Як заробити свій перший мільйон: майстер-класи від українського бізнесу

22396396_1504533939626329_523145706_o

Успішні представники бізнесу – це не ті, хто заробив багато грошей. Насправді головне – мета або власна місія, для досягнення якої потрібен капітал як засіб.

Також важливо бути щасливим, освіченим та сучасним. Принаймні так вважають ті, хто вже отримав свій перший мільйон.

Поради успішних і досвідчених підприємців початківцям дуже схожі на мотиваційні лекції чи бізнес-тренінги. Різниця лише у тому, що прив’язані вони до українських реалій.

В своїх історіях успіху керівники великих компаній діляться власними прийнятими рішеннями, які є дуже особистими та які врешті призвели до розгортання їх справи.

Фото: Дивись.info

На Київському Міжнародному Економічному Форумі декілька відомих підприємців розповіли, як вони змогли досягти того, що мають.

Моя місія – аби про Україну дізнались

Засновник і генеральний директор компанії «Stekloplast» Наталія Єремєєва у бізнесі багато років. «Stekloplast» займається вікнами, дверима, конструкціями. На перший погляд здається: що таке компанія із виробництва вікон? Таких сотні. Тим часом, підприємство Єремєєвої було залучене до зведення десятків житлових комплексів та торговельних центрів у різних містах, а також країнах – компанія працювала у Казахстані та Грузії.

Філософія Єремєєвої полягає у житті в постійному колі: ідея – рішення – дія – енергія від цієї дії – нова ідея: «У вас завжди має бути ідея, але після ідеї завжди має бути рішення. Потім - дія. Позитивна або негативна - неважливо. Дія дає нову енергію, а потім нові ідеї. Перш ніж заробляти гроші, потрібно зрозуміти, хто я, знайти свої цінності, у чому я сильний, а потім - для чого я прийшов сюди і яка моя місія», - каже Наталія Єремєєва.

[dyvys_blockqoute text="Перш ніж заробляти гроші, потрібно зрозуміти, хто я, знайти свої цінності, у чому я сильний" author="Наталія Єремєєва"]

Жінка додає, що головна її місія – донести до світу, що Україна вміє робити дуже серйозні, красиві, конкурентні продукти.

«Ми, українці, можемо багато чого показати світу. Зараз наша компанія разом з іншими двома бере участь у тендері по будівництву аеропорту в Кувейті. Я щаслива, що Кувейт вивчив, що таке країна Україна. Раніше вони не знали, що така країна існує. Я вважаю, що вже на 100% я виконала свою місію, навіть якщо ми не візьмемо цей тендер. Моя місія – аби світ знав, що Україна - це не тільки футбол, бокс і військові дії. Україна - це класні професіонали», - вважає Єремєєва.

Вона додає, що український бізнес має бути незалежним та не чекати певних кроків від влади. На її думку, рішення треба приймати самим.

«Позиція українського бізнесу на сьогоднішній день: тобі ніхто нічого не винен, береш ініціативу в руки, йдеш і конкретно говориш, що потрібно робити. Моя компанія вміє робити те, що є конкурентним на ринку. Це - перевага. Завжди треба знайти конкурентну перевагу», - підкреслює Єремєєва.

Голова компанії «Stekloplast» впевнена, що початківцям у бізнесі не треба боятися вийти за межі України. На її думку, якщо підприємець має свободу, якщо вміє спілкуватися з людьми і хоче розвиватися, у нього завжди вийде і для нього не існує «скляних стель».

Будь-яка ідея потребує вкладень

Чотири роки тому Ілля Лаурсен заснував перший литовський венчурний фонд «Nextury Ventures». Спочатку Лаурсен створив інтернет-магазин для мобільних пристроїв. Пізніше саме цей бізнес дозволив йому відкрити фонд, який співпрацює з освітніми та науковими установами, шукає ідеї, варті уваги, та інвестує гроші в старт-апи, які мають великий потенціал.

Читайте також: Як Україні вижити в світі конкурентних економік: поради бізнесу та влади

Ілля Лаурсен відзначає, що для нього у бізнесі головне стабільність та вміння  пристосуватися: «Стабільність – це даність. Якщо її немає, ніщо інше не має значення», - каже Лаурсен.

Він підкреслює, що будь-який бізнес потребує фінансових вкладень. Без цього жодна ідея так і залишиться на рівні лише ідеї.

«Треба щось вкласти, аби щось отримати. Відправною точкою відліку для будь-кого, хто захотів мати свій бізнес, має бути те, що варто морально змиритись із фактом: потрібно як мінімум інвестицій та як мінімум свого часу. Ідея - це нуль, вона нічого не змінює, але готовність до самопожертви, «інвестування» себе - без цього ніяк», - каже Ілля Лаурсен.

Він додає, що відразу, тільки-но вирішив відкрити власну справу, треба для себе визначити, яку одиницю і чого саме бізнесмен-початківець може інвестувати. Якщо все робити правильно і стабільно, Лаурсен впевнений: середній час, коли стартап досягає від нуля до мільйона євро - це рік.

Не треба боятись кредитів

Власник мережі стоматологічних клінік TM «Клініка Заблоцького» Ярослав Заблоцький наголошує на тому, що не треба боятись брати кредити. Зараз він має клініки у Львові та Києві. Також центр у Софії вже три роки платить за українську марку через франшизу.

«Я відкрив клініку у Львові 20 років тому. Тоді це було невелике приміщення. Зараз там тисяча квадратних метрів. До цієї ідеї я дійшов не відразу. Спочатку я мав намір в рамках державної медичної установи зробити сучасну стоматологію, але зрозумів, що це нереально», - згадує Заблоцький.

Він розповідає, що спочатку дуже довго шукав гроші на свою справу. Врешті отримав товарний кредит від компанії Siemens.

«Приблизно через 10 років я віддав всі свої кредити і знову позичив гроші. Коли я брав перший кредит, то взагалі нічого не знав про це. Тепер я можу сказати, що я - лікар, який трохи розуміється на бізнесі», - каже Заблоцький.

Він додає, що бізнес-модель клініки у Львові та Києві проста: зменшення інвестицій з мільйона до трьохсот тисяч, але все одно перебування в сегменті преміум. Ярослав Заблоцький вважає, що так його команда змогла зробити преміум-послугу, доступну кожному. Львів’янин розповідає, що зараз вони знайшли новий формат - відкрили центри турботи про ясна та зуби. Це місце хочуть зробити модним, аби туди ходили клієнти. Місія Заблоцького, як він підкреслює, - привчити українців до елементарної уваги до свого здоров’я.

Працівникам треба підвищувати зарплатню

Президент Української Асоціації виробників та засновник компанії з виробництва побутової техніки «Saturn» Олександр Громико зміг створити успішний бізнес за 20 років.

«Я - з простої інтелігентної сім'ї, грошей не було, і в 90-і роки я вирішив заробляти. Нашій компанії в цьому році 21 рік. Я її відкрив, будучи молодим, тому що займався побутовою технікою. У 1996 році ми відкрили офіційну компанію. Я став акціонером. Я всі ці роки займаюся побутовою технікою», - розповідає Громико.

Його досвід – багаторівневий. Спочатку він імпортував техніку маловідомих виробників з Європи, яка була зроблена в Китаї. У 1998 році Громико прийняв рішення заснувати власний бренд. Тоді вже сам бізнесмен поїхав у Китай, аби подивитись на заводи та виробництво. Через 10 років його компанія почала власне виробництво, але запчастини купляли в тому ж таки Китаї. «Saturn» співпрацював з 60-ма фабриками-постачальників.

«Потім виявилося, що, незважаючи на кризу в 2009 році, наш завод працює стабільно. Тож, у 2014 році ми стали ще активніше розвивати власне виробництво. Сьогодні наша компанія це вже made in Ukraine по багатьох позиціях. Дещо ми досі імпортуємо, але беремо вже з найкращих китайських фабрик», - каже Громико і додає, що в Україні вже відкрито декілька власних заводів під його брендом.

[dyvys_blockqoute text="Треба відкривати нові ринки. У нас є величезні переваги. Україна - це вигідне розташування" author="Олександр Громико"]

Олександр Громико впевнений, що всі товари потрібно виробляти в Україні. Жодної складності у цьому він не бачить.

«Треба відкривати нові ринки. У нас є величезні переваги. Україна - це вигідне розташування. Ми вже фактично в Євросоюзі. У нас вільна економічна зона з Європою. Все, що made in Ukraine, відправляється туди без мит. Що ж до стратегії компанії, то, я наголошую, що зарплата робітників повинна постійно зростати. Також звісно, в Україні існують ризики - детінізація, тому потрібно, щоб усі працювали в рівних умовах», - підсумовує Олександр Громико.

Зараз існує конкуренція з одним - з часом

Співзасновник і генеральний директор американської компанії в області технологічного аутсорсингу «Innovecs» Алекс Луцький каже, що Україна починає входити в глобальну економіку, де вже є конкуренція.

«Раніше багато речей вирішувалися через адмінресурс, а ми були у внутрішньому просторі або пострадянському. Сьогодні це вже не працює. Треба думати глобально», - вважає він.

На думку Луцького, головне тепер для будь-якої компанії – це менеджмент, який думає глобально. Він додає, що треба поступово відходити від ресурсів і технологій, які дозволяють оптимізувати вартість продукту. Треба будувати якісний продукт, конкуруючи в ціновій політиці, зазначає Луцький. Плюс - все потрібно робити досить швидко.

«У побудові глобального бізнесу надважливо – це бренд, а також розуміння, що сьогодні є конкуренція в моделі управління бізнесом», - каже Алекс Луцький.

Власник незалежної креативної компанії Fedoriv Андрій Федорів 22 роки займається бізнесом. Він працює з клієнтами з різних країн. На думку Федоріва, в Україні багато кваліфікованого персоналу, але представники старої економіки трохи зволікають.

«Зараз існує конкуренція з одним - з часом. Він прискорився. Вся інформація відкрита. Тож головне питання - як ти її використовуєш. Не треба пишатися минулими досягненнями. Стратегія - це те, що ти робиш зараз. Стратегія прямого ефіру. Це мистецтво балансувати між двома світами - старого і нового. Питання: що ви зі стратегічної точки зору встигнете зробити сьогодні. Потрібно займатися собою, конкурувати з собою, конкурувати з часом», - підсумовує Андрій Федорів.

Підготувала Вікторія ІЩЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: