Ще раз про небезпеку побутового кліща: як уникнути

a02383cbc56c4f21c62d9b8f485c680d

За статистикою, 10-15% людей страждають від алергії. І 70-80% захворювань на бронхіальну астму, алергічний бронхіт та риніт, дерматит, екзему причиною спричиняють алергенні кліщі побутового пороху. У 1 грамі пороху може міститися від сотні до декількох тисяч алергенних кліщів.

 

Про це інформує прес-центр ЛМР.

«Подушки з пір’я, ковдри, книжки, м’які меблі та килимові покриття у квартирі є місцями постійного скупчення побутових кліщів. Найпоширеніші кліщі домового пороху – пірогліфідні (дуже дрібні, між 0,1 і 0,5 мм – не видимі неозброєним оком). Їх екологічною нішею є приміщення з підвищеною температурою та високою вологістю повітря, наявністю харчового субстрату (шкірні виділення, злущений епітелій). Це житло, дитячі установи, гуртожитки, пральні, хімчистки, перукарні. Ці кліщі не кусають, не смокчуть кров, але виділяють у зовнішнє середовище продукти своєї життєдіяльності, які і є головним алергеном.

Читайте також: Лікар спростував інформацію про поширення у Львові небезпечної інфекції

Щоб у дома було якомога менше таких кліщів, потрібно дотримуватись простого правила – що менше пороху, то менше кліщів. Дуже ефективні «бабусині» методи: влітку сушити на сонці та провітрювати подушки, матраци, ковдри, килими. На морозі кліщі теж гинуть.

Від подушок і перин з пір’я можна відмовитися. Їх варто замінити на сучасні – із синтепону чи силікону, які можна періодично прати. Регулярно сушити і міняти постільну білизну. Не потрібно нехтувати і найпростішими правилами гігієни: вологим прибиранням і провітрюванням приміщень», - повідомляють у Львівському міському відділі ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: