Камінь спотикання: міський голова та депутати сперечаються через склад нового виконкому

IMG_4347-1-696x464

У Львівській міській раді вже кілька місяців працює нова  депутатська каденція, тоді як новий виконавчий комітет досі не сформований.

Вже кілька разів після початку роботи нового складу міської ради «старий» виконком проводив свої засідання, що викликало обурення частини депутатів.

Затвердження нового складу виконкому планується 4 лютого, коли має відбутися сесія ЛМР. Втім, між міським головою і більшістю депутатів немає згоди щодо принципу формування виконкому, а відтак, і його персонального складу.

Так, обурення депутатів викликав проєкт нового складу виконкому, який запропонував міський голова. До 11 осіб нового складу виконкому, згідно з цим проєктом, увійшли сам Андрій Садовий, секретар ради Маркіян Лопачак, керуюча справами виконкому Марта Литвинюк та 8 заступників міського голови.

«Я пропоную класичну формулу. Є ті, хто мають бути за посадами – міський голова, заступники. Можливо, будемо пропонувати керівнику ДСНС, який був у попередньому складі. Раніше від громадськості, бізнес-кіл був Орест Печенко, зараз він став депутатом. Ця квота є до обговорення, бо охочих дуже багато. Це має бути робочий орган. Хто регулярно ходить на виконкоми, той бачить, що ми відкрито і публічно все обговорюємо. Питань, які б мали якісь особливі дискусії, немає, крім тих, які стосуються людей. Але  вони, як правило, обговорюються на громадських слухання», – каже Андрій Садовий.

Втім, більшість депутатів з таким підходом категорично не погоджуються.

«Новий виконком має бути прозорим і збалансованим. Своїм проєктом міський голова дає розуміння, що він, на жаль, не хоче публічності, адже зрозуміло, що всі заступники міського голови будуть підтримувати чи не підтримувати рішення відповідно до його вказівок, адже вони безпосередньо від нього залежні. На думку більшості депутатів, виконавчий комітет має бути збалансованим. Коли питання будуть обговорюватися і дебатуватися, можна буде говорити, що цей виконком працює в інтересах громади. Ми маємо дуже багато  скандалів щодо непродуманих рішень, які наприймав виконком, які стосуються містобудівних документів, інфраструктури – це наслідок тих «технічних» рішень. Якщо би ці рішення свого часу дебатувалися і на виконкомі звучала альтернативна думка, то, можливо, рішення були б іншими. Від виконкому залежить дуже багао – це фінансування, виконання рішень ради. Це велика відповідальність», – каже секретар ради Маркіян Лопачак.

На його думку, у виконкомі мають бути не лише чиновники.

«Не зовсім зрозуміло, чому така кількість заступників міського голови, хоча це швидше питання  структури виконавчих органів ради. Але є питання – чи всі заступники міського голови повинні входити до виконавчого комітету? Там мали б бути представники ДСНС, поліції, громадськості, фахівці з різних галузей. Тоді можна було б забезпечити конструктивне обговорення проєктів рішень. Кількість виконкому може бути різною – від 7до 11 осіб, це залежатиме від підходу, але важливо, щоб ці люди  представляли різні середовища, а не були всі працівниками міської ради. Зі спілкування з депутатськими фракціями я бачу, що більшість депутатів не поділяє підходу міського голови до формування виконкому. У нас є ще час, щоб у дискусіях у комісіях та фракціях знайти правильну конфігурацію», – додає секретар ради.

Немає згоди між міським головою і депутатами з питання, яке безпосередньо пов’язане із складом виконкому – щодо структури виконавчих органів влади.

«Сподіваюся, до сесії і тут вдасться знайти спільне бачення. Наразі те, що пропонує міський голова, майже повністю відповідає теперішній структурі міської ради. Зараз ми не маємо до кінця розуміння, чим займаються всі заступники міського голови, чому і департаменти та управління ,до яких вони належать, одночасно є юридичними особами, різні управління і відділ дублюють одне одного. Звідси є також нерозуміння кількісного складу  структури, бо 1900 осіб – це дуже багато. Структура має базуватися на особистій відповідальності чиновника за прийнятих рішення, бо буває так, що рішення приймаються у кількох кабінетах, а потім знайти винного дуже важко. На думку більшості депутатів, кількість працівників виконавчих органів має бути зменшена. Єдиний виняток – це секретаріат ради. Бачення депутатів таке, що кількість працівників там потрібно збільшувати. У теперішньому вигляді це управління не може якісно виконувати свої функції, там просто фізичного замало людей. Відтак, є  ініціативи депутатів щодо створення підрозділів, які б мали допомагати депутатам щодо аналітики, контролю, ефективності прийняття рішень. Це має покращити роботу ради», – каже Маркіян Лопачак.

Володимир ГАЛЕЧИК

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: