Система добору суддів в Україні покращилася, але корупційні ризики залишаються, – правозахисник

gudyma

Теперішня система добору дає можливість стати суддями «чужим» людям, у яких немає впливових родичів серед юристів, бізнесменів чи високопосадовців – розповів під час прес-конференції адміністративний координатор у правозахисній адвокатсько-експертній групі «Конвенція 50» Дмитро Гудима.

Про це повідомляє кореспондент ІА «Дивись.info».

«Раніще це була система для своїх. Зараз туди може пробитися «чужий». Достатньо добре здати іспит, але залишається момент суб’єктивізму. Наприклад, крім тестів потрібно вирішити кілька задач. За якими критеріями оцінюється, тобто яка відповідь дає найбільше балів, і хто конкретно оцінює  - невідомо», - пояснив Дмитро Гудима. Втім ще гірша ситуація, за словами правозахисника із заявами на вакантні посади, інформація про які є непублічною.

«Знаючи неофіційну інформацію про те, що  на цю посаду ніхто не подав заяв, можна пройти з досить низьким балом. Наявність такої  неофіційної інформації може дати можливість переписати заяву. Наприклад  претендент дізнається, що хтось подав заяву з вищим балом ніж у нього, тоді він може переписати заяву на посаду в іншому суді. Зараз всі дані акумулюються в Києві, тільки у них є ця картина, куди і скільки подано», - розповів правозахисник.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: