Скільки нових закладів потрібно у Львові, аби черги до дитсадків зникли

_4866004
Фото ілюстративне

На кожні 100 місць у дитячих садочках Львова претендує 174 дитини. Станом на 1 липня до ДНЗ, згідно з електронною чергою, зможуть потрапити сім тисяч дітей.

Про це ІА Дивись.info повідомили в управлінні освіти ЛМР у відповіді на  письмовий запит.

Отже, станом на 10 червня в електронній системі реєстрації дітей дошкільного віку кількість заявок дітей (віком 2-3 роки) на зарахування в заклади з 1 вересня 2017 року становила 10700.

Водночас станом на 1 липня зараховані до дитячих садочків 7 тисяч  дітей.

Згідно зі статистикою, в дитячих навчальних закладах  Львова на 100 місць припадає 174 дитини.

В управлінні освіти переконані, що запроваджена електронна система реєстрації дозволяє уникнути різних зловживань, які були раніше.

«Запроваджена у 2017 році електронна реєстрація дітей дошкільного віку до ДНЗ Львова забезпечила чітке і прозоре зарахування дітей до дошкільних навчальних закладів, згідно із датою подання заявки, та унеможливила втручання керівників ДНЗ до формування списку зарахованих дітей (списки формує програма)», – йдеться у відповіді.

Однак нагадаємо, що на одному з останніх пленарних засідань сесії Львівської міської ради депутат Анна Мармуляк повідомила про проблеми, які виникли після перезапуску системи – з черги зникли багато дітей, які були зареєстровані у старій е-черзі.

Після цього міський голова Андрій Садовий дав доручення негайно розібратися  з проблемою.

3 тисячі дітей таки не потраплять до дитячих садочків.

Скільки садочків бракує

«Виходячи з того, що 2017 року до ДНЗ не потрапили близько 3000 дітей, а 1 ДНЗ на 14 груп (по 25 дітей в групі) охоплює дошкільною освітою 350 дітей, додаткова потреба ДНЗ становить 8 закладів», – повідомили в управлінні освіти ЛМР.

На жаль, в управлінні не могли повідомили, у яку суму обійдеться місту будівництво нових дитячих садочків.

«Вартість будівництва дошкільного навчального закладу визначається з розробленої  та погодженої проектно-кошторисної документації», – відповіли в управлінні.

Ремонти у садках

Нагадаємо, що з міського бюджету 2017 року на ремонт навчальних закладів Львова було виділено 140 мільйонів гривень, яких на відновлення ДНЗ та груп у ДНЗ  – 24,9 млн. грн., а саме: ДНЗ на вул. Кульпарківській, 182; ДНЗ № 111 на вул. І. Виговського, 1а; ДНЗ № 96 на вул. Клепарівській, 31;  ДНЗ на вул. Зубрівській, 9; ДНЗ № 97 на вул. Дністерській, 25; ДНЗ № 116 на вул. Джерельній, 71; ДНЗ ПЗ «Будинок школярів» на вул. Б. Грінченка, 4-а; ДНЗ на вул. Медової Печери, 13; ДНЗ на вул. М. Рильського, 9; ДНЗ на вул. Дорога Кривчицька, 3; ДНЗ на вул. Білогорща, 3а; ДНЗ на вул. Сяйво, 16; реконструкція 1-го поверху у СЗШ № 23 на вул. Варшавській, 126 з метою введення додаткових груп.

Капітальний ремонт пралень у 7 ДНЗ на суму 800 тис. грн.

Капітальний ремонт із заміною вікон на суму 3,9 млн. грн, в тому числі для ДНЗ – 1 млн. грн., для ЗНЗ – 1,982 млн. грн, для ПНЗ – 120 тис. грн.

Ремонт систем опалення на суму 4,985 млн. грн., з яких для 5 ДНЗ – 1,038 млн. грн та 10 ЗНЗ – 3,747 млн. грн. (в тому числі на ліквідацію підвальної котельні у СЗШ східних мов – 1,0 млн. грн.).

Школи

Водночас, нагадаємо, що згідно із підрахунками ЛМР, далеко не всі навчальні заклади Львова обладнані елементами доступності, які мають бути присутніми, аби реалізовувати у місті інклюзивну освіту. Закон про інклюзивну освіту, який 5 липня підписав Президент України, передбачає закріплення права на освіту осіб з особливими освітніми потребами і надання їм можливість отримувати освіту в усіх навчальних закладах, у тому числі безоплатно в державних і комунальних навчальних закладах, незалежно від «встановлення інвалідності».

З 1 вересня дітей з особливими освітніми потребами більше не прийматимуть до спеціалізованих навчальних закладів — вони навчатимуться пліч-о-пліч з усіма іншими. І якщо з теоретичною частиною Закону все зрозуміло, то я все виглядатиме на практиці — питання.

До прикладу, на Львівщині є майже 1400 шкіл, з яких інклюзивна форма навчання запроваджена лише у 65. У Львові ж понад 160 шкіл, а от окремими елементами доступності обладнані тільки 34 навчальних заклади. Ще 17 мають інклюзивні класи. Відповідну інформацію ІА Дивись.info отримала у відповідь на інформаційний запит від департаментів освіти і науки облдержадміністрації та міської ради.

Детальніше про це дивіться у нашій інфографіці.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: