День за два: чому варто відмінити скандальний «закон Савченко»

551261

Завтра Верховній Раді запропонують відмінити так званий «закон Савченко», згідно із яким вже дострокового вийшли на волю понад 8 тисяч осіб, з яких 785 скоїли повторні злочини. А наступного року, завдяки цьому закону, достроково на свободі опиниться ще 34 тисячі засуджених.

Судді-«колядники» і депутати-убивці…

«Закон Савченко» був прийнятий Верховною Радою 26 листопада минулого року. Надія Савченко, якій приписують авторство законопроекту, саме перебувала у російській в’язниці. Президент підписав документ 23 грудня, тобто за тиждень до нового року.

Згідно із «законом Савченко», кожен день, проведений у СІЗО, зараховується як два дні у колонії, тобто дозволяє суттєво скоротити термін ув’язнення. Пояснювалося це складними умовами утримання у переповнених камерах СІЗО. У пояснювальній записці зазначалося, що ухвалення закону обґрунтоване необхідністю забезпечення соціальної справедливості, практичної реалізації принципу презумпції невинуватості, припинення негативної практики тривалого утримання в слідчих ізоляторах осіб на стадії досудового розслідування кримінальних проваджень. Відтак планувалося, що будуть розвантажені слідчі ізолятори.

Урядовцям знадобилося понад вісім місяців, щоб збагнути недоліки «закону Савченко», який дозволив вийти на волю не тільки злочинцям-рецидивістам, а й скористалися ним доволі одіозним особистостям.

За «законом Савченко» місця позбавлення волі покинули скандальний львівський суддя-«колядник» Ігор Зварич, засуджений за хабарництво на 10 років, а також колишній народний депутат Віктор Лозинський, засуджений на 10 років за причетність до вбивства Валерія Олійника. Крім того, на волі опинилися 10 осіб, засуджених за злочини проти основ національної безпеки, 832 – за навмисне вбивство, 531 – за умисне тяжке тілесне ушкодження, 1120 – за розбій, 863 – за грабіж і 1340 – за крадіжку.

До речі, за скасування скандального закону виступає міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Він оприлюднив наступні цифри: «Наразі завдяки цьому закону на волю вийшло 8 200 осіб, ще 34 тисячі підлягають звільненню з місць позбавлення волі вже за рік… З тих людей, які вийшли – 785 вже викриті у скоєнні злочинів, з яких 22 – за умисне вбивство, 18 – нанесення травм, 10 – зґвалтування, 405 – крадіжки, 131 – пограбування, 66 – збройні розбої, 39 – шахрайство, 20 – хуліганство та інші злочини…»

Натомість генеральний прокурор Юрій Луценко проти відміни «закону Савченко», однак вважає, що до нього потрібно внести певні зміни. Нагадаємо, Юрій Луценко сам провів у СІЗО два з половиною роки.

Не звільняти, а краще розслідувати

738ae77efe00a8dd5259bb9e02e1afe8

Олег Березюк

«Я із самого початку виступав проти цього закону, тому вважаю, що його відміняти треба якомога швидше. Негативних наслідків дуже багато. Дуже багато людей, які були звільнені за «законом Савченко», чинять рецидив, тобто повторно скоюють злочини і на сьогоднішній день рівень криміногенної ситуації у суспільстві значно збільшився, зокрема і через прийняття «закону Савченко», – каже адвокат, голова ГО «Українське юридичне товариство» Олег Березюк.

Юрист переконаний, що бажання покращити умови утримання ув’язнених у СІЗО і зменшити їхню кількість – не більше ніж примітивне тлумачення.

«Так, слідчі ізолятори переповнені. Але щоб це виправити, треба краще вести слідство і менше притягувати невинних людей до кримінальної відповідальності. А «закон Савченко» не вирішує цієї проблеми. Він тільки дає можливість реальним злочинцям вийти на волю і повторювати злочини. Тому цей закон, по-перше, треба якомога швидше змінити. По-друге, основну увагу треба звернути на Кримінально-процесуальний кодекс. Сьогодні на одного слідчого у середньому припадає десь по 400 кримінальних справ. Чи можна таку кількість справ розслідувати ефективно? Не можна. Тому зараз треба терміново переглянути Кримінально-процесуальний кодекс і встановити процедуру порушення кримінальних справ і розслідувань», – наголосив правник.

Адвокат переконаний, що «закон Савченко» прийняли тільки, щоб дозволити певним людям уникнути покарання.

«Закон Савченко приймався без Савченко. Надія Савченко знаходилася у тюрмі в Росії – це перше. Друге – ми бачимо, як вона підготовлена до політичної діяльності, вона не має юридичної освіти. І зрозуміло, що вона жодного відношення до того закону не мала. Просто скористалися її іменем, скористалися тим, що вона на той час була популярною. Грубо кажучи, протягнули цей закон через парламент на хвилі популізму. Ті люди, які хотіли вийти на волю, скористалися цим законом. А сьогодні вже зрозуміло, що його треба відміняти і якнайшвидше, бо наслідки від цього закону бачить вже все суспільство», – додав Олег Березюк.

Сергій Старенький

Сергій Старенький

Так само за скасування «закону Савченко» виступає і юрист, колишній керівник Державної пенітенціарної служби України Сергій Старенький.

«Ще коли цей закон був тільки прийнятий, ще навіть не був підписаний, я висловлювався критично щодо нього і заявляв, що цей закон, по-перше, не є справедливим, по-друге, він не є юридично виваженим і по-третє, він порушує всі принципи кримінальної відповідальності людей за злочин. Але тоді мене ніхто не почув», – сказав Сергій Старенький.

Юрист зауважив, що, на жаль, «закон Савченко» тепер буде не просто відмінити.

«Він почав діяти і відміна цього закону порушить права людей, які перебувають під вартою і повинні вийти за «законом Савченко». А для обмеження прав людей в країні встановлено серйозний порядок прийняття таких законів, тобто повинна бути конституційна більшість. Не просто 226 голосів, а конституційна більшість, яка на сьогоднішній день у Верховній Раді навряд чи набереться. Утім, краще пізніше, ніж ніколи», – зауважив Сергій Старенький.

За його словами, прихована мета прийняття цього закону вже досягнута.

«Вже звільнено більше восьми тисяч засуджених, уже звільнено декількох резонансних засуджених, відпрацьовано вже замовлення організованої злочинності щодо масового звільнення з колонії засуджених з перерахунком їхніх термінів. Тому завтра вже можна кричати про відміну закону, коли вже чорну справу зроблено. А перед виборами можна вже говорити про несправедливість закону. Думаю, що це було зумисне розбалансування  правоохоронної системи і воно вже сталося», – сказав Сергій Старенький.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: