Цікава математика: скільки АТП-1 купило ЛАЗів і де вони поділися

1438130
Фото: Zaxid.net

2009-2011 років АТП-1 закупило у ЛАЗу 32 автобуси на суму 53 мільйони 700 тисяч гривень. Про це повідомили ІА Дивись.info у відповідь на інформаційний запит в управлінні транспорту Львівської міської ради.

2009-2011 років АТП-1 закупило у ЛАЗу 32 автобуси на суму 53 мільйони 700 тисяч гривень. Про це повідомили ІА Дивись.info у відповідь на інформаційний запит в управлінні транспорту Львівської міської ради.

Минулого тижня депутати ЛМР проголосували за зміни до міського бюджету, щоб ЛК АТП-1 змогло розрахуватися із боргами перед Львівським автобусним заводом за придбані у 2009-2011 роках автобуси. Йдеться про суму у понад 19,5 мільйона гривень. Міський транспорт закуповувався у рамках програми підготовки до «Євро-2012».

Як нам повідомили в управлінні транспорту, у період з 2009-2011 рр. ЛК АТП-1 закупило у ТзОВ «Львівські автобусні заводи» 32 автобуси. Вартість усіх закуплених автобусів ЛАЗ становить 53700000 гривень оплата за них здійснена частково.

Згідно з інформацією управління, за маршрутами підприємства закріплено 13 автобусів ЛАЗ. Решта автобусів перебуває на поточному та капітальному ремонтах. Щодо гарантійних зобов’язань, то їхні терміни – від 12 до 24 місяців, залежно від моделі автобуса.

Тим часом ці цифри помітно відрізняються від озвучених раніше посадовими особами.

Наприклад, під час засідання бюджетної комісії директор АТП-1 Орест Хамула назвав такі дані: до Євро-2012 було придбано 33 ЛАЗи, з яких 2 – згоріли, 8 – потребують заміни підлоги, 11 – довготривалого ремонту із заміни двигунів і коробки передач, 5 «гармошок» простоюють під парканом на АТП-1.

Згодом «Львівський портал» опублікувало відповідь на інформаційний запит від АТП-1 і цифри вже виглядали наступним чином: «Станом на вересень автобусними маршрутами м. Львова закріплено 10 автобусів марки ЛАЗ. З технічним причин стоять: 8 автобусів на короткостроковий ремонт, 8 автобусів – на довгостроковий, 5 автобусів моделі А292Д1 (гармошки)».

Крім того, на АТП-1 заявили, що закупили 31 автобус, а вартість транзакції – 41 млн 046 539 грн.

Як бачимо, управління транспорту ЛМР та АТП-1 оперують різними цифрами, з яких збігаються тільки кількість закуплених до «Євро-2012» нікому непотрібних «гармошок».

А ось такі дані оприлюднювалися АТП-1 2012 року: на обслуговуванні в АТП №1 є 33 автобуси виробництва ЛАЗ, з них п’ять – автобуси-гармошки. Вартість одного 13-тиметрового автобуса – 1 млн 560 тис. грн., 10-метрового – 1 млн 40 тис. грн.

Того ж 2012 року з критикою якості закуплених автобусів ЛАЗ виступав і тодішній керівник АТП-1 Олександр Кобіль, і мер Андрій Садовий, звинувачуючи підприємство у відвертій халтурі.

Зокрема керівник АТП-1 заявляв, що щодня від шести до дев’яти нових ЛАЗівських автобусів, які перебували на обслуговуванні в АТП № 1, постійно ламаються, а виробник не виконує обіцянку прислати фахівця з ремонту.

«В одного автобуса побите скло біля сидіння водія. В іншого протікає пічка обігріву салону. Ще є проблеми з перемиканням передач через китайські комплектуючі. П’ять автобусів, які мають німецькі двигуни «Дойс», мають проблеми з паливною апаратурою – машини не тримають обертів, глохнуть. Ми маємо проблеми з цими автобусами, бо у них закінчилася гарантія. А у Львові не існує сервісного центру з ремонту цих автомобілів і немає взагалі ніяких спеціалістів, які можуть нас проконсультувати. Зараз ведуться переговори з київськими представниками «Дойс», які заявили, що можуть надати дані послуги лише після певної оплати», – сказав 17 січня 2012 року під час брифінгу Олександр Кобіль.

Натомість Андрій Садовий під час цього ж брифінгу заявив: «Додаткових коштів з бюджету міста Львова на ремонт автобусів ми виділяти не будемо. Автобусний завод має усе відремонтувати. За 10 автобусів ми ще не заплатили. Поки ситуація не буде виправлена, ми не заплатимо. У плані фінансів, ми тримаємо досить жорстку позицію. Ми будемо платити лише за той транспорт, який повністю відповідає технічним умовам. Це наша принципова позиція».

Через п’ять років після цього брифінгу, схоже, позиція міської ради вже не така принципова, і Андрій Садовий разом з депутатами готові таки заплатити за автобуси, якість яких не витримує жодної критики.

Тим часом депутати ініціюють аудит АТП-1.

Нагадаємо, згідно із рішенням Львівської міської ради, АТП-1 поверне заборговані за автобуси ЛАЗ 19 мільйонів 585 тисяч. За договором факторингу із ТзОВ «Львівські автобусні заводи», кошти будуть перераховані на рахунок ТзОВ «Оптимум Фактор», яке натомість зобов’язується сплатити борг  ТзОВ «Львівавтокомплектація» перед ЛКП «Львівтеплоенерго» у сумі 2 378 852 гривень і ЛКП «Львівводоканал» у сумі 363 219 гривень.

Скрін зі сторінки аналітичної системи YouControl

41% ТзОВ «Оптимум Фактор» належить Таїсії Саніній – дружині Ігоря Чуркіна, який натомість прямо і опосередковано володіє ТзОВ «Львівські автобусні заводи», яке сьогодні перебуває у стані припинення і саме йому АТП-1 боргує майже 20 мільйонів гривень.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: