Слідом за Каталонією два регіони Італії проведуть референдуми

162550

Однак, вони вимагають від Риму автономії, а не незалежності.

У своєму офісі на 35-му поверсі в Мілані Роберто Мароні пильно стежить за розвитком ситуації в Каталонії, яка вимагає незалежність від Іспанії, передає «dt.ua».

Мароні - голова регіонального уряду одного з найбагатших регіонів Італії - Ломбардії. В неділю в регіоні пройде свій референдум з вимогою автономії від Риму. В цей же час, заможний північно-східний регіон Венето теж буде проводити такий референдум.

Про це пише Financial Times, додаючи, що обидва регіони під владою антиімміграційної партії «Північна Ліга», співзасновником якої був Мароні. Впродовж 30 років політична сила підштовхує багату північ своєї країни відділитися від біднішого півдня.

«Події в Каталонії сигналізують про кінець іспанської єдності. Це кінець Іспанії», - каже Мароні, який двічі був міністром внутрішніх справ і двічі - міністром праці в «правому» уряді Сільвіо Берлусконі.

Добиваватися кінця Італії було ключовою метою «Північної Ліги» з 1979 року, коли її заснував Мароні спільно з поетом Умберто Боссі. Вони вважали, що сучасна Італія - штучне утворення, вигадане тими, хто хотів збудувати нову націю.

Але після того, як партія стала однією з головних сил в Римі, іронічність їхньої позиції почала ставати більш очевидною. Виявилося, що політична сила добивається збільшення впливу на національну політичну систему, яку нібито прагне знищити.

Ця неоднозначна позиція відображена в референдумах, які пройдуть цієї неділі. Вони консультативні і не обов'язкові до виконання. Під час голосування виборців обережно запитають, чи хочуть вони більше «автономії» без загрози «національній єдності». На відміну від Каталонії, Конституційний суд Італії підтримав референдуми в Венето і Ломбардії.

На думку експерта Policy Sonar Франческо Галіетті, це означає, що «Північна Ліга» більше не сепаратисти і добиваються якоїсь форми «фіскального федералізму». Партія також ослабила свою риторику після корупційного скандалу, в якому її звинуватили в зловживанні державним фінансуванням. Це змусило Боссі покинути партію. Хоча багато років він звинувачував національний уряд в Римі у таких злочинах.

Мароні і регіональний голова Венето Лука Заія хочуть, щоб більше податків лишалися в їхніх регіонах, а не йшли на допомогу біжному півдню.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: