У напівзруйнованому Поморянському замку розпочалися протиаварійні роботи (фото)

46722183_2236112706646635_2027941960689385472_n

У Поморянському замку, де у квітні 2018 року впала східна стіна, розпочалися протиаварійні роботи. Але підрядник сумнівається, що фактично виділених коштів вистачить.

«З першим снігом відновилися на короткий час роботи з ліквідації аварійного стану Поморянського замку», –повідомляється на сторінці Поморянського замку в Фейсбуку.

Зазначається, що на 2018 рік передбачено 700 тисяч гривень від Львівської облради та Золочівської районної ради. Кошти неперехідні.

«Зі слів підрядника, планується на цьому етапі виконати розбір завалів та демонтаж аварійних балок східного крила, стабілізацію залишків каркасу даху, демонтаж черепиці та покриття даху та вежі тимчасовим захисним покриттям.

Принагідно зазначимо, що недавно проведена з нашої ініціативи часткова очистка призамкової території допомогла тепер виявити ряд пов'язаних зі змінами в рельєфі та споруді факторів, незафіксованих раніше.

Також зафіксовано збільшення тріщини на вежі», – йдеться у повідомленні.

«Це роботи у рамках тендеру, який був проведений у вересні нинішнього року. Кошти передбачені на цей рік, вони неперехідні. Відповідно ці роботи треба виконати до кінця року, інакше на наступний рік грошей не буде. Думаю, до нового року роботи мають закрити», – сказала Галина Гаврилів, учасниця ініціативної групи.

Натомість підрядник зазначає, що питання фінансування наразі не вирішено, а тих коштів, які є, може не вистачити на заплановані роботи.

«На даний момент йдуть роботи пов’язані з дахом, вони триватимуть до кінця тижня, наступного тижня будемо розбирати черепицю. Після того займемося конструкціями даху. Як дасть погода, то будемо розбирати завали, але для цього потрібно, щоб температура була плюсова. Роботи, звісно, передбачувані, але немає фінансування, щоб їх можна було виконати повністю. Можливо, питання фінансування буде вирішене на наступній сесії облради. Питання були внесені щодо дофінансування», – сказав Андрій Семчишин.

Додамо, що у вересні був укладений контракт з колективним підприємством «Центр комплекс» Львівської обласної асоціації інвалідів Всеукраїнської організації інвалідів «Союз організацій інвалідів України» на протиаварійні роботи пам’ятки архітектури національного значення Замку-палацу XVI - XVII ст. у смт Поморяни Золочівського району.

Вартість робіт – майже 15 мільйонів гривень. Замовник – департамент архітектури та розвитку містобудування ЛОДА.

Згідно з угодою, 2018 року на протиаварійні роботи було закладено більше 368 тисяч гривень.

Технічним завдання передбачене відкопування стін і фундаментів, реставраційні роботи будівлі, які передбачають укріплення фундаментів, відтворення стін і карнизів, підсилення склепінь і стін, реставрація перекриття, сходів, влаштування даху, реставрація віконних та дверних прорізів тощо.

Щодо тимчасових заходів, то йдеться про розбирання покрівлі, улаштування покриття з черепиці, розробка грунту, влаштування тимчасової канави, улаштування тимчасових підпор та кріплень.

Згідно із змінами до договору, «при наявності бюджетного фінансування аванс до 30% від річного обсягу робіт або оплата факту виконання робіт. Замовник перераховує підряднику аванс в розмірі 30%, що становить 110615 гривень 70 копійок».

Згідно з даними YouControl,  колективне підприємство «Центр комплекс» Львівської обласної асоціації інвалідів Всеукраїнської організації інвалідів «Союз організацій інвалідів України» було зареєстроване 1993 року. Основний вид діяльності – будівництво житлових і нежитлових приміщень.

Засновником є Львівська обласна асоціація інвалідів Всеукраїнської організації інвалідів «Союз організацій інвалідів України». Статутний капітал – 8800 гривень.

Підприємство активно бере участь у тендерах і нинішній рік був рекордним. «Центр комплекс» підписав договорів на майже 70 мільйонів гривень, торік – на 44 мільйони. Цьогорічний найбільший тендер – реставраційні роботи у Поморянах.

До речі, це вже другий тендер на роботи у Поморянському замку. Перший був у вересні 2017 року на суму понад 8 мільйонів і виграв його той же «Центр комплекс», але після обвалу даху у квітні провели ще один тендер на суму удвічі більшу.

Довідка

Поморянський замок — пам'ятка історії та архітектури в селищі Поморяни Золочівського району Львівської області. Дотепер збереглись два двоповерхові корпуси і кругла кутова вежа. У південному корпусі є відкрита галерея.

Перша згадка про замок латується кінцем XV століття. Першими власниками була руська родина Кердеїв.

Після багатьох перебудов і довгого періоду занепаду він втратив свій первісний вигляд і перебуває в аварійному стані.

Влітку 1941 року в замку розташовувалась Підстаршинська школа ОУНР. А потім тут жили два гестапівці, що управляли поморянським маєтком.

Кажуть, всі цінності з замку розійшлися по тернопільських музеях, а в самому замку у 50-ті рр. XX ст. містилися райком КПУ та райвиконком (тоді містечко мало статус райцентру). Далі сюди переносять ПТУ, а у 80-ті роки ПТУ переїхало у нове приміщення.

У замку після проведення реконструкції планувалося відкрити Всеукраїнський будинок пристарілих для творчих працівників.

Загальна площа забудови замку — 1206,00 м², загальна площа приміщень замку — 1465,60 м² (включаючи підвали і горища — 2509,60 м²).

На 2010 рік замок перебував у жалюгідному стані: влітку 2008 року стик двох крил замку впав, розбирається кам'яна огорожа.

У Поморянському замку у вересні 2011 року впала стіна, а через 2 тижні місцеві мешканці розікрали її цеглу — повивозили фірами. Про це повідомив Борис Возницький — тодішній директор Львівської національної галереї мистецтв.

Розглядалося питання про передачу замку у концесію на 49 років.

12 квітня 2018 року завалилася стіна східного крила Поморянського замку.

Оксана ДУДАР

Фото: Fb

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: