У Вірменії нова влада почала масштабні викриття корупційних схем

xw_1531915

У Вірменії новий уряд на чолі з Ніколом Пашіняном почав масштабну боротьбу з корупцією і тіньовою економікою в країні.

Зокрема, як повідомляє DW, 19 червня вірменський парламент позбавив депутатської недоторканності члена фракції правлячої в минулому Республіканської партії, генерал-лейтенанта Манвела Григоряна.

Перед цим Служба національної безпеки (СНБ) Вірменії розповсюдила кадри обшуків в особняку і на дачі Григоряна. В ході обшуків були виявлені цілі арсенали зброї та боєприпасів - міни, гранати, тротилові шашки, автомати, тисячі набоїв різного калібру. Тільки в двох місцях працівники спецслужби знайшли 33 транспортних засоби, серед яких автомобілі Rolls-Royce, Toyota, Mercedes і Hummer, всюдиходи, снігоходи, а також колекційні автомобілі і навіть машина швидкої допомоги та техніка військового призначення. Вилучено десятки мільйонів драмів, сотні тисяч доларів готівкою.

Крім того, були знайдені сотні ящиків з продуктами, медпрепарати, військову форму, включаючи шкарпетки, черевики і білизну, що призначалися солдатам під час збройних зіткнень між підрозділами самопроголошеного Нагірного Карабаху і азербайджанської армією в квітні 2016 року. У багатьох ящиках зі згущеним молоком і консервами - листи солдатам від школярів. Судячи з усього, колись бойової генерал розкрадав гуманітарну допомогу.

За словами головам Комітету із захисту свободи слова Ашота Мелікяна, неможливо уявити, що колишня влада не знала про протиправну діяльність Манвела Григоряна.

Григорян не тільки став депутатом парламенту від правлячої Республіканської партії, але і після формально проведених виборів посадив в крісло мера міста Ечміадзіна свого сина.

Після позбавлення мандата Григоряна Генпрокуратура отримала добро на порушення проти нього кримінальної справи, а також обрання запобіжного заходу у вигляді арешту.

Також СНБ повідомила про розкриття великої корупційної схеми, використовуючи яку, найбільші супермаркети торговельної мережі Єреван сіті роками ухилялися від сплати податків. З'ясувалося, що великі компанії реєстрували сотні дрібних фейкових індивідуальних підприємців, оформляли на них оборот продукції, щоб замість ПДВ у 20% платити тільки податок з обороту в 2%. Великі бізнесмени спробували бойкотувати дії влади, піднявши ціни, проте відмовилися від цього задуму після того, як прем'єр-міністр закликав людей бойкотувати самі торговельні центри.

Працівники СНБ також з'ясували, що компанія Норфолк Консалтинг, що займається вантажоперевезеннями і митним оформленням вантажів, не доплатила до держбюджету 7 мільйонів доларів. Вона, за даними слідства, часто не проводила через митницю імпортовані у Вірменію товари. Так зменшувалася податкова база, і створювалися нерівні конкурентні умови для громадян, які самі ввозили ті ж товари. Затримані керівники Норфолк Консалтинг зобов'язалися повернути всі незаконно отримані суми.

Кримінальну справу порушено і щодо роботи фонду Єреван, що діє при столичній мерії. Слідство вказує, що фактично за всі контракти, відкриття бізнесу, продаж або купівлю нерухомості учасники угод зобов'язувалися виплачувати у фонд певні кошти, багато з них просто привласнювалися чиновниками.

Коментуючи те, що трапилось, прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що не збирається йти на компроміси.

«Я став прем'єр-міністром не для того, щоб з ранку до ночі думати про збереження посади, а для того, щоб повністю і беззастережно виправдати довіру народу. Народ дав мені цей мандат, щоб я встановив в країні верховенство права, викорінив корупцію», - наголосив він.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: