Промовиста соціологія, підпільна передача Підгорецього замку і забавка з мікропроектами. Політичний огляд тижня

1400680797_shahmatnyy_mir_1680x1050

Уже незабаром відбудуться вибори Президента США, чого очікувати українцям? Промовиста соціологія, хто із політиків розчарував громадян найбільше? І як насправді відбувається боротьба із корупцією на Львівщині, у традиційному політичному огляді тижня.

Дмитро Посипанко, політичний оглядач, спеціаліст, який займається комунікаціями, доступом до публічної інформації та демократією участі. Ведучий суспільно-політичної програми «Фракція» та перших телевізійних громадських обговорень «Право на вибір» на телеканалі «Перший Західний».

14787459_1683829228599019_135504436_o-1

Освіта: вища, магістр державного управління, випускник Національної школи публічної адміністрації у Варшаві. Хобі: політика, журналістика, піар і кінематографія про ці речі.

Більше матеріалів автора дивіться тут.

плашка 1

Дві найважливіші події

  • Цього тижня врешті відбудуться Президентські вибори у США 2016 року. Призначені вони на вівторок 8 листопада і будуть 58-ми виборами президента США. Американці оберуть 45-го президента і 48-го віце-президента Сполучених Штатів.
  • Високий Суд Лондона заборонив Уряду Великобританії запускати процес виходу країни з Євросоюзу (BrExit) без рішення парламенту. Відповідне рішення було ухвалене судом 3 листопада. Таким чином Уряд країни самостійно не зможе застосувати 50-ту статтю Лісабонської угоди, аби почати офіційні переговори з Євросоюзом щодо виходу з організації.

І між іншим

  • Україна розраховує залучити 7,7 млрд. доларів зовнішніх кредитів у 2017 році, сказано в інфляційному звіті Нацбанку. З цієї суми 5,4 млрд. доларів повинен надати МВФ, 1 млрд. доларів має надійти від розміщення єврооблігацій під держгарантії США, Євросоюз повинен надати 600 млн. доларів. З інших джерел планують залучити ще 600-700 млн доларів. Виділення коштів від МВФ у 2017 році очікується чотирма траншами: в першому кварталі – 1,99 млрд. доларів, у другому і третьому кварталах по 1,33 млрд. доларів і в четвертому – 735,8 млн. доларів.

tramp-klinton1111Врешті завершується епопея з американськими виборами. Цього тижня американці отримають нового президента. І ці вибори стануть безпрецедентними при будь-якому результаті. Вперше в історії США президентом може стати жінка. Або вперше в історії США президентом може стати так званий олігарх з багатомільярдними статками. Кого оберуть американці, ми дізнаємось уже цього тижня. А от яку тактику новообрана президент обере в українському питанні, ми будемо знати уже в 2017 році, коли вона офіційно приступить до виконання своїх обов’язків.

151871Судова система в будь-якій державі світу, навіть найбільш демократичнішій, може виконувати політичні замовлення. В цьому ми можемо переконатись на прикладі Об’єднаного Королівства, який заборонив власному Уряду здійснювати волю власного народу без рішення представників цього ж народу. Виглядає так, що влада Великобританії, порахувавши всі мінуси і недоліки виходу з Єврозони, вирішила таким чином уникнути виконання рішення референдуму. Великобританія - це не Україна. Там потрібно обґрунтовано відмовитись виконувати рішення власного народу, а не так, як відбулось в Україні в 2000 році. Тоді, нагадаю, Український народ приймав рішення щодо необхідності реформування державного управління в країні, однак ці рішення ніхто не ввів в дію, нічого своєму народові не обґрунтувавши.

364611819Україна - унікальна країна! Наш Прем’єр запевняє всіх, що на підвищення мінімальної зарплати вдвічі у нас є кошти в економіці, однак залучити додаткових зовнішніх кредитів на понад 200 млрд. грн. він не відмовився. На що підуть ці кошти, як завжди, ніхто не пояснює. Сподіваємось, що вони не осядуть готівкою в хоромах наших нардепів, міністрів і інших слуг народу.

плашка 2

Дві найважливіші події

  • Міністр соціальної політики Андрій Рева зазначив, що 1,1 млн. людей, які отримують мінімальні зарплати, працюють у бюджетній сфері. Мінімальну зарплату в Україні офіційно отримують близько 3,7 млн людей. А от нардепи 1 листопада підтримали постанову про скасування підвищення власних заробітних плат. За прийняття рішення проголосували 264 депутати.
  • Голова фракції Блоку Петра Порошенка Ігор Гринів заявив про небажання далі займатися політикою. Про це він сказав журналістам перед засіданням погоджувальної ради Верховної Ради, коментуючи увагу громадськості до його статків. «Я думаю, що такою політикою і в таких умовах я займатися не готовий», – заявив Гринів.

Найновіша соціологія

  • Соціологічна група «Рейтинг» оприлюднила результати соціологічного дослідження «Динаміка суспільно-політичних поглядів в Україні», яке проводилось на замовлення Міжнародного Республіканського Інституту за кошти Уряду Канади. Опитування проводилося по всій Україні (крім окупованих територій Криму і Донбасу) з 28 вересня по 7 жовтня 2016 року. Всього було опитано 2,400 жителів України віком 18 років і старше, які мають право голосувати.

Забуте, але важливе

  • Підприємство «Укргазвидобування», що належить НАК «Нафтогаз України», розпочало минулого місяця видобуток сланцевого газу методом гідророзриву пласта (фрекінгу). Про це заявив голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв, але він не вказав, де саме була пробурена свердловина.

Невидима перемога тижня

  • На сайті Верховної Ради з'явиться можливість залишати коментарі до законопроектів. У тестовому режимі портал громадського обговорення законопроектів планують запустити на головній сторінці офіційного сайту вже цього тижня. Громадське обговорення законопроектів запускається на виконання рекомендацій місії Європарламенту з оцінки потреб Верховної Ради.

17_05_7_z_650x410Питання підвищення з наступного року мінімальних зарплат вдвічі та електронних декларацій наших чиновників ще довго будуть топ-темами тижня. Про електронні декларації, як і обіцяв, писати не буду. А от реакція головного бепепешника в парламенті обнадіює! Віримо, що більшість наших парламентарів, міністрів і держчиновників передумають займатись політикою після декларування. І таким чином відбудеться природна люстрація нашої влади.

9f8fe6977cd849f057eddaebb385791aА питання із зарплатами вартувало б проаналізувати більш детально. Виявляється у нас в державі лише 1,1 млн. бюджетників, які живуть за мінімальну зарплату. Тобто для оплати їхньої праці з бюджетів усіх рівнів протягом року витрачається менше 20 млрд. грн. і щоб підвищити їхню зарплату вдвічі потрібно ще трохи більше 20 млрд. грн. Просто пригадайте скільки коштів наш Уряд збирається позичити за кордоном наступного року. З іншого боку, приблизно половина цього підвищення мінімалки ляже не на Державний бюджет, а на місцеві бюджети. А от гарантії, що бюджети сіл, селищ, міст і об’єднаних громад витримають таке підвищення, немає. Звичайно, що бюджет такого міста, як Львів, впорається із цим підвищенням, хоча коштів на розвиток стане менше приблизно вдвічі. А чи витримає це покращення наприклад бюджет будь-якої об’єднаної громади Самбірського району?

Особисто я сумніваюсь. Саме тому Уряд спонукає обласну владу формувати великі об’єднані громади, забивши на добровільність. Зважте ще на інші фактори. 18% тих підвищених зарплат повернуться до бюджету у вигляді податку на доходи фізичних осіб (ПДФО), а це більше 7 млрд. грн. Плюс до того, з бізнесу таким підвищенням додатково витягнуть понад 54 млрд. грн. на рік, із яких майже 10 млрд. грн. – це ПДФО. От вам і вся необхідна сума для підвищення мінімалки бюджетникам з Держбюджету. А що робитимуть органи місцевого самоврядування і бізнес – це питання не до Гройсмана. Аплодую стоячи геніальному вінницькому маніпулятору. Все таки робота на базарі дається взнаки.

5512d6a5d1893_14Остання соціологія від «Рейтингу» лише констатує повну відірваність нашої влади від суспільства. Але це ще не дно! Ви лише уявіть собі результати після електронного декларування і перших осінніх платіжок з опалювальною складовою! Думаю, що навіть 3200 мінімалки не врятують наших реформаторів від народного прокляття. Лише кілька цифр: 74% населення не схвалюють діяльність президента Порошенка, 79% населення не схвалюють діяльність Уряду Гройсмана, 87% – не схвалюють діяльність нардепів. Але це ще не вирок нашій владі. Вирок – це ТОП-5 політиків, яким найбільше довіряють: Анатолій Гриценко (27% довіри), Андрій Садовий (25%), Надія Савченко (24%), Олег Ляшко та Юлія Тимошенко (по 23% довіри). Оце вже вирок нашій владі! Партійні рейтинги теж лякають: Батьківщина (13%), БПП (10%), Радикали Ляшка (9%), Оппоблок (8%), Самопоміч (7%) та 3 партії з п’ятьма відсотками – «Громадянська позиція» Гриценка, «Свобода» і «За ЖИТТЯ» Рабіновича.

49da358fc9de788a14795a755e326406Якось дуже непомітно пройшла новина про те, що в Україні розпочали видобувати сланцевий газ, особливо на Львівщині нікого це не сколихнуло. Просто пригадайте 2013 рік і події в нашій обласній раді, коли йшлося про сланець. Цікаво, коли націоналістичні сили знову почнуть підключати догналітів до протестів проти Порошенка і сланцевого газу? Чи вже дочекаються офіційного початку передвиборчої гонки?

Портал громадського обговорення законопроектів буду аналізувати тоді, коли він з’явиться на сайті Верховної Ради. Але ініціатива дуже важлива і потрібна. Такі б іще на сайтах місцевих органів влади! Мріяти ж не заборонено…

плашка 3

Дві найважливіші події

  • 3-4 листопада у Львові відбувався 16-ий Міжнародний економічний форум. Відбувався він хоч і за кошти обласного бюджету, але «під патронатом Президента». Участь у ньому брали представники регіональної та національної влади, а також український бізнес та іноземні інвестори. Назва форуму звучала як амбітна заявка – «Львівщина – фабрика Європи». Про те, як відбувався цей форум, читайте тут і тут .
  • Підгорецький замок, який є частиною Львівської галереї мистецтв, хочуть передати в концесію. Про це повідомила народний депутат Ірина Подоляк. Вона зазначила, що документ, розроблений Кабміном, уже передали у Львівську ОДА і її голова Синютка вже готує документ про передачу замку. Кому замок хочуть передати, поки що невідомо. При цьому про проект передачі замку в концесію не знали ні директор Львівської галереї мистецтв Возняк, ні Міністр культури Нищук. Документом Кабміну запропоновано визначити замок у Підгірцях, як об'єкт державної власності, що підлягає концесії, і зупинити дію договорів про оренду, чинних на території замку.

«Боротьба» з корупцією

  • Апеляційний суд Львівської області переглянув рішення Шевченківського суду Львова та зменшив розмір застав трьом депутатам Винниківської міськради, яких затримали на хабарі. Після зменшення розміру застав до 116 тис. грн. усі депутати вийшли на волю, сплативши необхідну суму. Нагадаємо, що 17 жовтня військова прокуратура та СБУ затримали трьох депутатів Винниківської міськради, які вимагали 10 тисяч доларів хабаря у приватного підприємця за продовження договору оренди земельної ділянки. Затримали, зокрема, депутатів «Громадянської позиції» Богдана Явного і Всеволода Хому та депутата «Партії простих людей» Андрія Чорного. Суд першої інстанції визначив розміри застав у понад 4 млн. грн., 2,75 млн. грн. і 1,38 млн. грн.

img_2120Цей тиждень для Львівщини був ознаменований додатковими двома вихідними. Такий висновок можна зробити із соцмереж за 3-4 листопада. Майже усі чиновники і депутати різних рівнів зависали на Арені-Львів, де під «патронатом Порошенка» відбувався економічний форум. Для чого проводяться такі форуми ніхто не знає! Коефіцієнт корисної дії від таких заходів дорівнює нулю. Найбільшим досягненням нашої влади на цьому форумі стало підписання Меморандуму між Синюткою, Ганущиним, Кубівим і громадською організацією «Львівське товариство»!!! Ми витратили купу бюджетних коштів, щоб наша влада підписала кусок непотрібного паперу з однією громадською організацією (добре, що не «Розвиток громади»)! А взагалі-то було б дуже добре, якби влада прозвітувалась за усі 16 економічних форумів, особливо в частині ефективності цих форумів.

oleg_synyutka_0Передача в концесію Підгорецького замку ще аукнеться Синютці, особливо така підпільна передача спадщини Возницького. Те, у чому звинувачували новообраного директора Львівської галереї мистецтв, почав робити очільник області. Залишилось вияснити, під кого це пан Синютка почав робити. Чекаємо на офіційне повідомлення, а ще краще брифінг.

Епічно завершилась історія із затриманням трьох Винниківських депутатів. Ну як епічно? Просто завершилась! Ось це і вся боротьба з корупцією в нашій державі. Все традиційно, без реальних покарань.

плашка 4

Дві найважливіші події

  • Прокуратура оголосила підозру начальнику управління житлового господарства Львівської міської ради Юрію Голецю у справі про обвал на Грибовицькому сміттєзвалищі. Звинувачення стосуються питань діяльності департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міськради в частині контролю дій комунального підприємства «Збиранка» зі складування відходів і обвалу на полігоні в Грибовичах. Міський голова Львова Садовий заявив «наразі прокуратура не шукає винних у справі трагедії на Грибовицькому сміттєзвалищі. Нині слідчі шукають крайніх». Він зазначив, що слідство має розслідувати саме підпал, а не «шукати крайніх». Також Андрій Садовий додав, що до роботи Юрія Голеця, якого підозрюють у причетності до трагедії у Грибовичах, він має чимало питань. Як і до роботи інших чиновників. А безпосередніх підстав для його відсторонення мер міста не бачить. Зрештою, суд виніс своє рішення — обрав запобіжний захід у вигляді особового зобов’язання.
  • У Львові стартувало голосування за проекти, подані мешканцями міста в рамках громадського бюджету. Триватиме воно до кінця дня 15 листопада. Участь у голосуванні беруть 238 проектів, які пройшли модерацію, із загалом поданих 265. Нагадаємо, положення про громадський бюджет (або бюджет участі чи партисипативний бюджет) було затверджене на сесії міської ради у червні цього року. Відтак, Львів матиме найбільший громадський бюджет серед міст України – щонайменше 16 млн грн. До розгляду приймали проекти двох видів: малі – районного значення, вартістю від 20 до 200 тис грн, та великі – міського значення, вартістю від 200 тис. грн до 3 млн грн. Переможців проектів виберуть до 1 грудня. Їхня кількість залежатиме від вартості вибраних проектів.

sadoviyЛьвів, як завжди, живе своїм життям. Як тільки завершилось голосування за «Розумний район», одразу ж розпочалось голосування за проекти Громадського бюджету. Соцмережі засмічені проханнями проголосувати за той чи інший проект. Геніальний хід Садового для відвернення уваги від справді важливих речей! Створити забавку на 16 мільйонів, долучити до неї депутатів і представників громадськості, а в цей час спокійно ділити собі 1 мільярд 600 мільйонів гривень. Наш мер Садовий, мабуть, вчився разом з Гройсманом цих маніпуляцій. Навіть прокуратура підігрує Садовому, відкриваючи кримінал проти його підлеглого, а не самого Садового, за трагедію в Грибовичах. Навіть перший зам Садового Пушкарьов, до функціоналу якого і належить житлово-комунальна сфера, не потрапив у поле зору наших правоохоронців. З таким самим успіхом можна було відкрити ще кілька кримінальних справ проти підлеглих Голеця. Головне, щоб не рухати тих, хто насправді приймає рішення. Цікаво у скільки квартир для прокурорів у Львові обійшлось таке рішення прокуратури?

Дмитро ПОСИПАНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: