Експерти Світового банку розповіли, які реформи потрібні Україні (фото, відео)

Стабільна і доступна енергія є надзвичайно важливою для енергонезалежності України. Вона є невід’ємною частиною життя кожного громадянина.

Як зазначає старший консультант з питань енергетики Міжнародного Банку Реконструкції та Розвитку, доктор економіки Борис Додонов, державним службовцям, відповідальним за проведення реформ у секторі енергозбереження передовсім потрібно дати відповідь на низку важливих питань. Зокрема: чи може існувати система в тому вигляді, в якому вона є зараз і наскільки вона є стійкою; чому необхідні зміни в сфері теплопостачання; як в процесі реформи захистити найбільш вразливі верстви населення і зберегти для них доступність газової і теплової енергії; яких змін хочуть люди? Відповідаючи на ці запитання, реформаторам також потрібно детально проаналізувати, скільки окремо коштують енергоресурси для держави і для кожного українця?

На переконання Бориса Додонова, реформи в Україні потрібно було починати вже в 2014 році. Адже, зазначив він, Україна залишається країною-імпортером – тут більшу частину газу купують з-за кордону. До прикладу, за цінами станом на 2014 рік імпортна ціна газу становила 3 500 тис. грн за тисячу кубометрів (без ПДВ і транспортних розходів). В цей же час ціна на газ місцевого видобутку, який споживає населення, становила всього по 440 грн за тисячу кубометрів.

«Що маємо в результаті такої схеми? Передовсім, компанія «Нафтогаз» позбавлена можливості інвестувати у підвищення видобутку власного газу, що негативно впливає на загальну ситуацію в державі – Україна змушена більше імпортувати газ, що, відповідно, впливає на її енергетичну безпеку. Більше того, газ місцевого видобутку, який «Нафтогаз» постачав підприємствам центрального теплопостачання для населення, становив лише 1 309 грн за тисячу кубометрів, в той час як для комерційних споживачів ціна становила 4 600 грн за тисячу кубометрів. За такою ж ціною газ постачався і для промисловості. В результаті цього населення не мало стимулів до енергозаощадження і в «Нафтогазу» були відсутні кошти на розробку вітчизняних газових родовищ», – сказав старший консультант з питань енергетики Міжнародного Банку Реконструкції та Розвитку.

Семінар Семінар2 Семінар3 Семінар4

Також він додав, що за оцінками Міжнародного енергетичного агентства, Україна в недалекій перспективі може стати самодостатньою в частині забезпечення себе природним газом, але для цього потрібно підвищити видобуток газу і знизити попит побутових споживачів за рахунок енергоефективності до рівня європейського ринку.

Зі свого боку заступник голови Львівської обласної ради Валерій П’ятак зазначив, що за всі роки незалежності України на енергетичному фронті були лише програші.

«Ми програли все, що могли програти. Ми не усвідомлювали нагальної необхідності ставати енергетично незалежними, не робили достатніх аналітичних кроків... Зараз Україна вже не має часу на довготривалі роздуми. Зараз час діяти ефективно та розумно. Кожен повинен усвідомити, що Україні потрібно пройти всі кроки реформування енергетичної системи, але пройти ці кроки чесно – як з позиції населення, так і з позиції держави», – наголосив Валерій П’ятак.

Заступник голови Львівської обласної ради акцентував увагу присутніх і на тому, що на сьогодні потрібно відходити від радянської системи перехресного субсидіювання, тобто коли населення платить мало, а промисловість – більше. «Такого підходу немає в країнах Європейського Союзу: там населення платить більше, що спонукає його до енергоощадності. Поруч з тим, в Європі ефективно діють механізми компенсації витрат, спрямовані на захист найбільш уразливих верств населення. І таким шляхом ми повинні піти, щоби наша держава стала енергетично незалежною», – резюмував він.

Довідка.

4 лютого у Львові з робочою поїздкою побували експерти Світового банку, які провели навчальний семінар-конференція на тему: «Тарифна реформа для досягнення енергетичної незалежності України»

Окрім журналістів із чотирьох областей Західної України – Львівської, Тернопільської, Закарпатської та Івано-Франківської, участь у цьому заході також взяв заступник голови Львівської обласної ради Валерій П’ятак, який озвучив свої механізми досягнення Україною енергонезалежності.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: