Комітет у кулуарах: хто обиратиме львівських пасажирських перевізників

IMG_9323

Управління транспорту ЛМР затвердило склад конкурсного комітету, який обиратиме перевізників  на міських автобусних маршрутах. Нагадаємо, оголошення про новий конкурс опублікували 16 серпня.

Згідно з даними управління транспорту ЛМР, наданими у відповідь на інформаційний запит журналістів Дивись.info, персональний склад комітету виглядає наступним чином:

Ірина Маруняк  - голова комітету, директор департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР,

Гелена Пайонкевич – заступник голови, директор юридичного департаменту ЛМР,

 Роман Чабан - головний спеціаліст управління транспорту ЛМР.

Також до складу конкурсного комітету увійшли (за згодою) представники нацполіції, Укртрансбезпеки, та представник ГО, які подали відповідні заяви. Зокрема Роман Вахула - начальник сектору безпеки дорожнього руху патрульної поліції МВС у Львівській області, Роман Бойко – заступник начальника відділу державного контролю та нагляду за безпекою на транспорті управління Уктрансбезпеки у Львівській області, Віталій Свінціцький – заступник голови транспортної комісії ЛМР, Ігор Корончевський – член транспортної комісії ЛМР, Олег Романюк – завідувач сектору технічного контролю Регіонального сервісного центру МВС у Львівській області, Юрій Кривенко – представник обласної профспілки працівників автотраспорту, Мирослав Голяк  - представник ГО «Львів Безпечне місто»,  Назар Бай – представник ГО «Розвиток громади», Ірина Рєвунова  - представник ГО «Центр безпеки міста», Андрій Вихопень – представник ГО «Львівська політика», Віталій Пітула – представник ГО «Центр міського сервісу», Антон Шишкін – представник ГО «Смарт Львів».

Як формували комітет

При цьому процес формування комітету був прихований від громадськості. Так вважає голова профільної ГО «За якісний транспорт» Святослав Товстига. Він донедавна очолював і громадську раду при управлінні транспорту ЛМР, але про відбір до комісії дізнався уже після оголошення самого конкурсу. «Жодної інформації про те, що вже можна подати заявку на участь у роботі комісії не було – ні на сайті міської ради, ні у ЗМІ. Відповідно, подати заявку мали змогу лише ті, хто у якийсь спосіб дізнався про набір у комісію, - говорить Товстига. – Прямої норми про те, що відбір до комісії має бути публічним, немає. Але я думав, що, враховуючи скандальність попереднього конкурсу, міська рада буде зацікавлена провести усе максимально прозоро, аби нарешті узаконити ринок перевезень у місті. Тепер виглядає, що на конкурсі вже усе поділено і зараз починається суто формальна частина».

Дійсно, у положеннях про проведення конкурсу йдеться про те, що управління транспорту формує комісію на свій розсуд. А начальниця юридичного відділу ЛМР Гелена Пайонкевич додала, що теж не пригадує публічного оголошення про відбір у члени конкурсного комітету: «Законодавством не передбачена процедура відбору громадських організацій до конкурсного комітету, - прокоментувала Гелена Пайонкевич. - Наскільки я знаю, управління транспорту спілкується з низкою активістів, знаю, що деякі з активістів писали звернення щоб розглянули їхні кандидатури. Це був такий звичайний робочий процес. Рішення про включення чи невключення тих чи інших осіб приймає організатор конкурсу. Процедури цього не передбачено. Наскільки я знаю, там врахували доволі велику кількість заявок, можливо когось і не врахували, але є відповідний принцип формування конкурсного комітету. Там половина має бути представників організатора, а також обов’язково осіб, які передбачені постановою кабінету міністрів, зокрема є нацполіція, наскільки мені відомо, ще декілька організацій, і активістів, представників громадськості, має бути не менше половини. Так і формувався конкурсний комітет».

«Щодо оголошення про формування конкурсного комітету, то щодо попереднього таке оголошення подавалося, щодо цього не можу сказати. Швидше за все – ні», - додала начальниця юридичного управління ЛМР.

Громадські активісти «з орбіти»

Конкурсний комітет – це 15 учасників, 14 з яких мають право голосу. Відповідно, восьми «своїх» членів комітету математично вистачить для прийняття будь-якого потрібного міським чиновникам рішення. Запобігати «протисненню» потрібних рішень якраз і мала би та половина комітету, що скаладається із громадських активістів. При цьому, як йдеться у постанові КМУ 1081 (яка і регулює процес проведення такого конкурсу) «кількість громадських організацій, діяльність яких пов’язана з автомобільним транспортом, повинна складати не менше 50% від загальної кількості представників громадських організацій».

Журналісти скерували запит щодо цього питання до управління транспорту ЛМР, однак вже з назв зрозуміло, що ані ГО «Розвиток громади», ані «Львівська політика» чи «Центр міського сервісу» не є профільними громадськими організаціями, що спеціалізуються на автомобільному транспорті. Ще одна ГО «Центр безпеки міста», наприклад, так пише про свою діяльність: «Центр безпеки міста – ініціатива, яка розпочала свою діяльність у лютому 2014 року. Від початку була створена експертна група, мета якої – об’єднати громадські організації та ініціативи, військових, працівників органів внутрішніх справ та влади для спільної координації діяльності та громадського патрулювання міста». Про автотранспорт у ГО не йдеться. Хоча, варто зауважити, представниця цього ГО бере активну участь в обговоренні транспортних питань в межах громадської ради при управлінні транспорту, як і більшість інших відібраних до комітету представників ГО. Однак, правила чіткі – постанова кабміну вимагає профільні організації, а не профільних представників будь-яких громадських об’єднань.

Читайте також: Поряд зі злітною смугою львівського аеропорту досі лежить близько 1000 тонн сміття (фото)

Також частина відібраних до складу комітету представників громадського сектору перебувають «в орбіті» міської влади, хоч і опосередковано. Так, пан Голяк був кандидатом в депутати від «Самопомочі», Ірина Рєвунова є журналістом інтернет-видання Zaxid.net, що є в структурі медіахолдингу «ТРК Люкс», власницею якого є дружина мера Катерина Кіт-Садова. Пан Пітула був заступником керівника комунального перевізника АТП-1, а пан Шишкін - колишній працівник ЛМР в IT-відділі.

До того ж, співзасновниця ГО «Центр міського сервісу» Оксана Страз, згідно із даними аналітичної платформи YouControl є також керівницею ТзОВ ''ВИДАВНИЦТВО ''САМОПОМІЧ''. Засновником ГО «Львів безпечне місто» згідно із даними аналітичної платформи YouControl є Яромир Шевців, який зазначений на сайті львівського об’єднання «Самопоміч» у фінансово-господарському відділі. До того ж, він є близьким родичем чинного депутата ЛМР від «Самопомочі» Андрія Шевціва, адже у декларації останнього має із ним у власності спільну квартиру.

Такі факти не є прямим свідченням упередженості членів комітету, однак разом із кулуарним методом формування цього комітету, це викликає підозри. Справа в тому, що конкурс на міські пасажирські перевезення у Львові протягом попередніх кількох років є скандальним, адже попередні результати були оскаржені і, як наслідок, відмінені у судах.

Одна із причин оскарження конкурсу – нерівні умови для учасників через нерівномірне розподілення лотів. Так, 23 січня 2017 року Франківський районний суд призупинив конкурс на визначення перевізників на 46 міських автобусних маршрутів Львова. А 29 червня 2017 року Львівський окружний адмінсуд взагалі скасував результати конкурсу перевізників і укладені з двома приватними перевізниками договори. У цих умовах ЛМР змушена була кілька разів укладати з перевізниками тимчасові договори, востаннє це сталося 13 липня. Загалом через неспроможність провести конкурс, більшість міських перевізників уже понад рік працюють без постійних договорів.

Враховуючи численні скандали, пов’язані із міським управлінням транспорту та рішеннями чиновників цього управління та департаменту ЖКГ, кулуарне формування конкурсного комітету, зроблене ще й із порушеннями постанови Кабміну, не додає довіри до оголошеного конкурсу та знову дає привід для імовірних судових позовів.

Мар'яна ТКАЧЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: