Ексклюзив: Генрі Марш розповів про продовження бестселера, яке презентують у Львові

2014_10surgeon_1_

Вже за місяць у Львові пройде Форум видавців. Цьогоріч, ключовими запрошеними фігурами стануть британський нейрохірург Генрі Марш, а також відомий юрист-міжнародник Філіп Сендс. Генрі Марш презентує свою другу книгу, назву якої уже довідались кореспонденти Дивись.info

ІА Дивись.info ексклюзивно поспілкувалася із Генрі Маршем, аби розпитати, про що буде нова книга, яку незабаром презентують у Львові, а також розпитала видавництво, коли ж очікувати перші примірники на полицях.

Генрі Марш розповів, що нова книга (в оригіналі назва звучить як Admissions: A Life in Brain Surgery), що буде презентована у вересні у Львові – продовження його першої книги «Історії про життя, смерть та нейрохірургію».

«Це продовження першої книги і ця буде про те, як я почав відходити від медичної практики у Великій Британії, а також про мою постійну роботу в Україні та Непалі, - розповів доктор Генрі Марш. – І ця книга також про смерть та питання евтаназії».

Нагадаємо, що перша книга Генрі Марша стала бестселером у Британії, а наклад українського перекладу, виданого у «Видавництві Старого Лева» довелося кілька разів додруковувати. У першій книзі доктор Марш поділився власними спогадами про роботу в Британії, а також в Україні (період 90-х років), розповів про кілька яскравих моментів з власної практики й поділився серйозними переживаннями, які переслідували хірурга після кожної невдалої операції.

«Найважча частина роботи – це коли пацієнт страждає через твою помилку, і коли пацієнт та його родина перестають тобі довіряти», - поділився Генрі Марш із читачами Дивись.info.

Він також додав, що ця лінія продовжиться і у новій книзі: «Вона більше про смерть, а також про намагання жити наскільки можливо добре і з користю, тобто бути корисним».

Читайте також: Українська медицина робить два кроки вперед і один назад, – відомий британський нейрохірург Генрі Марш (інтерв’ю)

Генрі Марш також розповів, що нова книга уже стала британським бестселером та поділився думками щодо причин такої популярності:

«Я думаю, що вона (перша книга, - ред.) була популярною, тому що для старшого хірурга незвично визнати помилковість. Нова книга є більш філософською, і в ній є дві глави про Україну, - розповів доктор Марш. - Я підозрюю, що вона не буде такою популярною, як перша книга, яку я написав для читання як non-fiction. Але друга книга була дуже добре прийнята у Великобританії і була бестселером  та в десятці non-fiction книг «у твердій палітурці» протягом семи тижнів».

Читайте також: Я пишаюся тим, що був на Майдані, – британський нейрохірург Генрі Марш прочитав лекцію в УКУ

Українською книгу переклала Катерина Міхаліцина, поетка, перекладач, редактор. Володарка премій конкурсів «Гранослов», «Привітання життя», «Смолоскип». Її попередні переклади – це Л. Е. Ґарн «Белла-балерина» («Видавництво Старого Лева», 2013) Дж. Р. Р. Толкін «Діти Гуріна», «Сильмариліон», «Сказання з Небезпечного Королівства» та «Легенда про Сіґурда й Ґудрун» (у співпраці з Оленою О’Лір), «Володар Перснів» («Астролябія», 2008-2013), А. Шклярський «Томек у країні кенгуру» («Астролябія», 2011).

Автор і перекладач під час минулорічної зустрічі з читачами у Львові

Вийде вона у Видавництві Старого Лева. Піарниця видавництва Оксана Зьобро розповіла, що книга уже перебуває у друкарні та відкрила таємницю – українську назву книги.

«Книжка вже у друкарні і незабаром, у вересні перед Форумом видавців вже матимемо її фізичний варіант, - розповіла Оксана Зьобро. – Українською книга називатиметься «Ні сонце, ані смерть. Зі щоденника нейрохірурга».  "Ні сонце, ані смерть"це цитата з Ларошфуко (Ні на сонце, ані на смерть неможливо дивитись впритул, - ред.). Оскільки в англомовній назві використано гур слів, яку не можна перекласти українською у такому форматі, то перекладачка Катерина Міхаліцина, спілкуючись із Генрі Маршем, шукала альтернативну назву і разом із Генрі вони зупинилися на цьому варіанті».

Оксана Зьобро додала, що попередню книгу Генрі Марша можна сміливо назвати українським бестселером, адже наклад доводилось додруковувати кілька разів: «Виходило кілька накладів цієї книжки. Загалом ця книга має наклад понад 15 тисяч. Для  України це хороший наклад. Нова книга вийде у вересні накладом у 4 тисячі і буде презентована на Форумі, в неділю, 17 вересня. У нас буде презентація в ТЮГу. Всі охочі можуть прийти і поспілкуватися із ним. Часу наразі ми не можемо сказати, бо ще не вийшла остаточна програма Форуму. На цьогорічному Форумі видавців Генрі Марш себе спробує ще й у ролі модератора. Ми видаємо книжку ще одного британського автора, правозахисника Філіпа Сендса. Власне, Сендс так само прилітає з Британії її презентувати, і Марш буде модератором, спробує себе у новій іпостасі. Дуже би хотілося, аби книжку Марша і книжку Сендса помітили і прочитали якомога більше людей, це дуже і дуже вартісна література, про це багато що свідчить, зокрема те, що скількох країнах це мега-бестселлери».

Авторитетне видання The Guardian у власній рецензії на книгу пише: «Смерть переслідує сторінки Admissions: авторський страх перед власною смертю, а також перед смертю його пацієнтів. Мало хто з нас належним чином готується до смерті, але марш зробив це буквально: він зберігає «самогубство» у домашніх умовах, у вигляді  кількох смертельних наркотиків, які він придбав протягом багатьох років. Це багато в чому більш відверта робота, ніж його бестселер «Історії про життя, смерть та нейрохірургію» і відкриття, які він пропонує, є набагато більш особистими. Багато чого буде добре знайомим шанувальникам цієї книги - Марш майстерно артикулює тонкощі та розчарування нейрохірургії, - проте існує більш глибокий аналіз смерті та  експозиція ганебної зради Національної системи охорони здоров’я (National Health Service, - ред.) послідовними поколіннями політиків».

Водночас, піарниця ВСЛ Оксана Зьобро, яка вже мага нагоду почитати текст українською, дуже рекомендує звернути увагу на цю книгу. «Для мене це книжка, яку я щиро буду радити всім почитати, тому що вона неймовірно чесна, неймовірно болісна, дуже відверта і щира, - говорить Оксана Зьобро. – Ця книжка залишає по собі враження приватної розмови із Генрі Маршем. Тобто, читаючи її у тебе є відчуття, що ти сидиш поруч із Генрі і ви говорите, і він так само чесно, як у приватних розмовах, пише тут. Там є багато про медицину, про Україну, Катманду, багато розмірковувань про життєвий шлях і про те, як ми живемо, чому приймаємо ті чи інші рішення, як вони впливають на наше життя. У цій книжці багато про старість і про наше відчуття віку, про нашу кінечність, те, що всіх нас чекає смерть і те, як Марш справляється із цим розумінням. Адже він як лікар знає про те, якою може бути старість, що, можлива, деменція і тому подібне. Тому постає питання: ми право на гідне життя, але чи маємо ми право на гідну смерть, в якій ми самі приймаємо рішення, як і що робити? Книжка просто неперевершена».

Нейрохірург Генрі Марш активно відвідує Україну, консультує вітчизняних нейрохірургів,  ділиться власним досвідом, а також проводить консультацію із пацієнтами. У квітні цього року він подарував львівській лікарні унікальне обладнання. 26 квітня, відділення нейрохірургії Львівської міської дитячої клінічної лікарні отримало унікальний інструментарій, необхідний під час операцій на мозку для фіксації операційного поля.  Таке обладнання коштує орієнтовно 10 тисяч доларів, утім львівська лікарня отримала у подарунок.

Генрі Марш — всесвітньо відомий нейрохірург з Великої Британії. Україну він відвідує вже 25 років, автор бестселерів «Історії про життя, смерть та нейрохірургію» (у Британії продалася накладом у понад 140 000 примірників), а також нової книги, яка в оригіналі називається Admissions: A Life in Brain Surgery.

Валерія ПЕЧЕНИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: