК «Укроборонпром».

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: