Вчені з'ясували таємницю ранньої смерті Шопена

chopin_0
Фото: kpi.ua

Вчені, дослідивши серце польського композитора та піаніста Фредеріка Шопена, з’ясували причину ранньої смерті композитора.

Про це повідомляє ІА ZIK, посилаючись на The Independent.

«Шопен, який помер у 1849 році у віці 39 років, очевидно, страждав від перикардиту, рідкісного ускладнення хронічного туберкульозу. Цей діагноз був опублікований в Американському журналі медицини (American Journal of Medicine) та є останнім дослідженням у довготривалій суперечці про причину його повільного згасання та можливої смерті», - йдеться в повідомленні.

Інші запропоновані причини включали спадкове захворювання муковісцидозу та дефіцит альфа-1-антитрипсину.

Однак, коли дослідники вивчили контейнер, що містить серце Шопена, вони виявили, що воно вкрите тонким шаром білого волокнистого матеріалу.

Вони також виявили ряд невеликих уражень, що є загальновизнаними симптомами серйозного ускладнення від туберкульозу.

«Ми не відкривали контейнеру. Проте зі стану серця ми можемо з великою ймовірністю сказати, що Шопен страждав від туберкульозу, а перикардит став найбільш ймовірною причиною його смерті», - розповів професор Майкл Вітт з Польської академії наук, який очолював дослідження.

Команда була першою, яка вивчала серце Шопена з 1945 року, і виявила, що воно все ще «ідеально запечатане у банці».

Варто зазначити, що серце Шопена було контрабандою перевезене повз російську варту назад у Польщу сестрою Людвікою, перш ніж законсервоване та збережене у церкві Святого Хреста.

Решта його останків покоїться на Паризькому цвинтарі Pére Lachaise, яке також слугує останнім місцем спочинку художників та митців, включаючи Оскара Вайльда, Едіт Піаф та Джима Моррісона.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: