Сьогодні у Стамбулі розпочнеться Синод, на якому обговорять текст Томосу для України

1543301580-5601

У Стамбулі сьогодні розпочнеться засідання Священного Синоду Вселенського патріархату, на якому очікується визначення дати проведення об’єднавчого собору в Україні та буде обговорюватися текст Томосу.

Про це повідомляє Укрінформ.

«Цей процес — обговорення тексту Томосу — є звичною процедурою. Він відбувається без особливого розголосу та уваги. Окрім того, на Синоді будуть розглядати інші питання, не пов’язані з Україною», — прокоментували початок засідання у прес-службі Вселенського патріархату.

Не виключено, що на нинішньому Синоді й буде затверджено текст Томосу.

Наразі члени Синоду готуються до початку засідання.

Читайте також: В РПЦ розгублені і не знають, що робити далі, – релігієзнавець про томос для України

Як відомо, раніше Президент України Петро Порошенко заявив, що на засіданні Синоду Вселенського патріархату 27-29 листопада буде ухвалено рішення про затвердження Томосу для помісної Української православної церкви.

Читайте також: УПЦ МП будує церкви на заході України, аби маркувати територію та бути віртуально найбільшою церквою, – релігієзнавець

Синод Вселенського патріархату ухвалив рішення надати Томос про автокефалію православній церкві в Україні 11 жовтня цього року. Тепер у Києві має бути скликано Собор за участю архієреїв УПЦ КП, УАПЦ, а також УПЦ МП, які звернулися до Вселенського Патріарха з проханням про Томос. Собор здійснить церковне об'єднання, утворивши єдину помісну УПЦ, і обере її предстоятеля. Після цього відбудеться отримання предстоятелем єдиної помісної автокефальної УПЦ Томоса як документа (грамоти).

«Найімовірніше, це будуть питання виключно церковно-адміністративні. Тобто хто буде главою церкви, на яких засадах вона будуватиметься, можливо, зачеплять тему поділу на єпархії. Тому що ми розуміємо, що в УПЦ КП, УАПЦ та УПЦ МП єпархії, тобто церковні області, які дублюються. Щоби не вийшло так, що буде три митрополити Житомирські, для цього треба буде якось вирішити це питання: якими будуть межі єпархії, що робити з кількома митрополитами з однаковими титулами.  Думаю, що це питання може бути винесено на собор. А питання, які важливі для вірян, тобто питання календаря, богослужбової мови, обрядовості, літургійного життя, банально, навіть лавок у церквах – ці питання зараз не будуть виноситися на обговорення, оскільки вони є потенційно конфліктогенними, які можуть роз’єднати публіку. Тому зараз розглядатимуться питання, які об’єднують», – сказав у коментарі Дивись.info релігієзнавець Дмитро Горєвой.

Читайте також: Українська помісна церква поставить хрест на тисячолітній історії російського православ’я, – релігієзнавець

Президент Петро Порошенко та Вселенський Патріарх Варфоломій 3 листопада підписали у Стамбулі Угоду про співпрацю та взаємодію між Україною та Вселенським патріархатом.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: