Це злочин – захисники історичної спадщини про рішення виконкому щодо будинку композитора Ярославенка

d8a1a0e96dcd5284449d827719db8d2b

Захисники історичної спадщини Львова засуджують рішення виконкому ЛМР, який затвердив містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки на будівництво багатоквартирного житлового будинку на вулиці Ярославенка, 30,на місці на місці зруйнованого будинку відомого композитора Ярослава Ярославенка.

«Я вважаю що це злочин, тому що є рішення суду – відновити пам’ятку. А  відновити - це означає привести до первинного вигляду, а не добудовувати, як це хтось собі думає», - заявила у коментарі Дивись.info заступник голови громадської ради при Львівській ОДА Олеся Дацко.

«Перед тим,  як приймати будь-які рішення, пам’ятка мала бути відновлена. Це просто знущання. Невиконання рішення суду тягне за собою  кримінальну відповідальність, прокуратура мала б відкрити кримінальне провадження. Було ще одне рішення суду - щодо земель історико-культурного призначення. Всі землі в межах історичного ареалу мають бути визнані землями історико-культурного призначення, і всі рішення, які приймає ЛМР мають відповідати цьому рішенню. Переконана, що депутати  нічого не  знають про це – виконавчі органи «рулять» собі так як це їм потрібно. Це буферна зона державного державного історико-архітектурного заповідника.

[dyvys_blockqoute text="Якщо ця земля має історико-культурне призначення - рішення мають прийматися в Києві. Погоджуватися не тільки з Мінкультом але і з комітетом ЮНЕСКО" author="Олеся Дацко"]

У Києві вже добилися, що буферні зони Софії Київської вилучаються тільки за згодою ВР. Згідно чинного  законодавства на таких землях можна здійснювати тільки відтворення історичного простору. А нове будівництво можливе тільки за суспільної потреби. Вибачте, але комерційне будівництво багатоповерхового будинку, бо  комусь так захотілося, не є суспільною потребою. Тому, що якщо ця земля має історико-культурне призначення - рішення мають прийматися в Києві. Погоджуватися не тільки з Мінкультом але і з комітетом ЮНЕСКО. Я  впевнена, що це не погоджено і закінчиться тим, що Львів викинуть зі списку світової спадщини ЮНЕСКО», - вважає Олеся Дацко.

«Я не юрист мені складно говорити наскільки це законно, але це дуже неправильне рішення, воно відкриває шлях для подібних зловживань. Це означає, що в майбутньому хтось може руйнувати пам’ятки і розказувати, що він внизу зробить музей пам’ятки, а зверху буде  займатися своїми комерційними проектами», - каже голова Львівської обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури Андрій Салюк.

[dyvys_blockqoute text="У такий спосіб заохочується порушення законодавства про охорону культурної спадщини" author="Андрій Салюк"]

«Я вважаю, що це помилка – не можна було такого робити. Ми не маємо права так чинити з нашими пам’ятками, в такий спосіб заохочується порушення законодавства про охорону культурної спадщини. На  жаль у Львові це не перші дії, які йдуть в розріз з чинним законодавством. В  даному випадку це резонансна справа, і це не є ані компроміс, ані рішення, яке в майбутньому сприятиме охороні культурної спадщини. Можливо такий варіант і прийнятний для міської влади, але ніхто не питався у громади чи так  насправді є, адже були суди, акції протесту», - додав Андрій Салюк.

Нагадаємо, виконавчий комітет Львівської міської ради затвердив містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки на будівництво гр. Мельником Р.Л. багатоквартирного житлового будинку з вбудованими приміщеннями громадського обслуговування, музичною дитячою ім. Я. Ярославенка, творчими майстернями та даховою котельнею на вулиці Ярославенка, 30. За словами головного архітектора міста Юліана Чаплінського йдеться про 4-поверховий будинок.

«Таким чином  ми вирішуємо проблему щоб вшанувати пам'ять Ярославенка, щоб діти могли займатися музикою, і щоб вийти з судових процесів. Перший поверх передається містові під музичну студію. Такий варіант є прийнятним для міста», - заявив міський голова Львова Андрій Садовий.

Нагадаємо, скандал навколо зруйнованого забудовником будинку відомого композитора Ярослава Ярославенка триває уже багато років. У 2008 році він був викуплений у мешканців зруйнований а на його місці мала постати багатоповерхівка. Коли у справу втрутилася громадськість забудовник запропонував після зведення нового будинку виділити 95 кв м його площі під музей, була також пропозиція відбудувати фасадну стіну історичної будівлі.

11 лютого 2014 року  Сихівський районний суд виніс рішення про зобов’язання забудовника Ростислава Мельника відновити будинок українського композитора Ярослава Ярославенка. Забудовник - президент компанії “Ріел-груп” Ростислав Мельник заявив що компанія подаватиме апеляцію на це рішення. Пізніше, у 20125 році, Ростислав Мельник заявив про намір відбудувати будинок у первісному вигляді.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: