Як реформувати парламент: думка гендиректора Комітету виборців

11462-1_large
Фото: Слово і Діло

Генеральний директор Комітету виборців України назвав дві ключових рекомендації по реформі парламенту.

Про це повідомляє кореспондент Дивись.info.

Генеральний директор ВГО «Комітет виборців України» Олексій Кошель переконаний, що є два ключових моменти, які можуть змінити роботу українського парламенту на краще.

Один з них — це рекомендація групи Пета Кокса (Пет Кокс — голова місії Європарламенту з реформування Верховної Ради України, — авт.ред.) стосовно голосування за законопроекти від більшості депутатів, присутніх у сесійній залі.

«Ця норма ефективно працює у багатьох країнах Європи. Вона автоматично покращує ефективність роботи парламентських фракцій — тоді лідери фракцій будуть підіймати дисципліну», — пояснює Олексій Кошель.

Читайте також: Експерт назвав ключові проблеми роботи парламенту

Ще одна пропозиція з реформування належить КВУ — вони планують змінити підхід до суб’єкта законодавчої ініціативи. На думку експертів Комітету виборців, ним має бути не нардеп в однині, а група народних депутатів, чисельністю, як найменша фракція парламенту.

«Це означає, що ви, як народний депутат, вигадавши черговий геніальний законопроект, щоби його зареєструвати в апараті парламенту ви маєте пройтися і зібрати на його підтримку ще, скажімо, 19 підписів своїх колег. Це типова європейська практика. Вона дозволяє вирішити у тому числі проблему законодавчого спаму», — каже гендиректор КВУ.

Також, Олексій Кошель запевняє, що це частково вирішить проблему лобістських законопроектів, а також питання якості законодавчих ініціатив. Адже сьогодні часто законопроекти реєструються з метою самопіару та створення медійних приводів.

Нагадаємо, згідно з даними КВУ, троє нардепів не взяли участі у жодному голосування Верховної Ради. Також дослідження показало, що найгірше у парламенті голосували лідери «Батьківщини» та «Опозиційного блоку».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: