Львів’яни першими в Україні зможуть замовити важливі довідки в Інтернеті

Львів зробив ще один реальний крок до впровадження е-урядування. Так, першим в Україні він відкриває своїм мешканцям шлях до електронних послуг. Сьогодні Львівська міська рада презентувала он-лайн-портал «Особистий кабінет мешканця», за допомогою якого львів'янам не доведеться витрачати час на замовлення послуги – це можна буде зробити в мережі Інтернет, а потім лише забрати довідку у відповідному відомстві, інформує прес-служба ЛМР.

За словами Тимофія Александронця, начальника управління міжвідомчої координації Львівської міської ради, початково на сайті будуть доступними замовлення завірених копій ухвал ЛМР та видача довідок про перебування на квартирному обліку. Окрім цього, можна буде замовити довідку про несудимість в МВС, а також довідку про доходи в ДФС.

«Ми почали з опитування. Запитали, чи потрібно впроваджувати електронні послуги. Зрозуміло, що в 21 ст. більшість людей сказали – так, це дуже важливо. Тоді ми спитали, які саме електронні послуги хочуть отримати мешканці. В результаті отримали рейтинг, проглянувши який, оцінили, наскільки швидко чи просто зможемо втілити їх на локальному рівні. Для початку, ми вибрали отримання завірених копій документів міськради, а також довідки про перебування на квартирній черзі. Окрім цього, у співпраці з львівськими міліцією та податковою впроваджуємо отримання довідки про несудимість та довідки про доходи. Це насправді одні з базових послуг, які потрібно отримати, аби мати змогу отримати послуги і в інших відомствах. Це не ті довідки, які потрібні лише 1% населення», – підкреслив Тимофій Александронець.

Наступним етапом буде збільшення кількості послуг, які можна отримати. Окрім цього, за словами посадовця, на порталі функціонуватимуть і електронні сервіси ЛМР: е-звернення, запис на прийом до посадовця, оплата комунальних послуг, перевірка стану виконання звернення, перевірка квартирної черги, подання показників лічильників, запис дитини в ДНЗ тощо.

У відповідь на запитання, як це відбуватиметься, навів приклад: якщо сьогодні мешканцю, щоб отримати довідку про несудимість, потрібно поїхати в управління міліції, написати заяву, після чого зачекати, поки заяву опрацюють, а довідку підготують, приїхати ще раз в управління міліції та отримати відповідь, що довідка готова і її необхідно забрати. Тепер же ж, за його словами, можна буде замовити ці довідки в Інтернеті, та приїхати всього лише один раз у відповідне відомство, аби забрати їх.

«Для цього ми і запускаємо портал, який називається «Особистий кабінет мешканця». В ньому дуже важливим є процес ідентифікації. Якщо подивитись на історію Естонії, то свого часу там запровадили таку систему: кожному мешканцю при народженні видають певний номер, і за ним його ідентифікують у всіх системах. Ідентифікується і те, що він змінив паспорт, зареєстрував автомобіль, змінив ім’я. У нас такого демографічного реєстру, на жаль, немає в електронному вигляді. Тому ми, розуміючи, що сьогодні, в 21 столітті, мешканці хочуть отримувати ці послуги вже, готові запустити BankID. Окрім того, діятиме й традиційна реєстрація», – розповів Тимофій Александронець.

BankID – це домовленість з найбільшими українськими банками, в тому числі – й державними, про те, що, користуючись даними, які користувачі цих банків вводять, щоб зайти на їхні сайти, вони зможуть зайти і на портал «Особистий кабінет мешканця» та замовити відповідні послуги.

Наразі місто також провело перемовини з великими операторами мобільного зв’язку, тож наступним кроком буде запуск аналогічної системи для контрактних абонентів мобільних операторів. Тобто, можна буде заходити на портал через свій мобільний телефон. Наступний етап – електронно-цифровий підпис.

Як відзначає також Тимофій Александронець, порівняно з реєстрацією за допомогою BankID, MobileID чи електронно-цифрового підпису, традиційна не дозволятиме замовляти послуги, адже в цьому випадку гарантії, що реєструєтесь саме ви, немає.

Мешканців Львова запрошують долучитися до використання порталу в бета-режимі з 15 червня, зареєструвавшись за посиланням: https://docs.google.com/forms/d/1j2GYPV3Z9VaCguoYOQiEsUBLOM5FdajFtuaTcz8XMNo/viewform?c=0&w=1.

Портал створено за сприяння ICT CompetenceCenter, ІТ-компанії «Інфопульс» і національного оператора хмарних сервісів DeNovo. Відтак, місто Львів втілило цей проект безкоштовно.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: