Зі світовими зірками та імпровізаціями: у Львові презентували програму LvivMozArt

maxresdefault

18-25-го серпня у Львові пройде Міжнародний фестиваль класичної музики LvivMozArt. Програма заходу передбачає вісім подій, серед яких опери, концерти духовної музики, майстер-класи та ін.

18 серпня у Львові стартує Міжнародний фестиваль класичної музики LvivMozArt, присвячений сину Вольфганга Амадея Моцарта — Францу Ксаверу Моцарту. Про це під час прес-конференції повідомила арт-директорка фестивалю і диригентка Опери австрійського Ґраца Оксана Линів, інформує кореспондент Дивись.info.

«Основними акцентами програми будуть твори Франца Ксавера Моцарта. На відкритті ми хочемо виконати кантату, яку він написав для свого львівського колективу. Вона прозвучить в Оперному театрі у виконанні хору «Дударик» та оркестру «Inso-Lviv», — каже Оксана Линів. — 20 серпня буде великий гала-концерт за участю світових зірок. Я щаслива, що такі постаті, як Чарльз Кастроново, Зоряна Кушплер, Юлія-Марія Дан та інші захотіли приїхати до Львова. І коли я їх питала, чому вони зацікавлені у цьому, вони зауважили, що Галичина зі своєю австрійською історією є для них магнітом».

Крім того, за її словами, Палац Потоцьких стане однією з найважливіших локацій фестивалю. Тут базуватиметься одна з його родзинок: нова виставка-дослідження постаті Франца Ксавера Моцарта. У 2016 таку виставку відкрили у Зальцбурзі.

Читайте також: У Львові стартував фестиваль єврейської музики. Програма

Також, як зауважує Оксана Линів, у програмі передбачені камерні оркестри, акцент яких буде зроблений на відкриття забутих творів Франца Ксавера Моцарта. Під час фестивалю пройде форум «Діяльність Ф. К. Моцарта у Галичині», за участі спеціалістів України та світу. Плануються також експерименти та імпровізації для дітей.

Оксана Линів відзначає, що фестивалем зацікавилися провідні європейські канали.

«Основні контакти я налагоджую під час своїх виступів у Європі. Тільки зі Львова було б дуже складно достукатися. І зараз далеко не всі із запрошених мною музикантів змогли прийняти пропозицію виступити під час фестивалю, але багато хто просить нас окреслити дати на майбутні роки, аби зарезервувати час. І найбільше мене вражає: коли я говорю, що ми не зможемо заплатити гонорари, що ми тільки шукаємо людей, які нас підтримають, багато хто готовий іти на зустріч», — додає арт-директорка фестивалю.

З повною програмою LvivMozArt можна ознайомитися тут.

Зазначимо, вартість квитків від 200 до 800 гривень.

Довідка: Франц Ксавер Моцарт — син геніального Вольфганга Амадея Моцарта, знаний педагог, піаніст, диригент, композитор. У 1808–1838 рр. жив у Львові й активно творив музичне середовище міста. Він заснував хорове Товариство святої Цецилії, яке стало, по суті, першою музичною спілкою міста, що створило нову європейську традицію виконання класичної музики. Тож львів’яни можуть пишатися, що постать Франца Ксавера причетна до історії Львова.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: