Кейс «Львівської залізниці»: як обікрасти підприємство й поновитися на керівній посаді через суд

IMG_0998-1-630x420

Після трьох місяців судових розглядів, Іван Груник переміг у справі. Галицький суд Львова вимагає від Укрзалізниці не тільки поновити очільника Львівської філії, а й ще компенсувати йому понад 160 тис грн за пропущені робочі дні.

Іван Груник виконував обов’язки начальника регіональної філії «Львівська залізниця» з 14 грудня 2016 року, офіційно очолив «Львівську залізницю» у квітні 2017 року. Звільнили Пана Груника зі скандалом після ревізії у січні цього року. Екс-очільник подав до суду й три місяці справа перебувала на розгляді.

Цікаво, що поки екс-керівник намагався (як виявилося, успішно) поновитися на посаді, слідчі в особливо важливих справах ГПУ розслідували 300-мільйонну розтрату «Львівської залізниці» часів очільництва Івана Груника. Про це можна дізнатися з ухвали Печерського суду Києва.

«…14.03.2017 розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом розтрати службовими особами регіональна філія «Львівська залізниця» ПАТ «Українська залізниця» шляхом зловживання своїм службовим становищем чужого майна в особливо великих розмірах, під час проведення закупівель, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України … Так у ході досудового розслідування кримінального провадження встановлено, що внаслідок узгоджених дій з боку директора Регіональної філії «Львівська залізниця» ПАТ «Укрзалізниця» … та виробничих підрозділів з формування потреби у відповідності до затверджених диференційованих нормативів, тендерними комітетами регіональної філії «Львівська залізниця» … здійснено закупівлі товарно-матеріальних цінностей за необґрунтовано завищеними цінами та в об'ємах, що перевищують реальну потребу…»

Як йдеться в ухвалі, державі завдано збитків на суму 284,3 мільйона гривень. Розслідування в даному кримінальному провадженні ще триває. А тепер про все детальніше.

Історія звільненого за розтрату мільйонів

Історія Івана Груника на посаді керівника «Львівської залізниці» почалась ще в березні 2016 в статусі виконуючого обов’язки. Рік потому, приставки в.о. не стало, і він повноцінно очолив підприємство.  І майже одразу Іван Груник привернув увагу, спочатку місцевих, а потім і всеукраїнських ЗМІ.

Зацікавили журналістів тендерні закупівлі львівської філії. Колеги буквально щотижня викривали непрозорі тендери філії. Наприклад, про те, як поставку екскаватора вартістю понад 2,74 млн грн розіграли дві фірми зі спільною адресою; або як філія за два дні злила чотири тендери новій «прокладці» на 3,6 млн грн; чи як без причин переплатила 1 мільйон за запчастини тощо. Таких сумнівних тендерів, на які, зокрема, звертав увагу Антимонопольний комітет, були десятки.

І вже пізніше, за результатами внутрішньої перевірки, яку ініціювало вище керівництво ПАТ «Укрзалізниця», ГПУ підтвердить підозри журналістів та почне розслідувати цю масштабну оборудку. Нагадуємо, що на думку слідчих, загальна сума розтрат на неконкурентних закупівлях склала майже 285 мільйонів.

Під час перевірки провели моніторинг договорів регіональної філії, тож виявили шокуючі знахідки. Наприклад, що договори на реконструкцію чи поставку певних запчастин не відповідали фактично проведеним роботам, або, наприклад, акти про списання (себто, використання) пального на ремонтні роботи не відповідали датам цих самих робіт!

Або, наприклад, таке: «..За результатами торгів … укладено угоду з ФОП Штаюра О.С. на постачання висоторізів вартістю 174 650,00 грн. без ПДВ. Договір виконано на 174 650,00 грн. без ПДВ … За результатами проведеного моніторингу цін на вказану продукцію отримано комерційну пропозицію від ТзОВ «Ім Тех» на суму 116 970,00 грн. без ПДВ та виявлено завищення ціни від ціни запропонованої офіційним дилером на 49% (57,7 тис. грн.) у співставних умовах». В результаті ВИБІРКОВОЇ перевірки комісія виявила всього 47 таких сумнівних договорів на загальну суму 78,6 млн. грн.

Не тендерами єдиними

Але окрім «договірних» тендерів перевірка діяльності Івана Груника на посаді очільника регіональної філії виявила ще багато чого цікавого для правоохоронних органів.

Завдяки власним інсайдерам, журналістам Дивись.info вдалося отримати  акт внутрішньої перевірки. Цей документ сягає чотирьохсот сторінок з детальним аналізом діяльності регіональної філії, порушень законодавства і зловживань.

Пропонуємо читачам також ознайомитися із повним текстом звіту:

 

Серед низки інформації містяться факти, які доводять зухвалі дії, які призвели до зменшення регулярності пасажирських перевезень, а в деяких випадках до повного їхнього зупинення. Перевезення пасажирів на залізниці щороку зменшується. Так протягом 2016 року в приміському сполученні перевезено 53851,2 тис. пасажирів, що на 2,3% менше запланованої кількості. 2017 року (за 8 місяців) цей показник впав ще на 6,3%. При цьому основна причина зменшення кількості пасажирів полягає в тому. Що в рухомому складі бракує колісних пар і, відповідно, вагонів випускається менше!

Схожа ситуація і з вантажними перевезеннями. Минулого року вона стала критичною, тоді ж голова Львівської ОДА Олег Синютка розповідав, що через дії залізничників на Львівщині відбуваються простої у ремонті доріг – регіональна філія не надає вагони для перевезення вантажів. «Я вважаю, що ця диверсія із відсутністю вагонів із сипучими матеріалами у другій половині літа зупинила нам усі роботи і зв’язала нам руки.  Якщо б не ця диверсійна робота Укрзалізниці, яка повністю припинила поставку сипучих, через що зупинились наші заводи, то ми зробили б не 600 км доріг, а значно більше», – коментував ситуацію Олег Синютка у грудні 2017 року. Водночас, із акту видно, що «Львівська залізниця» взагалі не використала кошти, призначені на оновлення рухомого складу, зокрема й для вантажних перевезень. Крім того, залізниця, згідно із даними Акту, недоотримала сотні тисяч гривень за користування вагонами. Наприклад: «Загальна сума недоотриманої компенсації плати за користування вантажними вагонами (зерновозами) інвентарного парку СНД склала 389 132,64 грн. ( в т. ч. ПДВ 64855,44 грн.)», - йдеться в акті перевірки. Крім цього, в акті зазначено, що ПрАТ «Львівський локомотиворемонтний завод» суттєво прострочив терміни поставки вагонів, замовлених залізницею.

Також результати перевірки свідчать про «відмивання коштів» на ремонті рухомого складу та будівництві колій, мостів. Наприклад по ТЧ «Львів»: «В ході перевірки встановлено, що має місце списання дорого вартісних ТМЦ на ремонт локомотивів, які пройшли заводський ремонт (капітальний або модернізацію) в період гарантійного терміну роботи локомотива. Загальна вартість матеріальних цінностей, списаних протягом 2016 – 2017 років в період гарантійних зобов’язань, склала 1 081 320,37 грн., чим завищено виробничі витрати депо».

Крім того, перевірка виявила розтрати на ремонті та оновленні пожежних сигналізацій та інших елементів у будівлі управління ЛЗ на Гоголя,1. Щодо будівництва, якого не було, цитуємо акт департаменту внутрішнього аудиту та контролю: «Перевіркою встановлено тривале перебування на балансі структурних підрозділів та їх виробничих підрозділів РФ «Львівська залізниця» у складі незавершених капітальних інвестицій проектно-кошторисної документації, роботи за якою не проводились, що свідчить про неефективні витрати минулих періодів, понесені на її розробку на загальну суму 7,8 млн. грн. без врахування результатів дооцінки ( уцінки). Крім того, станом на 01.10.2017 рахуються об’єкти незавершеного будівництва (довгобуди), по яких виконані проектно-вишукувальні та частково будівельно-монтажні роботи, але протягом 2013-2017 років виконання робіт не планувалося та роботи не виконувалися, свідчить про неефективні витрати минулих періодів на загальну суму 12,6 млн. грн. без врахування результатів  дооцінки ( уцінки)».

Крім того, заслуговує уваги пункт щодо роботи юридичної служби. З аудиту стає зрозуміло, що юристи (очевидно, не з власної ініціативи) виконували дії для невиконання на користь Львівської залізниці рішень суду. Наприклад: «Посадові особи регіональної філії «Львівська залізниця», врахувавши даний начальником юридичної служби Галасом В.Я. правовий висновок щодо обставин виконання договірних зобов’язань ПрАТ «ЛЛРЗ» на суму 5 733 711,39 грн. не пред’явили до суду позовну заяву з вимогою про примусовий захист порушеного права у зв’язку з неналежним виконанням ПрАТ «ЛЛРЗ» вищезазначених зобов’язань за вище переліченими договорами, що суперечить умовам цих договорів та чинному законодавству України».

Або інше: «...Внаслідок неефективних управлінських дій керівництва, за рахунок не вчинення своєчасно дій щодо звернення до виконавчої служби з метою примусового виконання рішення Господарського суду від 14.12.2015 у справі №910/24938/15 щодо стягнення з ПАТ «Київський ектровагоноремонтний завод ім. Січевого повстання 1918 року» заборгованості в сумі 513 тис. грн: допущена дебіторська заборгованість на цю суму; понесені додаткові витрати в частині сплаченого судового збору в сумі 8 тис. грн, втрачено резерви додаткових надходжень в частині нарахованої пені та штрафу в сумі – 87 тис. грн; при списанні вартості не повернутого з ремонту обладнання будуть нанесені збитки в сумі 418 тис. грн».

Також виявила вибіркова перевірка і «мертві душі». В акті йдеться, що на ВП «Ужгородська колійна машинна станція» безпідставно нарахована та виплачена зарплата по трьох працівниках, які перебували за межами України, в сумі 124 613,53 грн. Аналогічна ситуація на ВП «Стрийська дистанція сигналізації і зв’язку», у депо «Львів» та інших підрохділах. При цьому, перевірка встановила, що заяви про відпустку без збереження були написані вже у той час, коли працівники були за межами України!

«Слід зазначити, що протягом 2017 р. проведено неодноразові перевірки дотримання трудового законодавства та встановлено числені факти відображення в табелі обліку робочого часу робочих годин по працівниках структурних підрозділів РФ «Львівська залізниця», які фактично були відсутні на робочих місцях у зв’язку із перебуванням за межами України, що свідчить про систематичне порушення норм чинного законодавства з обліку робочого часу та оплати праці», - йдеться у висновках комісії.

Суд допоможе

Це все – лише епізодичні висновки та факти, які виявила масштабна перевірка.

Офіційною ж причиною звільнення Івана Груника, згідно з матеріалами суду, стало нецільове використання майна.

Після проведеної ревізії його звинуватили у грубому порушенні трудових обов’язків та фінансової дисципліни. Мова в акті йде про здачу в оренду нерухомого майна «Львівської залізниці» без підписаних договорів, а також без отримання орендної плати. Окрім цього Івана Груника звинувачують у неналежному веденні  бухгалтерського обліку (по суті «чорної бухгалтерії») та навіть викривлення даних фінансової звітності.

Також у звіті йдеться: «Після аналізу отриманої інформації можливо зробити висновок про наявність 129 випадків приватного інтересу у 97 посадових осіб (керівників різних рівнів) регіональної філії «Львівська залізниця».

Результат аудиту  департаменту внутрішнього контролю, як було зазначено вище, чотириста сторінок. Кожен може його вивчити і зробити свої висновки.

Додамо, що Іван Груник переконав суддів, що не несе відповідальності за виявлені під час ревізії порушення, оскільки цими питаннями займалися два окремі підрозділи «Укрзалізниці», до яких він не має відношення.

Редакція «Дивись.info» пропонує Івану Грунику озвучити свою позицію щодо ситуації, яка склалася на «Львівській залізниці» та прокоментувати результати перевірки діяльності регіональної філії.

Мар'яна ТКАЧЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: