У Міносвіти розповіли, як завершиться навчання у школах і коли відбудеться ЗНО

школярі

Карантинні заходи в освіті, як і в інших галузях, продовжено до 11 травня.

Як працюватимуть навчальні заклади, яким буде цьогорічне ЗНО, завершення навчального року 2019/2020 та оцінювання учнів під час карантину пояснювала т.в.о. міністра освіти і науки Любомира Мандзій у прямому ефірі на Facebook-сторінці МОН.

Зокрема найвірогідніше, що завершення навчального року буде дистанційним.

«Навчальний рік у закладах освіти триватиме до 1 липня, а навчальний процес для учнів усіх класів, крім 11-их, закінчується відповідно до прийнятої структури навчального року. Остаточне рішення приймається педагогічною радою школи, але до кінця травня працюємо дистанційно, – сказала Мандзій. – У тому випадку, якщо буде змінена епідеміологічна ситуація, ми зможемо організувати освітній процес у закладах освіти».

Виконувачка обов’язків міністра радить посилено готуватися до ЗНО – його точно не скасують. Але коли саме відбудеться оцінювання – не знають навіть у міністерстві: «Терміни можуть бути різні: може в червні, а може і в серпні - залежно від епідеміологічної ситуації».

У МОН обіцяють гарантувати безпеку при проведенні ЗНО. Наразі в міністерстві  розробили рекомендаційного листа, в якому передбачені різні варіанти розвитку подій. Терміни проведення ЗНО залежать від термінів проведення карантину. Вступна кампанія також буде зміщена, залежно від проведення ЗНО.

«Якщо карантин завершиться до початку червня, то основна сесія ЗНО відбудеться з 25 червня і завершиться 17 липня. Результати будуть не пізніше 31 липня. Додаткова сесія буде 25 липня і до 11 серпня.

Якщо карантин завершиться до початку серпня, то основна сесія відбудеться з 17 серпня до 4 вересня, а результати будуть не пізніше 17 вересня.  Додаткова сесія – з 2 вересня до 6 жовтня. Заклади вищої освіти вас точно чекають», – розповіла Мандзій.

Також виконувачка обов’язків міністра звернула увагу на оцінювання учнів. Мандзій  попросила врахувати технічні можливості учнів і не бути дуже суворими.

«Підсумкова оцінка за семестр має бути виставлена з урахування поточного оцінювання до 12 березня та тематичного оцінювання, яке проводять під час дистанційного навчання.

Для учнів 1-3 класів використовують формувальне та підсумкове оцінювання. Формувальне оцінювання здійснюється шляхом спостереження за поведінкою учня і з динаміки успішності виконаних завдань. Учні 4-9 класів звільнені від державної підсумкової атестації. Відповідно треба зробити запис – звільнений або звільнена», – сказала Мандзій.

Тих, хто вчиться індивідуально чи екстернат, теж оцінюватимуть за аналогічною процедурою.

Щоби завершити навчальний рік максимально ефективно, школи до 15 червня мають завершити оформлення документів – свідоцтво про здобуття базової середньої освіти. Учням 1, 8 і 10 класів, які не прагнуть переходити в інший заклад освіти, МОН рекомендує надсилати копії документів електронною поштою або в інший спосіб. Оригінали документів вручатимуть на початку наступного навчального року.

На питання щодо літніх таборів очільниця міністерства не відповіла, мотивуючи це тим, що рішення тут не належить до компетенції МОН: «Це рішення будуть приймати органи місцевого самоврядування. Але воно буде прийнято виключно з урахуванням епідеміологічної ситуації і не раніше, ніж закінчиться карантин».

Тетяна ЯВОРСЬКА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: