«Хаббл» зробив дивовижне фото однієї з найбільш самотніх галактик у Всесвіті

The loneliest firework display

Галактика знаходиться на відстані 50 мільйонів світлових років від Землі. 

Вчені за допомогою телескопа «Хаббл» одержали знімок самотньої спіральної галактики з перемичкою NGC 1559. Як повідомляється на сайті телескопа, галактика знаходиться на відстані 50 мільйонів світлових років від Землі в сузір'ї Сітка.

NGC 1559 має масивні спіральні рукави, заповнені областями зореутворення. Галактика віддаляється від Землі на швидкості близько 1300 кілометрів на секунду. NGC 1559 має масу близько десяти мільярдів сонць. Однак, незважаючи на це, галактика майже в 100 разів менш масивна, ніж Чумацький Шлях. Може здатися, що NGC 1559 знаходиться поруч з одним з найближчих сусідів нашої галактики – Великою Магеллановою Хмарою. Але це всього лише ілюзія через перспективу. Насправді NGC 1559 – справжній одинак, поруч з яким немає яких-небудь галактик, та й сама вона не належить до жодного з галактичних скупчень.

Варто відзначити, що галактика, незважаючи на відсутність сусідок, показала астрономам безліч вибухів наднових, які спостерігалися тут у 1984, 1986, 2005 і 2009 роках.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: