Політичний огляд тижня: стара «нова» команда Саакашвілі, провальний «Шатун» і фінал президентського походу Садового

office-politics

Як Порошенко поховав президентські плани Садового, чому «Рух Нових Сил» представляють «старі» гравці та до чого призведе кадровий голод в ЛОДА, читайте в тижневому дайджесті політичного оглядача ІА Дивись.info Дмитра Посипанка.

Як Порошенко поховав президентські плани Садового, чому «Рух Нових Сил» представляють «старі» гравці та до чого призведе кадровий голод в ЛОДА, читайте в тижневому дайджесті політичного оглядача ІА Дивись.info Дмитра Посипанка.

Усі політичні огляди автора дивіться тут

14787459_1683829228599019_135504436_o-1-2-300x200Дмитро Посипанко, політичний оглядач, спеціаліст, який займається комунікаціями, доступом до публічної інформації та демократією участі. Ведучий суспільно-політичної програми «Фракція» та перших телевізійних громадських обговорень «Право на вибір» на телеканалі «Перший Західний». Освіта: вища, магістр державного управління, випускник Національної школи публічної адміністрації у Варшаві. Хобі: політика, журналістика, піар і кінематографія про ці речі.

плашка 1

Топ-подія

  • Третій комітет Генеральної Асамблеї ООН, що займається правами людини, схвалив проект резолюції з критичною оцінкою становища з правами людини в окупованих Росією українських Автономній Республіці Крим і місті Севастополі. За документ проголосували 73 делегації, проти були 23, ще 76 утрималися; деякі делегації взагалі не голосували. У документі йдеться про засудження зловживань і дискримінаційних заходів щодо мешканців тимчасово окупованого Криму, зокрема, кримських татар, а також українців і представників інших національних та релігійних груп, із боку російської окупаційної влади. Документ також закликає Росію, серед іншого, виконувати всі свої зобов’язання, які накладає на неї міжнародне право як на державу-окупанта, вжити всіх заходів, щоб негайно покласти край усім зловживанням проти мешканців Криму, негайно звільнити громадян України, яких незаконно затримали і судять без дотримання елементарних стандартів правосуддя, а також тих, кого вивезли через міжнародно визнаний кордон із Криму до Росії.

29181Цією резолюцією вперше Російська Федерація визнана державою-окупантом. «За» це рішення проголосували 73 делегації, «проти» – лише 23. Це те, про що написали всі. Але, як завжди, є одне «але». Наші ЗМІ забули вказати, що майже 80 делегацій утримались під час голосування або взагалі не брали в ньому участь. Плюс тих 23, які проголосували «проти». Більше 100 делегацій Генасамблеї ООН відмовились голосувати за визнання Росії державою-окупантом. Чомусь про це усі промовчали?! Наша найбільша перемога виявилась не такою і «величною». На жаль…

Новий заробітчанський маршрут

  • Міністерство праці та соціального захисту Білорусі оновило перелік організацій та вакантних робочих місць для можливого працевлаштування громадян України. Найбільш охоче українців хочуть бачити в ролі лікарів, медсестер, фельдшерів, лісників, кухарів, зоотехніків, операторів машинного доїння. У всіх випадках надається житлове приміщення – місце в гуртожитку або житловий будинок. Максимальну зарплату пропонують лікарям-терапевтам – 350 доларів, мінімальну – зоотехнікам і операторам машинного доїння – 125 доларів.

104614Ось таким повідомленням минулого тижня нас потішив наш північний сусід. Залишилось дочекатись лише моменту, коли українців на роботу почне запрошувати Молдова! Напевно тоді наша влада зможе урочисто повідомити, що вона врешті виконала своє завдання: «зробити українців найбіднішою країною Європи». Поки що ми успішно пораємось з ним.

Сусідські вибори

  • Вибори на пост президента Молдови та Болгарії виграли проросійські кандидати. Такими заголовками рясніли на початку минулого тижня усі українські ЗМІ. На виборах президента Молдови здобув перемогу лідер партії соціалістів Ігор Додон, який набрав 52,4% голосів. Суперниця Додона, лідер партії «Дія і солідарність» Майя Санду отримала 47,6% голосів. Натомість на президентських виборах у Болгарії переміг Румен Радев. За нього проголосували 59,4% виборців. Його головна конкурентка, кандидат від правоцентристської партії Цецка Цачева набрала 36,2%.

7c407178af171b3aae52ff11ab90dfa3_2_650x410Як бачимо, вибори у Сполучених Шатах не стали особливими. Молдова і Болгарія підтвердили закономірність. Не готове сучасне суспільство віддавати керівництво своїми держави жінкам. Не знаю добре це, чи погано, але багато хто в Україні порадіє з такої закономірності. Про проросійськість новообраних президентів Молдови і Болгарії я б не поспішав говорити. Потрібно дочекатись їхніх перших офіційних кроків на посадах, бо, повторюсь, передвиборча агітація і офіційна зовнішня політика – це дві кардинально різні речі. Не вірите? Почитайте передвиборчу програму нашого Президента.

плашка 2

Топ-подія або пшик замість шатуна

  • Цього тижня всі очікували на гучноанонсований владою «Шатун». Найбільше його чекала влада і правоохоронці. Таких безпрецедентних заходів безпеки Київ не бачив з часів Януковича. Навіть Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков, у стилі свого папєрєдніка Захарченка, наказав силовикам застосовувати «найсуворіші заходи» і припиняти спроби провокацій під час масових акцій протесту. Міністр наголосив, що «провокатори й заколотники повинні бути затримані й ізольовані». «А їхню причетність, вину та покарання визначить суд. Наше завдання – забезпечення громадянських прав і безпеки кожної людини. За це стояв Майдан. Для цього ви отримуєте наказ виходити на вулиці. У будь-якій ситуації – служити і захищати», – додав Аваков.

20161115133306_img_9780-630x420Як і слід було очікувати, «Шатун» закінчився ще до свого початку. Та й взагалі, складається таке враження, що «Шатун» придумав хтось, у кого був страшний «бодун» і лише для того, щоб остаточно дискредитувати будь-які спроби проведення акцій протесту. Справжніх акцій протесту. За якими не стоять гроші, проплачені «активісти» чи «вуха Кремля».

  • Минулого тижня мешканці Києва почали отримувати перші платіжки за комунальні послуги, в яких вартість послуг опалення просто «зашкалювала». Це питання набуло настільки серйозного розголосу, що його навіть розглядали на засіданні Кабміну. 1008586815Після чого Прем’єр Гройсман заявив, що «платіжки за тепло з надмірно високими сумами, які днями отримали деякі кияни, були результатом помилки і будуть перераховані» та додав, що ця помилка є дивною. «Коли дехто намагається розхитати ситуацію і нагнати істерію, з'являються платіжки з подвоєними, потроєними цифрами, нереальними абсолютно, завищеними … Я би просив, щоби таких помилок … відносно українських громадян не було». Міністр внутрішніх справ Аваков попросив скерувати ці матеріали в МВС, щоб там розібралися, «може це більше, ніж помилка». А Міністр інформаційної політики Стець взагалі заявив, що «подібні помилки можуть призвести до втрати держави».

Отож, наша влада цілий тиждень жила шатуном. Вони примудрились знайти шатуна навіть у платіжках за опалення. Цікаво, що наші чиновники не бачили шатунів тоді, коли встановлювали захмарну ціну за газ для населення. Не бачать вони шатунів тоді, коли щоквартально зростає ціна на електроенергію. Не побачили вони шатунів і тоді, коли придумали визначати ціну вугілля за славнозвісною формулою «Роттердам+». Проте тепер їм щось ввижається…

Скандали тижня

  • Попередні кілька тижнів соціальні мережі та засоби масової інформації гуділи через черговий скандал, що трапився у Міносвіти. Нагадаю, що це міністерство напередодні розіслало лист-рекомендацію щодо сприяння в проведенні опитування «Медіаграмотність, демократичні цінності та громадська активність школярів» серед школярів-підлітків. Цей лист дуже обурив письменницю Ларису Ніцой, яка написала обурливий пост на своїй сторінці у мережі Фейсбук. Цей пост розлетівся по всій соцмережі і всіх ЗМІ. Після чого Міністерство освіти і науки повідомило, що рекомендоване опитування не проводитиметься, адже лист-рекомендація був відкликаний, а посадовцю міністерства, який рекомендував проведення опитування в школах, оголошена догана.

У цій всій ситуації варто наголосити на одному. На скільки легко засоби масової інформації і влада «повелись» на допис однієї особи на своїй сторінці в соцмережі. Ніхто не розбирався в тому, що ідентичне опитування вже уже проводилось минулого року. Ніхто не розбирався в тому, що дослідження проводилося для міжнародної мультидисциплінарної консультаційної компанії НІРАС у рамках програми формування медіаграмотності серед школярів, що фінансується Міністерством закордонних справ Данії. Ніхто не розбирався в тому, що дослідження проводилось на замовлення програми MYMEDIA – міжнародного проекту, що має на меті допомогу в розвитку незалежних ЗМІ. Ніхто не спробував розібратись в тому, що анкета для опитування розроблялась у т.ч. фаховими українськими науковцями-соціологами і минулого року пройшла обов'язкову для таких досліджень сертифікацію психологів та педагогів України, отже опитування є безпечним для підлітків та дозволяє їм максимально вільно висловити свою позицію. Всі просто взяли і перепостили обурення однієї людини! Я з повагою ставлюся до пані Ніцой, але хто сказав, що її вустами говорить істина? Так видається, що пані письменниця переоцінила свої розумові здібності і недооцінила наших школярів-підлітків. Упевнений, що наше молоде покоління може думати логічно, крититично і з використанням аналітичних здібностей. І цим підліткам не потрібно вибудовувати питання так, щоб вони могли лише відповісти «так» або «ні». А от нашій владі, та Міністерству освіти зокрема, необхідно врешті усвідомити, що вона влада і їй потрібно стратегічно мислити, а не вестить на усі критичні дописи, що з’являються у соціальних мережах. Достатньо вже, прикидаючись владою, займатись розпилюванням бюджетних грошей.

  • 14 листопада Голова Національної поліції України Хатія Деканоідзе подала у відставку. Пост голови Нацполіції Деканоідзе займала з 4 листопада 2015 року. Також у цей день написала заяву на звільнення з посади голови Одеської митниці Юлія Марушевська. Вона повідомила, «реалізація проекту реформ дійшла до безвихідної ситуації. Уряд, міністри блокують сьогодні реформи на митниці. Всі обіцянки дані Прем'єр-міністром у травні: підписання постанови яка дозволить почати проект Відкритий митний простір, зміни ІТ-системи, будівництво нового терміналу на місці Морського вокзалу – сьогодні всі ці ключові питання, які потребують вирішення у Києві – заблоковані», – наголосила екс-очільниця Одеської митниці.

eebd25cce2801be4e2c0eca405c95Люди Саакашвілі, як за помахом чарівної палички, почали переходити у політику. І от наприкінці минулого тижня була презентована команда Міхо – «Рух Нових Сил». Дуже цікаве представництво у цьому Русі одержала Львівщина. Там були помічені громадські активісти Шелестак, Мартинюк і Круглов, а також «смотрящі» від БПП Адамик і Крачковський. Думаю, це все, що варто знати про новий проект Порошенка і Саакашвілі.

Популізми тижня

  • Минулого тижня Верховна Рада України потішила нас двома суперпопулістськими законами, які нам з вами коштуватимуть 1,6 млрд. грн.!!! Спочатку наші обранці прийняли закон, яким списали заборгованість держпідприємства «Виробниче об'єднання «Південний машинобудівний завод ім. Макарова» (Дніпро) за спожиту електроенергію в розмірі 400 млн. гривень. За прийняття законопроекту проголосували 250 депутатів.

rada_verkhovna_sayt_1_650x410400 мільйонів гривень!!! Просто взяли і списали! Ніхто не покараний! Ніхто не притягнутий до будь-якої відповідальності! Просто списали і все! Але це ще не все. Також Верховна Рада за поданням Президента Порошенка ухвалила закон, який дозволить виплатити компенсації клієнтам банку «Михайлівський», які вклали гроші за договорами фінансової позики у фінансові компанії ТОВ «Інвестиційно-розрахунковий центр» і ТОВ «Кредитно-інвестиційний центр». За відповідний проект проголосували 285 народних депутатів. Від афери банку «Михайлівський» постраждали 14 тис. осіб, більшість із них тепер зможе отримати компенсацію в розмірі до 200 тис. грн через Фонд гарантування вкладів. Загальна сума компенсацій становитиме близько 1,2 млрд гривень. Виплати розпочнуться через 20 робочих днів після того, як закон набуде чинності.

20160505131142Ось так 14 тисяч чоловік, які дуже хотіли легкої наживи і погоріли, будуть врятовані знову ж таки за наші з вами гроші. Це наші 1,2 млрд грн, а народні обранці взяли і подарували їх тим, хто і так мав немалі гроші, але хотів бути мудрішим за всіх, зіграв у «лотерею» і програв. Але ж у нас дуже добра влада, особливо тоді, коли готується до позачергових виборів. А вони ще навіть офіційно не почались. Ще навіть ніхто не знає дату, коли вони відбудуться. А влада уже дарує мільярди. Що ж почнеться тоді, коли вибори офіційно стартують? Питання риторичне…

плашка 3

Топ-подія

  • Минулого тижня обласна влада була дуже спокійна і практично нічим не «відзначилась». Варто зауважити лише одне. Це те, що конкурс на посаду директора департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА не відбувся.

115571-960x540Цей, ніби не надто важливий момент в історії Львівщини, остаточно підтвердив той факт, що у нашого очільника області страшні проблеми у кадровій політиці. Офіційний сайт Львівської ОДА уже давно перетворився на дошку оголошень про вакантні посади. Конкурси, які оголошує ОДА, або взагалі не відбуваються, або туди подаються люди, які апріорі не можуть займати ці посади. У пана Синютки не лише «лави запасних» немає на ключові посади в ОДА, у нього немає достатньої кількості професійних людей, які б змогли очолити 20 департаментів і управлінь. І навіть так звані конкурси на ці посади не можуть виправити цієї катастрофічної ситуації. Просто працювати немає ким.

плашка 4

Топ-подія

  • Минулий тиждень для Садового дійсно був чорним. Почався він із неочікуваного снігопаду, до якого уже традиційно ніхто в місті не був готовий. Та ще й, на зло усім, цей снігопад почався у ніч з суботи на неділю. Ну хто ж в такий час працює? Скоріш за все, ми б і зараз їздили по сніжних кучугурах, але нашого мера врятувала погода. На вулиці просто потепліло і весь сніг розтанув. Хочеться вірити, що наступна порція сніжної погоди не буде  сюрпризом для наших комунальників.
  • Далі стало ще гірше, адже у вівторок представники Генпрокуратури прийшли з обшуками у Львівську міськраду. Як повідомили прокурори, вони підозрюють, що службові особи Львівської міськради уклали з суб’єктом господарювання договір купівлі-продажу земельної ділянки за ціною 52 млн. грн., незважаючи на те, що нормативно-грошова оцінка даної земельної ділянки складала 140 млн грн, чим заподіяли збитки в особливо великих розмірах. Але і на цьому все не зупинилось. У той час, коли Садовий підписував угоду на впровадження електронного квитка та катався з журналістами трамваєм на Сихів, військова прокуратура разом зі співробітниками СБУ затримала на хабарі «славнозвісного» начальника управління житлово-комунального господарства Львівської міськради Юрія Гольця.habar_golec_1

Після чого були проведені обшуки у кабінеті першого заступника Львівського міського голови Пушкарьова та керівниці юридичного управління Пайонкевич. Правоохоронці встановили, що Юрій Голець регулярно отримував «відкат» від комерційної структури за сприяння в укладанні договорів на роботи з капітального ремонту будинків та благоустрою міста. Співробітники спецслужби з’ясували, що за вже укладені угоди на майже два мільйони гривень посадовець вимагав 5-8 % від суми, залежно від різновиду робіт. Задокументовано також домовленість начальника управління з бізнесменами посприяти підписанню нових договорів на вісім мільйонів гривень. Я уже писав, але повторюсь.

Садовий до запуску трамваю на Сихів готувався дуже довго і дуже ретельно. Це той захід, який мав спричинити сплеск його рейтингу і компенсувати усі втрати, завдані сміттєвими подорожами по Україні. Однак, сталося так, як і гадалося. Правоохоронні органи дуже добре спланували і скоординували свої дії під момент запуску трамваю і весь позитив, на який розраховував Садовий, просто розчинився в інформаційному просторі. Порошенко дав чітко зрозуміти Садовому, що за ним дуже пильно стежать. Стежать за усіма його потугами, спрямованими на підвищення свого рейтингу і рейтингу Самопомочі. А це може свідчити лише про дві речі: Садового змушують повернути свою фракцію у Верховній Раді в коаліцію і голосувати так, як потрібно нашому Президенту. А у разі, якщо він відмовиться виконати це «прохання» Порошенка, то його партію до моменту початку дострокових парламентських виборів просто «поховають».

1-3Щоб не було жодних інсинуацій, то варто пояснити певні деталі. Особисто я вважаю, що команда Садового уже давно погрузла в корупційних схемах. Слово «відкат» для них таке ж рідне, як і Садовий. Але минулотижневі дії наших правоохоронців більше схожі на політичне замовленням Порошенка і ніщо інше. Бо, по-перше, я не вірю у такі збіги обставин. А по-друге, я не вірю в те, що Голець — це найбільший хабарник у Львівській міськраді.

Усі 10 років свого перебування на посаді очільника Львова Садовий і команда робили собі статки, думаючи, що саме Андрій Іванович - найхитріший, і що саме тому ані йому, ані його команді нічого за все це не буде. А виявилось, що Садовому просто дозволяли це робити, аби у необхідний момент мати на нього стільки ниточок, за які можна у вдалий момент смикати, щоб за раз поховати усі його потуги на самостійність у великій політиці і, тим більше, президентські амбіції. Саме Порошенко зруйнував двадцятирічну стратегію походу Садового до Президентського трону. Що ж, браво!

Дмитро ПОСИПАНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: