Грошей нема: що робитиме Львів із монетизацією пільг за проїзд

Strajk-Avtobus-11

Цього року бюджет міста Львова вже сформований і на монетизацію пільг за проїзд грошей немає.

Кабмін запропонував проводити монетизацію пільг за транспортні перевезення на рівні місцевих, а не державного, бюджетів. Але у Львові на це грошей немає. Про це розповів заступник міського голови Львова з питань житлово-комунального господарства Сергій Бабак, інформує Дивись.info.

ЛМР проти монетизації

За словами Бабака, якщо взяти по Україні відсоток тих, хто прийняв рішення про монетизацію, то не набереться і 5%. «Окрім того, перевізники роблять заяви, які вигідні тільки їм. Вони абсолютно не згадують про проблеми, які є та, які претензії ми пред’являємо до них. Про це вони чомусь мовчать», - заявив Сергій Бабак.

Сергій Бабак

Щодо монетизації пільг та субсидій, заступник міського голови Львова з питань житлово-комунального господарства навів приклад Львівської облради, коли на минулому пленарному засіданні, депутати ЛОР звернулися до Президента, голови Верховної Ради та Кабінету Міністрів України з вимогою, що перевезення всіх категорій пільговиків та пенсіонерів має відшкодовувати держава.

Читайте також: ЛОР просить в уряду гроші на компенсацію проїзду пільговиків

«Зараз так виглядає, що держава свої зобов’язання перекинула на органи місцевого самоврядування, а органи самоврядування не спроможні оплатити таку кількість перевезень пільговиків, просто бюджету не вистачить», - пояснив Бабак. - Тому я просто особисто підтримую звернення Львівської обласної ради. Той хто встановлює пільги, має давати гроші на перевезення цих пільг», - додав він.

Бюджет вже сформований

Як зазначив Сергій Бабак, то в цьому році бюджет міста вже сформований  і на його думку, в більшості міст України буде така ж позиція.

«Зараз бюджет не переглядається, є лише кошти, які призначені на відшкодування перевізникам. Згідно з постановою Кабміну, органи місцевого самоврядування самі повинні приймати рішення, яким чином відшкодовувати – через монетизацію, чи через компенсацію перевізникам. Тому я переконаний, що переважна більшість міст України будуть відшкодовувати й надалі кошти перевізникам», - аргументує Бабак.

Він переконує, що бюджети міст просто не зможуть витримати такі навантаження з фінансової сторони.

Як бути людям

Як ми вже писали, під час прес-конференції голова Асоціації перевізників Львівщини Іван Велійка заявив, що монетизація пільг на проїзд у громадському транспорті повинна запрацювати з 24 травня.

Іван Велійка

«Згідно з постановою Кабміну, громадяни, які раніше користувалися безкоштовним проїздом у транспорті, з 24 травня повинні оплачувати проїзд, а їхні витрати на користування транспортом мають компенсовувати органи місцевого самоврядування», – пояснив Іван Велійка.

Він додав, що 24 травня – це дедлайн, коли постанова вступає в дію. «Вже час приймати якісь рішення і пояснити тим, хто надає послуги на ринку пасажирських перевезень, як ми будемо працювати з 24 травня, бо пільговики повинні будуть платити. А якщо не будуть мати компенсацій, то вимагатимуть у водіїв безкоштовного проїзду. Це викличе соціальне напруження», – заявив тоді Велійка.

За його словами, якщо місто, і область скажуть, що вони не готові до монетизації, перевізники ставитимуть питання про перегляд розміру компенсацій.

Читайте також: 1 червня у Львові можуть не вийти на маршрути усі трамваї і тролейбуси

Журналісти також розпитали Сергія Бабака, як бути людям, коли, до прикладу, із 1 червня, у Львові перестануть безкоштовно возити пільговиків. На що він відповів, що, ймовірно, люди будуть подавати скарги і вимагати виконання закону.

«Тому ми будемо бачити, як розвиватиметься ситуація, будемо звертатися у відповідні органи, адже зі свого боку міська рада виконує функцію в межах бюджетних зобов’язань. Можна говорити про те, що зараз попередньо розглядаємо питання у зв’язку із дорожчанням проїзду, можливо, збільшення відшкодування перевізникам», - розповів Сергій Бабак. За його словами, але цей діалог має бути конструктивним.

Скільки потрібно грошей

Скільки потрібно грошей на монетизацію проїзду у громадському транспорт Львова вже підраховували, проте також вражені цією сумою, яку потрібно для відшкодування.

Як зазначив Сергій Бабак, то згідно з постановою Кабміну, в яку не включили пенсіонерів, є перелік, кому мають відшкодовувати кошти на проїзд.

«До прикладу, якщо взяти категорії тих, хто входить в перелік монетизації, то на рік потрібно щонайменше 135 млн. Якщо додати інвалідів третьої групи, яких теж оминули, то це ще 154 млн. Так само категорії осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, учасників АТО, афганців, людей з інвалідністю, багатодітних, то це 190 млн на рік. А якщо ще додати пенсіонерів, то виходить 433 млн гривень на рік», - навів цифри заступник міського голови Львова, зауваживши, що бюджет Львова такого не витримає.

На його думку, держава має взяти на себе це зобов’язання, а органи місцевого самоврядування можуть розширити цей перелік, чи додати категорії пільговиків.

Що далі?

Наразі у Львові не готові відповісти, які дії будуть наступними у шляху до вирішення цієї проблеми із монетизацією, проте, за словами Сергія Бабака, її потрібно вирішувати на державному рівні.

Також зазначимо, що станом на сьогодні, на Львівщині Пустомитівський район і місто Моршин вже прийняли відповідні рішення щодо монетизації пільг на проїзд у громадському транспорті.

За словами голови Львівської ОДА Олега Синютки, є також території, які наразі розглядають це питання. А щодо Львова, то голова ЛОДА сказав, що місто скерувало лист, у якому зазначило, що не буде приймати відповідних рішень.

«Я запитав представника Львівської міської ради, – «а як ви збираєтесь вирішувати транспортну проблему, адже й так загнали транспорт в колапс?». Чесно кажучи жодної відповіді я не почув. Я думаю, що у Львові будуть проблеми», – додав голова ЛОДА.

Він також пояснив, що ніяких важелів впливу на міську раду в цьому питанні не має.

Читайте також: Пенсіонерам не відшкодовуватимуть за проїзд у громадському транспорті

Нагадаємо, в березні Кабінет міністрів України прийняв рішення про монетизацію пільг на проїзд усіма видами транспорту загального користування. Відтак, кошти на це витрачатимуть з місцевих бюджетів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: