У Львівському геріатричному б'ють мешканців: факт чи вигадка волонтерів? (Фото)

13578848_1625782347737041_673182916_n

Вже пройшов місяць, як директора «Львівського геріатричного пансіонату» Михайла Сенькевича, який 28 років поспіль очолював цю установу, звільнили з посади. У геріатричному було багато незручних питань, про які не було прийнято говорити відкрито, і які, ймовірно, стали передумовою звільнення Сенькевича.

Відтоді, як звільнили директора «Львівського геріатричного пансіонату» Михайла Сенькевича, який 28 років поспіль очолював цю установу, пройшло більше місяця. У геріатричному було багато незручних тем, про які за колишнього керівництва не говорилося відкрито, і які, ймовірно, стали передумовою звільнення Сенькевича.

По-перше, гостро для деяких мешканців стояла проблема з харчуванням. «З голоду не вмираємо, але й не наїдаємося, добре, що хоч донька передає харчі», – скаржиться жителька пансіонату. Шматок м’яса, що подають у їдальні, розміром з три чверті пальця. Треба врахувати, що 75% пенсії в стареньких забирають як оплату за проживання. Залишається приблизно 200-300 гривень, якими вони можуть розпорядитися на власний розсуд.

Згідно з наданим меню Пансіонату на 25.01.2016 р., серед закуплених продуктів були  консерви бичків у томатному соусі за ціною 0,14 гр. (чотирнадцять копійок) за одну банку!?? Тут виникає питання придатності до споживання...

13566170_1625782327737043_509721823_n 13578821_1625782324403710_1314888994_n

 

По-друге, у пансіонаті на мешканців піднімають руку. Колишній директор у коментарі ВЗ спростував цю інформацію, мовляв, хіба що самі мешканці можуть побити  один одного, а персонал – коректний та вихований.

«А от волонтери стали для нас великою проблемою. Вони налаштовують пенсіонерів на конфронтацію, написання скарг, суперечки. Від волонтерів виходить багато неправдивої інформації у ЗМІ. Журналісти весь час нас питають, скільки  памперсів на день виділяється на одного лежачого хворого. Чого ви всі вчепилися до памперсів?! З цього не складається увесь пансіонат! Переконаний, що діяльність волонтерів має пропагандистський підтекст і спрямована на отримання власної вигоди. Я з волонтерами співпрацюю, але лише з тими, хто хоче співпрацювати, а не робить, що їм заманеться», – розповів Михайло Сенькевич.

Та свідчення волонтерів вказує на протилежне. «Була свідком, як ще давніше завідуюча медвідділом вдарила в обличчя Романа(мешканець пансіонату), що від її перстня в нього потекла кров. Як мені пояснила, що він її змусив на цей крок. Але коли Роман мені тільки зараз сказав,що це повторювалось не раз і що сам директор його «скопав», вирішила звернутись до відповідних органів», – розповіла волонтерка Анастасія Рибак.

Будь-які звернення до владних структур області щодо покращення умов проживання у будинку для людей похилого віку ніяких результатів не мали, адже Настя «йшла проти системи».

У керівництва геріатричного свої методи перевиховання неслухняних мешканців: неугодних відправляють на реабілітацію до психіатричної лікарні.

13566146_1625782341070375_694367232_n

Лише за місяць до Львівської обласної психіатричної лікарні було скеровано 3 підопічних пансіонату з діагнозами шизофренії, судинної деменції та розладами психіки, обумовленими органічним ураженням головного мозку, повідомляє Департамент соціального захисту.

І це ще не всі підводні течії будинку, де доживають свого віку близько трьохсот стареньких.

Відповідь на офіційний запит про фінансування та практику закупівель геріатричного пансіонату редакція ІА Дивись.info чекає вже два місяці.

Самі жителі пансіонату не дуже про свої біди проговорюють, адже бояться «санкцій» з боку керівництва. До того ж, волонтерів, які допомагали і матеріально, і влаштовували неодноразово свята для стареньких, останнім часом у заклад пускають неохоче, мовляв останні налаштовують мешканців на конфронтацію та розповсюджують неправдиву інформацію.

 

Про випадки поганого поводження з мешканцями будинків для літніх людей редакція ІА Дивись.info запитала у експерта Харківського інституту соціальних досліджень.

Андрій Черноусов відзначає, що така практика, на жаль, є не лише у Львові, це тенденція по всій Україні.

«Це існувало і раніше, просто зараз на це стали звертати увагу громадські активісти, волонтери. Але я б не звинувачував у всьому персонал та керівництво, проблема у системі. Робота персоналу дуже тяжка, емпатія швидко пропадає, кваліфікації у цих працівників немає, бо немає на це коштів. У державних закладах вимоги до персоналу не прописані. Суспільство є соціальним замовником послуг, які ця система надає. У нас лише в цьому році затвердили Державний стандарт стаціонарного догляду за особами, які втратили здатність до самообслуговування. Одними зусиллями громадських активістів нічого не зміниш», – вважає експерт.

Також Андрій Черноусов вказує на наступну проблему, що гальмує процес переходу до нормального функціонування таких закладів. Це – корупційна прірва.

«В людей похилого віку забирають 75% пенсії. Ніхто не хоче відмовлятися від такого неконтрольованого прибутку. Ці люди перебувають під повним керівництвом інтернату», – рузюмує експерт.

Керівництво геріатричного центру стверджує, що те, що зробили волонтери для інтернату, набагато перебільшено в пресі.

«Щодо вартості бичків у томатному соусі по ціні 0,14 грн.-це отримано від волонтерів, які самі поставили таку ціну, причому  консерви були не протерміновані, і відповідно був наявний сертифікат якості.Так що, нам треба відмовлятись від допомоги? Тоді будуть в пресі статті іншого змісту.,що пансіонат відмовляється співпрацювати з волонтерами», – відстоює свою позицію керівництво.

Щодо побиття мешканців, то пансіонат відзначає, що місце таким випадкам справді:

«Щодо побиття і не належного ставлення працівників до наших мешканців, то ми також засуджуємо такі вчинки і вважаємо їх неприпустимими в такій установі,як пансіонат,адже ніхто не знає ,якою буде його старість,і чи не повернеться його поведінка бумерангом.І ще, звичайно,що якщо є місце таким вчинкам і до таких людей треба приймати строгі міри.Але ,при висвітленні таких проблем в пресі чи інтернет виданнях журналістам не треба звинувачувати всіх підряд працівників,адже робота в такому закладі непроста , і основна більшість людей ставляться до цього з відповідальністю».

Олександра БАГАЧ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: