У Львові пройде лекція про галицьких євреїв

Сьогодні, 11 жовтня, у Львові пройде лекція «Галичина: віднайдене багатобарвне минуле».

Сьогодні, 11 жовтня, у Львові пройде лекція «Галичина: віднайдене багатобарвне минуле».

Лекцію читатиме Ендрю Залєвскі, доктор медицини, який є членом Ради директорів «Gesher Galicia», громадської організації, яка займається вивченням родинного коріння євреїв у колишній Галичині. І хоча основний наголос «Gesher Galicia» робить на єврейській генеалогії, її бази даних охоплюють усі національні та релігійні групи, які колись мешкали у цьому регіоні, а покажчики і архівні карти організації доступні для усіх бажаючих.

«Це історія про Галичину, коронний край Габсбурзької монархії. З плином часу ця провінція стала частиною Австрійської імперії, і нарешті, після заворушень середини XIX століття, стала адміністративною самоврядною одиницею Австро-Угорської імперії. Галичина зникла з карт давно, але чимало її забутих історій варта пригадати і сьогодні», - повідомляють організатори.

Лекція повертає до життя єврейську громаду Галичини. Перші десятиліття правління Габсбургів були водночас і гнітючими, і сповненими натхнення – нові імперські закони про єврейські шлюби, прийняття прізвищ, доступ до освіти і військової служби надали обертів змінам. А вони безпосередньо торкнулися життя галицьких євреїв. У той же час радикальні ідеї єврейського просвітництва кидали виклик нормам модерності у самій громаді. Їдкі сатири від нового покоління бунтівників у культурі часто викликали прокльони та нападки з боку прихильників традиційних підходів. Галицькі євреї ще ніколи не стикалися з дилемою такого величезного мовного, повсякденного вибору та вибору ідентичності. Їх громада стає живою і розмаїтою: у цьому наративі стає чутно голоси простих людей і фахівців, побожних традиціоналістів і реформаторів, мешканців містечок і великих міст. На цій спірній землі напруги між поляками, українцями і євреями йдуть впереміш з розумними компромісами, які і тримали галичан вкупі.

На основі розширеного дослідження, яке нещодавно вийшло окремою книгою “Галицькі портрети: у пошуку єврейського коріння”, ця презентація містить багато фотографій, історичних документів і старих карт Галичини. Відкриття автора про власну родину переплітаються із ширшим історичним контекстом. Знову і знову наші власні попередні знання про минуле змушені мінятися.

Лекція відбудеться англійською мовою із синхронним перекладом. Вхід вільний.

11 жовтня 2016, 18:00

Центр міської історії Центрально-Східної Європи (вул. акад. Богомольця, 6)

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: