На Яворівщині встановили систему відеоспостереження за лісовими пожежами

У селі Івано-Франкове, що на Львівщині, в рамках програми адаптації до зміни клімату проекту «Climate Forum East II» встановлено систему відеоспостереження, яка в онлайн режимі може виявляти виникнення пожеж на прилеглих до селища ділянках, що мають природоохоронний статус.

Зокрема, у полі зору камери - частина заповіднка «Розточчя», Яворівського національного природного парку, ліси Стардчівського навчально-виробничого комбінату, а також каскад ставків, через які проходить міграція водоплавних птахів.

Проект «Локальні підходи до глобальних кліматичних викликів» реалізовує ГО «Товариство краєзнавців Яворівщини «Гостинець» у партнерстві з Національним екологічним центром України (НЕЦУ) в рамках програми «Climate Forum East ІІ» (CFE II) за фінансування ЄС, Австрійського агентства з розвитку і Австрійського Червоного Хреста.

Онлайн трансляція ведеться з трьох відеокамер, площа огляду яких становить близько 3 тисяч гектарів. Для встановлення системи відеоспостереження було обрано одну з найвищих точок місцевості - купол церкви Святого Володимира.

Останнім часом, у цьому регіоні кліматичні зміни відчуваються все гостріше. Громада селища Івано-Франкове гостро відчуває дію «хвиль тепла». Максимальні температури сягають до +40⁰С, а середньорічні зросли на 2,5⁰С. Збільшилась частота зливових опадів, під час яких за кілька годин випадає місячна норма. Осушене в минулому, заповідне болотне урочище «Заливки» в період посухи часто горить, що призводить до забруднення повітря, зміни видового складу, погіршення самопочуття місцевих мешканців.

«З одного боку, даний проект покликаний попередити лісові та болотяні пожежі покращивши інформування мешканців щодо причин загоряння, з іншого – допомогти у виявленні та вчасному гасінні пожеж, – зазначила Надія Артем’єва, координатор проекту з адаптації до зміни клімату НЕЦУ. – Співпраця громадських активістів, релігійної громади, рятувальників та місцевої влади робить можливою реалізацію даного проекту та показує приклад для інших громад, як можна адаптуватися до наслідків зміни клімату».

Крім власне налагодження системи відеоспостереження в рамках даного локального проекту проводиться розробка протипожежного менеджмент-плану громади селища Івано-Франкове. Також здійснюється інформування жителів та гостей селища про екстремальні та небезпечні погодні явища через створений інформаційно-моніторинговий центр, обладнаний комп’ютером для відображення відеоспостереження та інформаційним табло. Серед мешканців громади проводиться освітня кампанія про наслідки зміни клімату та методи адаптації до її проявів. Було проведено також фотоконкурс «Сила погоди» про наслідки екстремальних погодних умов, за результатами якого на площі Івано-Франкового було організовано фотовиставку.

Наталя Гозак, WWF, регіональний кліматичного координатор проекту зазначає: "Початковою і основною метою данного проекту ми бачили оперативне реагування на пали і пожежі в околицях Івано-Франкового, у тому числі на території болота Заливки, де зараз також триває проект з відновлення природного рівня води. Але завдяки новаторському і сміливому рішенню - розмістити камери на куполі храму - ми очікуємо додаткові результати: як зменшення умисних підпалів в околицях й браконьєрства у прилегих ставках, так і зменшення рівня злочинності та ДТП у самому селищі».

Проект реалізується в п’яти країнах: Вірменії, Грузії, Білорусі, Молдові та Україні. Всесвітній фонд природи WWF забезпечує експертну підтримку і координує реалізацію проекту в Молдові, Україні та Білорусі.

За матеріалами WWF Україна

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: