Що про Львів писали іноземні медіа. Підбірка за тиждень

Підбірка матеріалів іноземних медіа про Львів
Підбірка матеріалів іноземних медіа про Львів

Протягом останніх двох років через сумнозвісні події та зміни у системі влади Україна стала важливою темою для світових медіа. Щотижня можна відшукати чимало матеріалів про нашу країну у провідних виданнях світу. Але чи можна сказати теж саме про Львів?

Редакція «Дивись.Інфо» вирішила з’ясувати це. Результат — у підбірці за тиждень.

«Садовий може піднятися до президенства»

Німецький часопис Der Spiegel здивував багатьох, опублікувавши статтю про нинішнього мера Львова Андрія Садового — «Аутсайдер кинув виклик корупції в Україні».

Її автор Крістіан Ніф певен, що «найбільш популярний політик живе далеко від столиці». Петро Порошенко пропонував Садовому посісти найвищі політичні посади, але він відмовився від державної відповідальності. «Він захотів залишитися тут, подалі від столиці Києва та його дискредитованої політичної еліти.

Автор зазначає, що Садовому дісталося досить суперечливе місто: «невеличка модель цілого світу» із розмаїттям культур, воно тривалий час було під сильним впливом націоналістичної партії «Свобода». Але мер Львова запевнюю всіх, що його місто стане «локомотивом розвитку України».

Андрій Садовий / spiegel.de

Андрій Садовий / spiegel.de

Автор пояснює дві відмови Садового від державних посад (друга – від посту прем’єр-міністра) бажанням львівського очільника не асоціювати себе із нинішньою управлінською системою. Тому зараз політик концентрується на роботі у Львові. Але вже зараз із інтерв’ю провідним українським медіа, де Садовий коментує питання національного масштабу, очевидно, що мера столиці Галичини оцінюють як майбутнього високопосадовця державного рангу. Сам львів’янин говорить, що поки «недостатньо сильний він і його партія», аби формувати уряд і політичний курс.

Звинувачення Садового у тому, що він продав об’єкти муніципальної власності набагато дешевше, ніж це повинно бути за ринковою ціною, автор пояснює досить по-своєму просто. На його думку, такий тиск чинить офіційна система в особі силових структур, які протиставляють себе «волонтерській» партії Садового, члени якої раніше не були депутатами.

Зрештою, Крістіан Ніф гадає, що ключовим фактором, через який із «Самопоміччю» не можуть домовитися провідні сили країни, є той імідж, що вони самі собі створюють – мовляв, «нас не можна купити».

Політичне майбутнє Андрія Садового на національному рівні німецький журналіст пов’язує із новим його союзником – Міхеїлом Саакашвілі, якого сам львівський мер назвав «непоганим кандидатом на посаду прем’єр-міністра».

Саме таким Крістіану Ніфу здався Андрій Садовий та його Львів.

Євробачення у Львові

Решта матеріалів, що виходили у світових медіа за минулий тиждень і в яких є згадка про Львів, містять уже відомі українському читачеві дані та меседжі. Відтак BBC в огляді українських і російських медіа, присвяченому висвітленню ними моментів «Євробачення-2016», зазначили, що майбутнього року конкурс може пройти зокрема у Львові. Ймовірність цього у виданні не прокоментували.

Перемога Джамали на «Євробаченні» / bbc.co.uk

Перемога Джамали на «Євробаченні» / bbc.co.uk

Авіаційний резонанс

Польські медіа минулого тижня присвятили чимало новин Львову. Головним приводом стали заяви від декількох авіаперевізників про зацікавлення. Польський регіональний авіаперевізник SprintAir оголосив про намір запустити рейс із міста Радом до Львова (ресурс Co za dzien). Надалі про подібні плани заявили два найбільші лоукостери Європи Ryanair та WizzAir (ресурс wschodnik.pl).

Михайло ДРАПАК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: