Реорганізація під приватизацію? Ще один комунальний заклад облради можуть виставити на продаж

санаторій

У Львівській облраді планують реорганізувати «Комунальний дитячий кардіоревматологічний санаторій», шляхом приєднання його до КЗ ЛОР «Львівська обласна дитяча клінічна лікарня «Охматдит».

Тоді як питання реорганізації практично вирішене, і працівників мають перевести на роботу в «Охматдит», то доля приміщення площею 704 кв.м. яке знаходиться у Львові на вулиці Коновальця,116 ще вирішується.

Одна із пропозицій - продати приміщення а кошти скерувати на придбання медобладнання для того ж «Охматдиту». Вчора для обговорення долі приміщення, в облраді зібрали круглий стіл запросивши депутатів та громадських активістів.

Закрити і продати

За словами директора департаменту охорони здоров’я ЛОДА Ірини Микичак санаторій не виконує свою функцію вже впродовж кількох років, а наповненість його пацієнтами постійно зменшується. Зараз вона складає 30%.

«Контингенту пацієнтів, яких можна спрямувати на таке лікування практично на сьогодні немає. Ще за СРСР санаторій відкривався, щоб забезпечити третій етап лікування дітей з кардіоревматизмом. Станом на сьогодні епідемії ревматизму в Україні та, зокрема, у Львівській області немає. Це дуже поодинокі випадки. Бюджет закладу, 2,14 млн грн, з яких 79% йде на заробітну плату. На медикаменти та харчування пацієнтів йде близько 18 гривень в день, що не відповідає нормам. Фінансового ресурсу на утримання такого закладу у форматі санаторію просто немає», - вважає Ірина Микичак.

Відтак, на думку чиновниці, було б логічно його реорганізувати а приміщення продати. «Наша пропозиція – після того, як буде прийнято рішення про продаж приміщення, виручені кошти скерувати в бюджет охорони здоров’я із цільовим призначенням – 75% на розвиток обласної клінічної лікарні «Охматдит», 25% передати у бюджет 2018 року на виготовлення проектно-кошторисної документації для будівництва нового дитячого онкологічного центру», – пропонує Ірина Микичак.

Зберегти і перепрофілювати

Натомість, не поділяють таку позицію громадські активісти. «Це вже другий приклад, коли під час так званої реорганізації виставляється комунальне приміщення на продаж. Моя громадська організація і я виступаємо проти продажу цього приміщення. Конституція України не дозволяє скорочувати мережу закладів охорони здоров’я. Можливо, реформа і доцільна, але стосовно долі комунального приміщення – не впевнений. Маємо війну на сході, падіння ринку нерухомості у Львові, загальну економічну кризу, незавершеність реформ у галузі охорони здоров’я. Це означає, якщо це приміщення буде виставлене на продаж – воно буде продане за безцінь», – вважає представник ГО «Громада та ініціатива» Віталій Горбатенко.

«У цьому районі є значний брак дитячих садочків. Знаю, що батьки цього району неодноразово висловлювали побажання щодо дитячого закладу. І ще, це приміщення може бути використано для освіти неповносправних дітей. Там є територія, отже дитячий заклад там може існувати. Якщо ми знайдемо інвесторів, які нам побудують новий заклад медицини чи освіти, тоді ми зможемо це віддавати. Якщо такі меценати знайдуться. Вважаю, облрада має докласти усіх зусиль для збереження цієї будівлі, яка має використовуватися в освіті чи в охороні здоров’я. Ця будівля може  бути зруйнована приватними структурами. Я не уявляю на цій ділянці якусь висотку», - додає представник ГО «Варта 700» Наталія Шелестак.

Наразі в облраді обіцяють не приймати поспішних рішень. Разом з тим, там схоже схиляються до  продажу приміщення.

«Підіть подивіться що зараз робиться на вулиці Пекарській, 11а, де була обласна друкарня. Там все зруйноване. 10 років тому ставилося питання про публічний продаж даного приміщення. На той час воно коштувало 1 тис. дол. за кв. м. Тоді всі кричали, що області потрібна друкарня, що не можна його продавати. Зараз це приміщення виставлене на аукціон по 350 доларів за метр. Ціна невелика, але воно в такому стані, що ніхто не хоче його купувати», – каже заступник голови обласної ради Володимир Гірняк.

На його думку такою ж може бути доля приміщення на Коновальця. Відтак, затягувати з вирішенням питання не варто. Завтра ж в облраді організовують виїзд, щоб всі охочі могли оглянути приміщення.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: