Гектари розбрату: як у Львові пересварилися через землю для учасників АТО

DSC05135

15 гектарів колишнього військового містечка на вулиці Замарстинівській, поза межами Львова поблизу дороги на Брюховичі стали причиною конфлікту між різним середовищами учасників АТО.

Протистояння, яке до цього часу відбувалося в судах, сьогодні вилилося у публічний конфлікт перед журналістами.

«У добровольців забрали землю»

27 липня голова Львівської ОДА Олег Синютка підписав розпорядження про виділення земельних ділянок для учасників АТО. Це викликало обурення львівського штабу Національного руху «ДІЯ». Там заявляють, що цю землю відібрали у садівничого товариства «Краєвид», членами якого є 70 бійців-добровольців.

«У 2014 році добровольці не мали ніяких преференцій. Ми домовилися з кооперативом «Краєвид», що вони готові надати ділянки і долучити наших добровольців до кооперативу. Кооператив розробив документи на землю і Олег Синютка про це знав, однак на якомусь етапі вирішив передати цю землю іншому кооперативу, знаючи, що цим порушуються права добровольців», - заявила під час прес-конференції координатор НР «ДІЯ» Львівщини, волонтер Олена Живко.

На думку представників «ДІЇ», в такий спосіб керівник області  спровокував конфлікт між АТОвцями. «Якби це питання вирішувалося не з однієї сторони – голови ЛОДА і його людей, а на рівні воїнів, вони б це дуже швидко привели до ладу, сіли і домовилися, а так є дві сторони  більші атовці і менші атовці, одних «бортують», з іншим домовляються. Від цього не виграє ніхто, від таких інтриг страждає гідність воїнів. Учасники АТО з обох сторін  мають сісти за стіл без інших і напрацювати спільну позицію», - каже Помічник нардепа Дмитра Яроша Шараскін.

Він також розповів, що Дмитро Ярош звернувся з депутатським зверненням до голови ЛОДА Олега Синютки із проханням надати об’єктивну інформацію щодо запитуваної земельної ділянки, та надати необхідні дозволи на розроблення відповідного проекту кооперативу «Краєвид».

Втім на прес-конференцію «Дії» прийшла інша сторона конфлікту  - учасники АТО, які власне отримали землю згідно розпорядження голови ЛОДА. Відтак прес-конференція перетворилася на з’ясування стосунків.

«Це брехня»

Заяви, які пролунали до цього, активісти, які прийшли на прес-конференцію назвали брехнею. Головні аргументи – землю ЛОДА виділила конкретно кожному учаснику АТО, який прошов через комісію при облдержадміністрації, все відбувалося публічно, «ДІЯ» не захотіла приймати в цьому участь, натомість відстоює сумнівний кооператив, який прикривається добровольцями. Все це було озвучено у вигляді емоційних перепалок.

«Ви захищаєте ту саму  міліцейську систему, в вашому кооперативі є судді, є прокурори, колишні «беркути» - про яких побратимів ви говорите, це люди, які повертаються до того, проти чого ми боролися, скільки б медалей вони не вішали  на груди!»,      «Люди, які виступають на стороні суддів і прокурорів, які зацікавлені в цій ділянці нам  не побратими. Якщо вони не розуміють куди вони попали і як їх  використовують, то в принципі є про що говорити, але думаю ьі любдти знають куди лізуть і за які інтереси. Не прикривайтеся хлопцями, ви не маєте на це морального права!».  «Чом у ви не пішли на комісію в ЛОДА?!» - вигукували опоненти.

Зрештою атовці, які отримали землю пішли проводити свою прес-конференціюна яку зібралися представники ГО «Соціальний захист населення та бійців АТО», ДУК «Правий Сектор», Асоціація бійців АТО Львівщини УСУ АТО, УНА-УНСО та низка інших.

Як розповіла голова ГО «Спілка соціального захисту бійців АТО та сімей загиблих» Богдана Сірків, бійці, які повернулися із зони АТО, ще влітку минулого року згуртувалися, відшукали земельну ділянку, зібрали документи. Потім ми дізнаємося, що на цю землю претендує кооператив «Краєвид», які подали до суду. Ці суди тривали півтора року. Ми до останнього моменту кликали. До останнього ми дзвонили і пропонували всім долучитися до нас. То хто хотів – пішли в ЛОДА зареєстрували звернення, подали документи на комісію. Ніякиз підкилимних ігор не було, все публічно», – розповіла вона.

«Люди, які стоять за кооперативом «Краєвид» – судді, прокурори та колишні беркутівці, які пробують цинічно заховатися за бійцями АТО. Вони включили до складу цього кооперативу 70 бійців-добровольців і вимагають для них землю. А що з рештою ділянок? Ми просили показати список членів кооперативу, але так його і не побачили. Виникає питання чи хоч одна ділянка дісталася б учасникам АТО?» - заявив представник УСУ АТО Сергій Поборський.

Своєю чергою член комісії при ЛОДА Ярослав Мандрук, який прийшов на прес-конференцію «ДІЇ» має зауваження до рішення комісії. «За день до засідання були розіслані списки. Усі були попереджені, що потрібно тільки прийти і проголосувати. Я з’ясував, що більшість, близько 90% з цих людей,  мають уже по одній, а дехто по дві земельних ділянки. Вони є кадровими військовими, отримують заробітну плату. Коли я запропонував з’ясувати, чи отримували вони ще земельні ділянки під інше цільове призначення, чи отримували ці люди компенсацію від міста по 100 тис. грн – було пояснено, що компенсація нібито надавалася не за це, що ми це питання розглядати сьогодні не будемо. На мою пропозицію перенести засідання і попрацювати з тим, щоб включити у списки інших людей – було відмовлено», – розповів Ярослав Мандрук.

При тому, що обидві сторони висувають одна одній серйозні звинувачення,  вони декларують свою миролюбність. «Покажіть тих хлопців, ми їм  допоможемо. Крім цієї ділянки є Білогорща, якщо хлопці дійсно потребують і їх є 70, вони підуть в першу чергу, яка буде земляя винайдена, але ми не знаємо хто серед цих 70 чоловік» - заявляє Богдана Сірків. Олена Живко декларує готові сідати за стіл переговорів з владою.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: