Лідери ЄС посилили позицію щодо Великої Британії

Позиція лідерів країн Євросоюзу, зафіксована за підсумками саміту, що завершився в середу, знижує шанси Лондона на вихід з ЄС на сприятливих для нього умовах.

Про це пише Інтерфакс.
«Ми сподіваємося, що в майбутньому нам вдасться зберегти Велику Британію як близького партнера і ми очікуємо, що Велика Британія заявить свої наміри щодо цього. Будь-яка угода, яка буде укладена з Великою Британією як з третьою стороною, має базуватися на балансі прав та обов'язків. Доступ до єдиного ринку вимагає прийняття чотирьох свобод», - ідеться в підсумковій заяві саміту.
Фраза про «чотири свободи», однією з яких є вільний рух робочої сили, була додана в заяву в останній момент, щоб підкреслити прихильність лідерів ЄС цим принципам, повідомляє агентство Reuters.
«Лідери країн ЄС сьогодні абсолютно ясно дали зрозуміти, що доступ (Великої Британії) на єдиний ринок вимагає дотримання всіх (прийнятих на ньому - ІФ) чотирьох свобод, зокрема свободи пересування. Не може бути єдиного ринку за принципом а-ля-карт», - заявив на прес-конференції за підсумками зустрічі лідерів голова Євроради Дональд Туск.
Якщо Лондон хоче мати доступ до внутрішнього ринку ЄС, «для цього треба поважати чотири основоположні свободи без винятку або нюансів», сказав журналістам голова Європейської комісії Жан-Клод Юнкер.
Британський прем'єр Девід Кемерон у вівторок закликав колег у ЄС виявити гнучкість у питанні вільного руху робочої сили, якщо Брюссель хоче зберегти тісні відносини з Лондоном. Він сказав, що саме невдоволення виборців вільним припливом мігрантів з інших країн ЄС стало причиною рішення жителів Великої Британії залишити Союз. Переговорам про доступ Британії на єдиний ринок може зашкодити питання про вільне переміщення робочої сили, дав зрозуміти прем'єр.
«Це наша відповідь Кемерону», - сказав Financial Times високопоставлений європейський дипломат, коментуючи посилення формулювання в заяві за підсумками саміту.
Багато британських політиків хотіли б зберегти доступ Великої Британії на єдиний європейський ринок, але поки що незрозуміло, на які поступки вони готові будуть піти заради цього зі свого боку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: