В Україні незначне покарання за домашнє насильство, — правозахисниця

EB4CC850-382D-4A15-B69B-A2A6BF23BCC6_cx0_cy18_cw0_w1200_r1_s

Представниця Національної поліції України у Львівській області вважає, що у країні занадто маленьке покарання за домашнє насильство.

Відповідну позицію під час прес-конференції, 27 листопада, озвучила Оксана Санагурська, старша інспекторка з особливих доручень управління забезпечення прав людини Національної поліції України у Львівській області, інформує Дивись.info.

У правоохоронців України є чіткий алгоритм дій, згідно з яким вони працюють у випадку виявлення домашнього насильства. Так, за словами Оксани Санагурської, кривдника оформляє дільничний офіцер поліції або працівники патрульної поліції складають на нього протокол. Цей протокол протягом певного часу передається до суду, який і розглядає порушення.

«Якщо немає тілесних ушкоджень, це буде адміністративна відповідальність у вигляді громадських робіт, — каже Оксана Санагурська. — Якщо агресор їх відпрацьовує, держава до нього немає претензій. Якщо не відпрацьовує, виноситься ухвала про те, щоби дану особу відправити, наприклад, в ізолятор тимчасового тривання — складають ухвалу про адміністративний арешт. Він може тривати не більше 15 діб».

Читайте також: У Львові назвали райони, в яких найбільше випадків домашнього насильства

Якщо у жертви є легкі тілесні ушкодження, це не кваліфікують як сімейне насильство. Згідно з українським законодавством — це «Умисне легке тілесне ушкодження» (ст. 125, ч. 1 ККУ). Таке правопорушення передбачає штраф у 825 гривень.

«На мою думку, як правозахисниці, таке покарання є незначним. А враховуючи той факт, що в Україні зараз триває АТО, агресії дуже багато, а корекційні програми не працюють, домашнє насильство зростає», — додає експертка.

Нагадаємо, з початку 2017 року на Львівщині зафіксували близько 4 тисяч випадків домашнього насильства.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: