Центуріон на службі: як для собаки пошук вибухівки став буденністю

афиша-собак

«На службі» – це історії про собак, які щодня віддано виконують свої доручення, працюючи у державних установах і службах України.

Спецпроект створений у співпраці з ТМ «Club 4 Paws» – міжнародним брендом українського виробника раціонів для тварин преміум-класу.

Зо п’ять років тому у кінологічному центрі Львівського обласного управління МВС оселилася німецька вівчарка на ім’я Центуріон. Подібно до Давнього Риму, тут, у Львові, собака став офіцером поліції та допомагає тепер шукати вибухівку й наркотики.

Кінолог Львівського обласного управління МВС Михайло Палюх разом з Центуріоном

Про нього першого згадує молодший інспектор кінологічного центру Львівського обласного управління МВС Микола Писко, коли запитуєш про кращих чотирилапих службовців. Він каже, що як тільки Центуріона привезли до їхнього кінологічного центру, собака одразу піддався новому господарю: почав підлещуватися та привітно махати хвостом.

«Пам’ятаю, що одразу помітив його добрі очі. З пошуковиками часто так — вони дуже спокійні й ласкаві, на відміну від тих, хто працює на розшуку. Ті собаки переважно злісні, бо навчені на затримання», — пояснює експерт.

До Центуріона підхід довго шукати не довелося: кілька разів нагодував, вигуляв, і все — собака поводився як удома і не нервував.

[dyvys_blockqoute text="Пам’ятаю, що одразу помітив його добрі очі. З пошуковиками часто так — вони дуже спокійні й ласкаві, на відміну від тих, хто працює на розшуку" author=""]

До центру він потрапив вже дорослим та мав базові навички, якими повинен володіти пес-пошуковик. Залишалося тільки відшліфувати їх.

«Що на наркотики, що на вибухівку – собак дресирують грою. Є м’ячик, пес до нього звикає настільки, що вже не може жити без нього. Пізніше цю іграшку він шукає у будь-якому місці по запаху. Потім у цей м’ячик додають різні запахи вибухівки чи зброї, він їх запам’ятовує і згодом вже шукає без м’ячика. Так само ми тренували і Центуріона», — пояснює кінолог.

Згодом пес почав вловлювати дуже тонкі запахи, на які його натренували. Микола згадує, що якось їм довелося виїхати до військової частини, на територію якої підкинули сумку з невідомим вмістом. Собака обнюхав торбу, утім нічого не знайшов. Натомість — тричі зупинився і сидів, показуючи, що тут є вибухівка чи зброя, біля турнікету на вході.

[dyvys_blockqoute text="Що на наркотики, що на вибухівку – собак дресирують грою" author=""]

«Ніхто не міг зрозуміти, чому так, доки нам не пояснили, що за півгодини до нашого приїзду була чистка зброї і солдати виходили на КПП та руками трималися за ту трубу. І залишки мастила, які вони не змили до кінця водою, Центуріон унюхав та прийняв за небезпечні», — додає Микола Писко.

Кінолог каже, що звичайний пес не зможе відреагувати на таку невеличку кількість мастила. А Центуріон вловить його навіть тоді, коли майже нічого не залишиться.

Через це пес часто виїжджає на пошуки вибухівки, бо це неабияке відповідальне завдання. Микола згадує, що з вівчаркою неодноразово її знаходили. Так само часто знаходили і зброю, і патрони.

«Різні бували випадки. Центуріон завжди відповідально ставиться до завдань, але ані його, ані мене вже нічого не дивує — в останні два роки ми виїжджаємо на будь-який невідомий предмет», — констатує кінолог.

Та не однією роботою славиться Центуріон. У буденному житті він радше пошукає собі їжі, ніж чергову вибухівку, бо їсти — його найулюбленіша справа після роботи.

«Він у нас харчовик, для нього їжа дуже важлива. Якщо подивитися на інших собак, то вони спокійно ставляться до харчів, повільно обідають, а цей — ні», — жартома зауважує Микола Писко.

Баста на службі: як вівчарка зі спецбатальйону знайшла вибухівку в банці меду

ТМ «Club 4 Paws» – це один із брендів компанії Kormotech, яка сприяє зміні ставлення в українському суспільстві до собак і формує культуру поведінки з тваринами. За підтримки ТМ «Club 4 Paws» вдалося реалізувати всеукраїнську ініціативу «Не залишай нас в АТО», результат якої – сотні волонтерів, передача 30 тонн кормів у 17 міст і тисячі нагодованих тварин.

Раціони ТМ «Club 4 Paws» щороку перемагають у тендерах для державних установ і служб України, забезпечуючи здоров’я чотирилапим захисникам. Загалом же раціонами забезпечені  тисячі собак, а це десятки державних установ.

Читайте також: 

Лінда на службі: як екс-пошуковик захопилася телешоу і мультиками

Бетті на службі: як вівчарка з унікальним нюхом зупиняла злочинців на залізниці

Кама на службі: як військовий собака з таємничим минулим став домашнім охоронцем

Бланка на службі: яке майбутнє мають військові собаки?

Рада на службі: історія собаки, що врятував людей від аварії на залізниці

Баста на службі: як вівчарка зі спецбатальйону знайшла вибухівку в банці меду

Цуценята на службі: як маленькі вівчарки стали службовими собаками Національної гвардії

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: