Держекоінспекцію знову не пускають на «Збиранку»

695977_main
Фото: Сегодня

ЛКП «Збиранка» відмовилося пускати держекоінспекторів для проведення позачергової перевірки, аргументувавши це порушення законодавства з боку органу перевірки.

Про це ІА Дивись.info повідомив начальник Держекоінспекції у Львівській області Микола Маланич.  

Микола Маланич

«Наприкінці минулого року Держекоінспекція мала провести перевірку сміттєзвалища ЛКП «Збиранка», але нас знову не допустили. У комунальному підприємстві свою відмову аргументують тим, що ми буцімто порушуємо законодавство, тобто графік проведення перевірок. Адже, згідно із чинним законодавством, перевірки можуть здійснюватися раз на два роки. Але йдеться про малонебезпечні об’єкти. Натомість сміттєзвалище вважається об’єктом з високим рівнем небезпеки, який може зашкодити довкіллю. А відтак такі об’єкти перевіряються щорічно. Втім керівництво ЛКП «Збиранка» іншої думки. Вони вважають, що не порушують природоохоронне законодавство», – каже Микола Маланич.

Звернення Держекоінспекції до Львівської міської ради теж не дали результатів.

«Так само чинять і у Львівська міська рада. Ми звернулися у всі правоохоронні органи і повідомили власника даного комунального підприємства, тобто Львівську міську раду про недопуск екоінпекторів. Нам відписали в ЛМР, що керівництво ЛКП «Збранка» цілком праве і міськрада повністю його підтримуємо. Це так, щоб не було здивування, що Андрій Іванович (Садовий – ред.) не знає, що Держекоінспекцію не допустили до проведення перевірки», – продовжує начальник Держекоінспекції.

Єдиний спосіб отримати дозвіл на перевірку – рішення суду, але, згідно із чинним законодавством, Держекоінспекція не може напряму подати позовну заяву.

«Потрапити на об’єкт можна тільки за рішенням суду і якщо буде присутня виконавча служба. Законодавцем зараз чітко передбачено, що у разі не допуску контролюючої структури, ми не маємо права звертатися до суду. Якщо торік ще могли звертатися, то нинішнього вже ні. Відтак десь координуємо свої дії, щоб прокуратура могла внести за нас в інтересах держави позовну заяву щодо проведення позапланової перевірки. На даний момент ми паралізовані. Є бажання, є можливості для роботи, а за фактом не можемо працювати, тому що законодавець створив такі умови», – наголосив Микола Маланич.

Перевірка полігону твердих побутових відходів пов’язана й з іншою справою – вивозом з території сміттєзвалища кислих гудронів.

Нагадаємо, торік, 25 листопада, на території Грибовицького сміттєзвалища виявили людей, які займалися розігрівом і відкачуванням з озера №1 кислих гудронів. Більш детально про це можна прочитати тут.

Згідно із наявною інформацією, компанія зареєстрована у Луганську. Натомість відкачуванням гудронів з озер №2 і 3 займалася фірма з донецькою пропискою.

«Порушено низку кримінальних проваджень, які зараз вже розглядаються слідчими органами, оскільки ми описали всі факти, нарахували відповідні збитки і скерували всі матеріали в правоохоронні органи. Тепер їхнє завдання – встановити особу, оскільки невідома особа, адже виконавець робіт не показав паспорт, не показав документ, який засвідчує його особу. Чоловік приніс якісь сумнівні документи без печатки. Тому правоохоронні органи зобов’язані провести перевірку даного суб’єкта господарювання і нас повідомити, хто саме здійснює діяльність. Тоді ми будемо вживати відповідні заходи», – сказав Микола Маланич.

Наразі відомо, що компанія «Екоінвестгруп» має ліцензію, видану для того, щоб працювати на території Луганської області. А також відсутня ліцензія на роботи з кислими гудронами, є тільки на обробку небезпечних відходів.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: