Сьогодні у Львові обирають мера меншості, - Остап Дроздов

Мене запитують, чи піду я на другий тур? Піду. Візьму з собою зелений фломастер. Навпроти прізвища К напишу "прірва", навпроти прізвища С напишу "безодня". І кину в урну. Про це у Фейсбуці пише журналіст Остап Дроздов.

Я не з тих, хто голосує з міркувань "проти когось", чи "головне, щоб такий-то не пройшов". На мене не діють технології протестного голосування чи голосування назло. Це тупо і навіть принизливо - голосувати за когось тільки тому, що другий хтось тебе ще більше не влаштовує.

Тому я з величезним нетерпінням буду чекати завтрашнього дня, коли стане відомою кількість зіпсутих бюлетенів. Оця цифра - найважливіша подія в усій цій епопеї. Мене цікавить навіть не безпрецедетно низька явка (вона вже очевидна). Мене дуже цікавить оця цифра - кількість зіпсутих бюлетенів. Мені буде приємно знати, що у моєму місті будуть тисячі людей із принциповою позицією непогоджування на вибір без вибору, на вибір між учорашнім днем і позавчорашнім. Так, я хотів би, щоб кількість зіпсутих бюлетенів була на першому або на другому місці.

Звісно, вибори все одно закінчаться чиєюсь перемогою - навіть якщо прийде й проголосує 15% від усього населення. Уже все зрозуміло: хто би не став мером Львова - він буде нелегітимний з точки зору більшості львівян. Сьогодні у Львові обирають мера меншості. Не найкращої меншості. Прірва чи безодня, вчора чи позавчора - усе це не має ніякого значення, оскільки наступний мер Львова буде представляти лише своїх виборців, яких від загальної кількості - ледве більше 5%. Плюс вимушеного виборця, який обере свого мера тільки тому, що він менше смердить.

https://www.facebook.com/ostap.drozdov/posts/878495082246385

Політична система себе вичерпала повністю. Містами будуть правити нелегітимні керівники. Хто би не став мером Львова - ми маємо іншого переможця. Перемагає всеохопне fuck you в адресу всіх тих, хто болотисте дно розцінює як найприродніше середовище свого буття.
Ми, не усвідомлюючи цього, стоїмо на порозі величезного перелому. Політика як така делегітимізована. Все, фініш.

Як на мене, наше майбутнє - за тими, хто свідомо псує бюлетені. Бо вони принаймні чесні з самим собою. Вони не лукавлять. Вони не ведуться на менше зло чи на голосування нехотячи. Якщо таких людей буде багато - країна має шанс на перезаснування.

Звертаючись до псувачів бюлетенів, хочу сказать ось що. Вас будуть обзивати противсіхами. Вам аргументовано будуть доводити, що ваш вчинок - непродуктивний і беззмістовний. Вас будуть звинувачувати в "хитрожопості" - мовляв, негоже вважати себе найрозумнішими. І це частково так. Ви слухайте, кивайте головою - і починайте створювати свою альтернативну реальність, своє альтернативне середовище, засноване на категоричному несприйнятті існуючих правил гри. З заперечення старого постає нова якість. Не соромтеся бути проти всіх, хто погоджується на конюнктуру. Не робіть красивий вираз обличчя, дивлячись ним у тупик. Не ловіться на заклики вибирати краще з гіршого - розуміючи, що це самодурство.

Я сьогодні голосую за зелений фломастер.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: