Безпека польотів: чи вирішать у Львові проблему розташування сміттєзвалища під аеропортом

DSC07992-e1530894591906
Літак злітає над сміттєзвалищем на вул. Північній (5 липня 2018 року) Фото: Дивись.info

30 липня під час вильоту зі Львова в двигун літака авіакомпанії МАУ, який виконував рейс PS 5265 Львів – Шарм-ель-Шейх (Єгипет), потрапив птах. Наразі офіційного висновку, що це сталося саме через розташоване неподалік сміттєзвалище, немає, однак проблема знову набуває актуальності.

30 липня під час вильоту зі Львова в двигун літака авіакомпанії МАУ, який виконував рейс Львів – Шарм-ель-Шейх (Єгипет), потрапив птах. Наразі офіційного висновку, що це сталося саме через розташоване неподалік сміттєзвалище, немає, однак проблема знову набуває актуальності.

Що сталося

30 липня під час вильоту зі Львова в двигун літака авіакомпанії МАУ, який виконував рейс PS 5265 Львів – Шарм-ель-Шейх (Єгипет), потрапив птах. Через це літак був вимушений здійснити посадку у міжнародному аеропорту «Бориспіль».

Як зазначили журналістам  ІА Дивись.info у прес-службі Міжнародних авіаліній України, рішення про те, аби посадити літак у Борисполі, приймалося задля безпеки пасажирів. «У понеділок, 30 липня, літак Boeing 737-900, що виконував рейс PS5265 Львів - Шарм-ель-Шейх, при зльоті зіткнувся з птахом. Екіпаж, діючи за затвердженою процедурою, продовжив набір безпечної висоти, аналізуючи роботу двигунів, - пояснили у компанії. - Для забезпечення безпеки пасажирів на борту командир повітряного судна прийняв рішення здійснити позапланову посадку в Міжнародному аеропорту «Бориспіль». Після польоту у зоні очікування для зменшення кількості пального та досягнення допустимої посадкової ваги літак вдало приземлився в Києві. Пасажири були доставлені в термінал, де співробітники наземних служб забезпечили їх харчуванням. Після цього для виконання рейсу авіакомпанія МАУ надала інший літак - Boeing 767-300ER, на якому всі туристи прилетіли в Шарм-ель-Шейх. Наземна перевірка повітряного судна Boeing 737-900 після посадки не виявила серйозних пошкоджень, які могли б вплинути на безпеку польоту».

Важливою деталлю є те, що птах зіткнувся із літаком саме при вильоті зі львівського аеропорту. Це підтвердила в коментарі ІА Дивись.info менеджерка із зв’язків з громадськістю ДП «МА «Львів» імені Данила Галицького» Ольга Ковалик: «Це сталося при вильоті, де конкретно, я не знаю», - сказала вона.

До чого тут сміття

Як ми вже писали місяць тому, близько понад тисяча тонн сміття знаходиться на території перевантажувальної станції ТОВ «АВЕ Львів» на вулиці Північній, 1. До злітної смуги аеропорту «Львів» по прямій – 2,3 кілометра. Побутові відходи приваблюють зграї гризунів та птахів, саме тому Повітряний кодекс України та міжнародні норми забороняють розміщувати подібні об'єкти ближче, аніж за 15 км від аеродромів. Згідно із п.9 ст.69 Повітряного кодексу: «На відстані до 15 кілометрів від меж аеродрому забороняється відкрите складування харчових відходів, розміщення звалищ, спорудження або розбудова споруд, які сприяють масовому скупченню птахів і можуть створювати загрозу для повітряного руху». Також це питання регулюється додатком 14-им міжнародних стандартів і рекомендацій практики Міжнародної організації цивільної авіації (ІСАО).

Наразі займатися розслідуванням обставин інциденту мають відповідні органи, тож стверджувати, що до ситуації із літаком МАУ призвело саме розміщення відходів на вул. Північній, зарано. Однак, про потенційну небезпеку вже давно знають у ЛОДА, де заявляли, що компанія «АВЕ Львів» має прибрати сміття з перевантажувальної станції до кінця липня.

Однак, станом на 31 липня, більша частина відходів залишилася на місці. За інформацією Львівської облдержадміністрації, з вул. Північної забрали майже третину сміття (порівняно із початком липня). Окрім того, на об'єкті встановили спеціальні прилади, які відлякують птахів.

Як зазначив в коментарі журналістам Дивись.info керівник обласного департаменту ЖКГ Назарій Романчук, 31 липня він був на місці, аби вияснити ситуацію. «Сьогодні, (31 липня, - ред.) близько години тому, я був на тій перевантажувальній станції, і там птахів немає. На це можна також поїхати і подивитися. Більше того, там на сьогодні навіть щурів немає, здійснюється постійно дезінфекція, - повідомив пан Романчук. -  Скажу більше, коли до нас ще раніше зверталася керівник аеропорту про те, що є можлива там загроза, ми дали доручення АВЕ Львів і ними протягом двох днів був закуплений спеціальний пристрій, який використовується в аеропортах для відлякування птахів. І цей пристрій працює, і я запевняю, що там птахів немає. Кожного дня йде вивезення відходів, до прикладу, за останню добу з перевантажувальної станції вивезено 170 тонн відходів. І так в середньому за добу в нас від 100 до 170 тонн вивозиться. Ще зараз на перевантажувальній станції знаходиться орієнтовно 1000-1200 тонн і я думаю, що за близько 10 днів все буде повністю вичищено. Загалом за останні два місяці вивезено близько 5000 тонн сміття. Більше того, АВЕ Львів завозить вже пісок, землю і там, де вони забрали сміття, засипають пісок, гравій, щоб була нормальна рекультивація тієї території».

Безпекові питання

Про імовірну небезпеку від такого близького розташування сміттєзвалища до львівського аеропорту знають і в Міністерстві інфраструктури. Під час липневого візиту до Львова міністр інфраструктури України Володимир Омелян заявляв, що про проблему зі сміттєзвалищем знає та пообіцяв скликати з цього приводу комісію: «Ми зараз створимо комісію і перевіримо це все, тоді перейдемо до дій».

Проте, наразі у його прес-службі ніякої інформації щодо комісії і чи вона вже збиралась, не надали. «Поки не можу підтвердити», - зазначила Марина Томко.

Літаки злітають над перевантажувальною станцією сміття по вул. Північній, 5 липня 2018 року

Як додали у прес-службі Міжнародних авіаліній України, вони так само порушували це питання: «Авіакомпанія неодноразово порушувала питання розташування сміттєзвалищ біля аеропортів в галузевих органах влади та наголошує, що пріоритетом роботи авіації є, перш за все, безпека пасажирів».

А на запитання щодо можливих позовів у бік львівського аеропорту, чіткої відповіді у авіаперевізника наразі немає: «Що стосується відшкодувань, то до повного з’ясування всіх обставин цього інциденту говорити про перспективи претензій, позовів чи будь-яких інших кроків досить складно. У будь-якому разі МАУ діятиме виключно у правовому полі».

Вже не перший раз

За інформацією Національного бюро з розслідування авіаційних подій та інцидентів з цивільними повітряними суднами, у червні 2018 року на території України сталося три інциденти зіткнення повітряних суден із птахами. І всі вони стосувалися авіарейсів, які приземлялися у Львівському аеропорту.

Зокрема, 21 червня, о 07:00 під час виконання рейсу THY 441 за маршрутом Стамбул-Львів на літаку Boeing 737-800 TC-JHY авіакомпанії Turkish Airlines (Туреччина) під час заходження на посадку на висоті 1500 футів командир повітряного судна доповів про зіткнення з птахом. «Під час післяполітного огляду були виявлені сліди крові на нижній поверхні зовнішній секції закрилка лівого напівкрила, пошкоджень повітряного судна і двигунів не виявлено. Інженером аеродромної служби проведено огляд ВПП. Сторонніх предметів не виявлено», - йдеться в повідомленні.

Через кілька днів, 26 червня, о 13:45 під час виконання пасажирського рейсу WRC 6018 за маршрутом Анталія-Львів на літаку А-321 UR-WRJ авіакомпанії «Роза Вітрів» під час післяполітного огляду виявлено сліди зіткнення повітряного судна з птахом (плями крові, часткове пошкодження верхнього шару лакофарбового покриття верхній лівій частині носового обтічника).

Пошкоджень літака і двигунів не виявлено. Після огляду ВПП сторонніх предметів також не виявили.

Крім того, 29 червня, о 08:05 після виконання рейсу ERN 223 за маршрутом Мілан-Львів на літаку Boeing 737-300 LY-LGC авіакомпанії Get Jet (Литва), після посадки під час післяполітного огляду виявлено сліди зіткнення з птахом (пір'я і плями крові) у вхідному контурі двигуна №2 (лопатки вентилятора і реверс). За словами екіпажу, зіткнення сталося на етапі пробігу літака з одиночним дрібним птахом. Інших пошкоджень не виявлено.

Журналісти Дивись.info скерували запит до Національного бюро з розслідування авіаційних подій та інцидентів з цивільними повітряними суднами із запитаннями щодо кількості подібних випадків та результатів розслідування причин таких інцидентів.

Тетяна ЖИКАЛЯК, Валерія ПЕЧЕНИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: