«Розумне місто»: як це працює у Дрогобичі, найпрозорішому місті України (інтерв'ю)

drogobich-2
Фото ілюстративне. Джерело: studway.com.ua

Днями Дрогобич вперше очолив рейтинг Міжнародної організації TransparentCities, який вимірює рівень прозорості та відкритості 100 найбільших міст України. 

Днями Дрогобич вперше очолив рейтинг Міжнародної організації TransparentCities, який вимірює рівень прозорості та відкритості 100 найбільших міст України.

Хто чув словосполучення Smart City (розумне місто), мабуть, найперше уявляє собі величезний мегаполіс. Проте далеко йти не потрібно. Дрогобич, на перший погляд, звичайнісіньке місто на Львівщині, де проживає близько 100 тисяч людей, вже два роки успішно реалізовує проект «Дрогобич - Smart City».

Керівник проекту «Дрогобич - Smart City» Станіслав Гайдер в інтерв’ю ІА Дивись.info розповів, що нового та інноваційного впроваджено в Дрогобичі за два роки, як ці зміни в т.ч. вплинули на комунікацію між владою і громадою та про перші результати «Дрогобич - Smart City».

- Звідки така ідея та чому в Дрогобичі вирішили втілювати проект «Smart City»?

Насамперед владі, яка приходить в будь-яке місто, потрібно розуміти, що без співпраці з громадянами міста мало що можна зробити. В кращому випадку влада допрацює свою каденцію і піде, а громадяни оберуть інших людей, які під час передвиборчої кампанії будуть ближче до них. Тому проект «Дрогобич - Smart City» розпочав свою діяльність з напрямку електронної демократії та електронного врядування, задля побудови діалогу між владою та громадою. Хоча Smart City в європейських містах – це набагато ширше явище, яке включає в себе ІОТ-системи, зокрема Wi-Fi зони, безпеку, датчики руху тощо.

Якщо б ми почали з другого, то навряд чи побудували діалог влада-громада-бізнес. А для активних мешканців головне відчути, що міська рада робить поступ у розвитку екосистеми міста, відкриває дані, надає інструменти взаємодії з громадою, спільно реалізовують проекти.

[dyvys_blockqoute text="Проект «Дрогобич - Smart City» мав у першу чергу продемонструвати, що влада є відкритою і чує громадян, а процеси в місті починають ставати відкритими для громадськості" author=""]

Тому проект «Дрогобич - Smart City» мав у першу чергу продемонструвати, що влада є відкритою і чує громадян, а процеси в місті починають ставати відкритими для громадськості. Наступний крок, коли влада і громада чують один-одного можна розвивати й інші напрямки проекту.

- У чому полягає суть проекту «Дрогобич - Smart City»?

Наприклад, після відкриття порталу відкритих даних і створення на ньому вже більше 220 унікальних наборів даних, в Дрогобичі за рік часу практично удвічі зменшилася кількість запитів до міської ради від журналістів (2016 - 475 запитів (з них 70 е-запитів); 2017 рік 275 запитів (з них 150 е-запитів). Це показує, що влада стає відкритішою.

Ми відкрили повністю дані про комунальні служби – це звіти комунальних підприємств, квартальні звіти та навіть боргові зобов’язання комунальних підприємств і кількість відряджень. Якщо говорити глобально, то в нас на порталі відкритих даних можна бачити діяльність управління освіти, охорони здоров’я, зокрема, як працюють лікарні та скільки хворих, якого року і скільки обладнання. Скільки отримано субсидій громадянами міста, допомоги, земельних ділянок, пайова участь, орендарі на землю та майно та багато іншого. Коли такий пакет інформації можна отримати без запиту, то скажіть, будь ласка, чи активні громадяни та ЗМІ оцінять це як поступ в налагодженні діалогу та відкритості?

- З якого часу почав повноцінно функціонувати «Дрогобич - Smart City»?

З 2016 року і це була політична воля міського голови та депутатського корпусу. Адже до 2016 року у місті Дрогобич, якщо говорити про сервіси інформаційно-комунікаційні, не було абсолютно ніякої комунікації. Єдине, чим місто могло похвалитись - це е-пошта. Дуже часто мешканці вважають, якщо написати на електронну пошту, то це вже електронний сервіс. Щодо роботи з системами, то тут демократії вже немає. Всі сервіси підкріплені нормативними базами і кожен службовець знає, що від нього треба, а міський голова в онлайн формі google, щодня може перевірити стан роботи того чи іншого сервісу чи проекту та внести зауваження. Наш проект - це корабель, а демократія на кораблі називається бунтом.

- Як і коли зрозуміли, що це діє?

Насамперед, дуже чітко можна було побачити результат, коли ми запустили сервіс – «відкрита реклама міста» спільно з проектом OPENADV. Як ви знаєте, міська рада надає дозволи на рекламу в місті – банери, сіті-лайти, лайтбокси і білборди тощо. Всі ці дозволи ми попросили нам надати для створення е-сервісу. Тобто на сайті є мапа, де ви можете зайти і подивитися, чи біля вашого будинку всі є дозволи на банери та білборди. Якщо дані не співпадають, мешканці фотографують об’єкт та надсилають нам. Головне, що всі повідомлення є публічними і будь-хто може перевірити, як працює відділ з запитами.

Завдяки такій свіправці мешканців та влади, тільки в перший місяць ми знайшли чотири неофіційних білборди. За рік часу в нас удвічі збільшилось надходження від дозволів на рекламу (2016 рік - 176 тис.грн / 2017 - 350 тис.грн).

Наприклад, після впровадження мапи атракціонів, виїзної торгівлі та МАФ, службами було здійснено десятки рейдів до стихіників, а декілька МАФів і взагалі було знесено, інша частина легалізована. Після запровадження надання е-послуг за рік часу більше 6 тис. громадян отримали довідки, адмінпослуги, через інтернет.

[dyvys_blockqoute text="Після запровадження надання е-послуг за рік часу більше 6 тис. громадян отримали довідки, адмінпослуги, через інтернет" author="Станіслав Гайдер"]

Для чого йти громадянину за субсидією до міської ради, якщо її можна отримати онлайн? Для чого людині стояти в черзі на отримання документів, якщо можна обрати час і дату та записатись.

Теж саме в нас є і по інших ресурсах, до прикладу, блок житлово-комунальних послуг міста. Для чого люди будуть обговорювати проблеми в соціальних мережах, якщо можна надіслати їх нам і в он-лайні контролювати процес виконання, а головне знати, хто відповідальний за цю ділянку роботи. В Дрогобичі всі розпорядники по житлово-комунальному сектору, мають власні кабінети і в онлайні публічно отримують заявки від громадян та працюють над їхнім виконанням. На сьогодні - це маже 800 проблем, які були закриті громадянами міста у співпраці з службами. А головне, це та кількість людей, яка вже ніколи і нічого не знищить в місті. Завдяки таким проектам у місті збільшується соціальна відповідальність у мешканців. Адже ми часто не цінимо роботу інших, але коли самі (за допомогою е-звернення) відновлюємо лавку, то «цінність»її виростає в десятки разів.

скріншот з сайту

- Виходить, що справді дуже корисний і цікавий проект. А скільки коштів на це знадобилося? Вони із міського бюджету?

Повністю проект «Дрогобич - Smart City» налічує вже більше 20-ти різних напрямів, а це: інфраструктурні об’єкти, е-сервіси, комунікаційні платформи та в тому числі роботу з відкриттям даних. 90% всього, що вдалось нам зробити, було зроблено або безкоштовно, або за кошти не місцевого бюджету.

[dyvys_blockqoute text="90% всього, що вдалось нам зробити, було зроблено або безкоштовно, або за кошти не місцевого бюджету" author=""]

Ми практикуємо таку річ, що спочатку пишемо проект і йдемо в світ, тобто шукаємо міжнародні фонди, або державні програми, які можуть нам це оплатити. Також шукаємо на ринку те, що є безкоштовним, адже багато фондів розробляють корисні проекти і дають їх у вільний доступ для всіх муніципалітетів. А коли немає таких варіантів, тоді вже просимо допомоги у міста.

- Як це сприйняли мешканці, чи якось ментально поміняли їх такі нові технології та відкритість, адже це таке тихеньке місто?

Насамперед люди зрозуміли, що мають більше інструментів для роботи з владою. Доречною тут буде цитата: активна меншість дає напрямок, а пасивна більшість задає темп. І Дрогобич саме таке місто, де пасивна більшість й задає темп. Дуже важливо відкрити сервіс і показати, що він дієвий, також наші проекти демонструють чи службовці на своєму місці.

Я побачив, що дуже часто міста говорять про відкритість, ніби впроваджують різноманітні сервіси, але коли запитуєш їх, яка кількість людей цим користується, вони сказати не можуть, або й відверто кажуть - нуль. Зверніть увагу, у нас кожне друге місто прозоріше за воду та інноваційне за міжгалактичний шатл, а по факту гра слів з мільйонними витратами з бюджету міста.

Навіть по петиціях. Часто кажуть, що в місті є петиції, але вони не працюють. Оскільки здебільшого петиція, якій поталанило й вона набрала необхідну кількість голосів, часто не доходить до сесії міськради. У Дрогобичі ж ми спочатку мали поріг 100 голосів, але підписи не назбирувалися. Після того, як депутати зменшили поріг до 65 голосів, 5 із 6 петицій тільки за шість місяців 2018 набрали достатню кількість голосів, а 5 були підтримані депутатами. Я досі не розумію, чому міські ради ставлять сотні, або й тисячі голосів для підтримки петиції, це всього лише рекомендація громадян, так чого ж боятися?

Наведу ще один приклад нашого міста, де у центрі один магазин вивісив великий банер однієї із компаній. Мешканці міста надіслали його фотографію в спільноту на ФБ, і тут почалося обговорення. Хтось зайшов на сервіс «Відкрита Реклама» і подивився, чи взагалі на цьому місці є дозвіл на рекламу. Як виявилося є, але з іншими конструкціями. Інший мешканець повідомив про проблему. Так завдяки мешканцям за два дні рекламу було демонтовано. Тому ми бачимо, що саме в Дрогобичі такі проекти працюють.

- Як до цього ставляться депутати, вони фактично стають підзвітними?

Як це не дивно звучить, але щодо проекту «Дрогобич - Smart City» є повна підтримка, як від депутатів, так і від керівництва міста. Депутати навіть підтримали петицію, щоб їх знімали в комісіях, де саме і формуються рішення. Депутати прийняли ProZorro-Продажі, де місто переходить на е-майданчик для продажу комунального майна. Міські обранці розуміють, що це для міста лише в користь.

Наприклад, оренда, приватизація, ярмарки, атракціони, все… Навіщо засідати комісії по три-п’ять годин вибирати, кому дати майно, згідно з конкурсом і положенням. Зараз ми виставляємо все в он-лайні, і на сьогодні в нас кожен об’єкт дає на 10-15 % більше прибутку, ніж до того, а головне передається прозоро.

Минулого року депутати підтримали «Дрогобич - Smart City» і співфінансували в розмірі 20% - 8 безкоштовних Wi-Fi зон у місті, розробку мобільного додатку та облаштування інформаційно-сенсорних кіосків. Сьогодні депутати підтримали розвиток «Е-перевезень» у місті.

- Що ще є у планах?

Наприклад, ми одні в Україні запустили електронне декларування з сімейними лікарями. Мешканці Дрогобича, не виходячи із дому, заповнюють декларацію із лікарем. Дані отримує медик і лише видруковує проект в необхідній формі. Людям лише потрібно буде зустрітися із лікарем і поставити підпис. Таким чином можна значно зекономити час людей.

[dyvys_blockqoute text="Ми одні в Україні запустили електронне декларування з сімейними лікарями. Мешканці Дрогобича, не виходячи із дому, заповнюють декларацію із лікарем" author=""]

По медицині в нас також запустили електронну чергу до сімейного, дитячого та вузькопрофільних лікарів. Старші люди дзвонять  в реєстратуру і просять записати на конкретну годину. Наступний крок - повноцінний е-медичний паспорт пацієнта.

Ми розпочали комплекс заходів по поводженню з ТПВ і вже в серпні плануємо продавати товари з виробленої та відсортованої сировини Дрогобича. У Дрогобичі в міському ЦНАПі та в онлайні можна зареєструвати власну тварину домашню та отримали відповідний жетон. Про такі файпові речі як громадський бюджет, конкурс громадських проектів і не буду згадувати, бо зараз вони, напевно працюють у кожному другому місті.

Зараз у нас почала масштабна робота з оцифрування міського архіву і це все ми хочемо зробити власними силами та без залучення коштів з міського бюджету. У нас ще дуже багато цікавих та амбітних проектів, які лежать у мене на столі, і надіюсь, що вони всі будуть реалізовані.

- Яка кількість населення в Дрогобичі?

100 тисяч разом зі Стебником.

- На скільки важко це вдавалося зробити?

Поле одне, але бджола і муха знайдуть для себе своє. Теж саме і з нашим проектом. Є хто за, є хто проти. Дивує мене завжди позиція - навіщо нам те «Smart City», коли в нас немає доріг. Але ж, коли у місті будуть всі ідеальні дороги, але повністю закрита інформація про роботу міської влади, чи буде це вас влаштовувати? Думаю, що ні. Адже людей також цікавить, кому і хто дав гроші, скільки витратили, чи не обкрадають громаду. Місто має відкривати дані, бо вони належать громадянам. Місто має будувати діалог, бо тільки в діалозі знаходиться істина.

[dyvys_blockqoute text="Місто має відкривати дані, бо вони належать громадянам. Місто має будувати діалог, бо тільки в діалозі знаходиться істина" author=""]

Буквально декілька днів тому Transparent International Ukraine відзначив Дрогобич, як місто, яке на сьогодні посіло 1 місце зі 100 найбільших міст в рейтингу прозорості. Минулого року проект «Smart City» отримав 1 місце і кращу практику місцевого самоврядування в України від Мінрегіону та Ради Європи. Минулого року місто приєднали до Міжнародної Хартії відкритих даних. Відтак, вже сьогодні ми тісно співпрацюємо з двома Міжнарожними фондами «Київський діалог» та USAID_ВзаємоДія для розвитку екосистеми міста. Але з впевненістю можу сказати, що ці проекти б ніколи не прийшли в місто, якби ми не показали такий поступ в проекті «Дрогобич - Smart City» Тобто, коли місто відкривається та оцінюється ззовні, розпочинаються зміни і в місті.

Читайте також: Персональний гід Львівщиною: Дрогобич (фото)

Дрогобич за декілька років отримав настільки велику фінансову підтримку для реалізації власних проектів, що й важко порівняти. Чого тільки вартує запровадження школи «Розумного громадянина» де у школах, коледжах, університетах ми навчаємо дітей наших інструментів взаємодії. Ви не повірите, але з 15 лекцій, а це поза 1000 людей, ні на одній не сказали правильно, який бюджет міста Дрогобича, хто розприділяє кошти, як звати депутата на своєму окрузі. І завдяки спільному проекту з Київським діалогом ця проблема почала вирішуватись. USAID_ВзаємоДія і взагалі обрав місто для 5-річної програми розвитку. І це неймовірно.

- Скільки людей над цим працює?

Працювало двоє, зараз троє.

- Чи хтось звертався, щоб ви поділились досвідом? Чи є взагалі такі міста з такою системою в Україні чи на Львівщині?

Звертаються дуже часто. До нас щотижня приїжджають з різних міст, аби перейняти досвід проекту «Smart City». Є така фраза, що будь-кого можна навчити і в будь-кого навчитися. Ми будь-які хороші ініціативи беремо собі.

[dyvys_blockqoute text="До нас щотижня приїжджають з різних міст, аби перейняти досвід проекту «Smart City»" author=""]

Дуже добре в цьому плані йде Львів та Київ, в яких ми також вчимося.

Скільки відвідувачів у вашого сайту?

Коли ми у 2016 році запустили портал міста, то до нас заходило по 5 тисяч відвідувачів щомісяця. Сьогодні ми маємо 45 тисяч унікальних відвідувачів на місяць, а іноді й 50 тис. Варто зазначити, що на сьогодні, це цілий портал міста, де кожен отримає інформацію, яку шукає. Отримають новини міста більше 1000 користувачів. Мобільним додатком користуються більше 4000 користувачів, Wi-Fi близько 100 тис. підключень на місяць.

Розмовляла Тетяна ЖИКАЛЯК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: