До дня ЗСУ: як змінилася армія за останні роки

IMG_6613-696x464

Сьогодні, 6 грудня, в Україні відзначають день ЗСУ.

Дата свята Збройних сил України пов'язана з важливою подією, яка відбулася вже після проголошення незалежності — 6 грудня 1991 року. Саме в цей день Верховна рада прийняла закони «Про оборону України» та «Про Збройні сили України», а також в залі парламенту було зачитано текст Військової присяги.

ІА Дивись.info підготувала для вас інформацію, як змінилися Збройні сили України за останні роки, який шлях реформ за стандартами НАТО проходить ЗСУ нині та чи вдалося досягти гендерної рівності в армії.

Стандарти НАТО та нове озброєння

Нині в ЗСУ діють відповідні реформи з питань економічної діяльності, матеріально-технічного та медичного забезпечення. Українська армія стала сильнішою та відновилася. Адже ще у 2014 році ЗС України перебували в моральному, технічному і організаційному занепаді.

Читайте також: Армія, яка воює, завжди удосконалюється, – військовий експерт 

З 2016 року ЗСУ розпочали реформу за стандартами НАТО — надається харчування, забезпечується медична підготовка та закупівля зброї, відбуваються міжнародні військові тренування, ведуться воєнні дії.

[dyvys_blockqoute text="Нині в українській армії тривають реформи, які є безпрецедентними за масштабом та амбіціями в історії. Вони вже набули необхідного темпу і є незворотними. Реформи впроваджуються разом із радниками та експертами країн НАТО" author="міністр оборони Степан Полторак"]

Напередодні дня ЗСУ українські льотчики отримали подарунок від підприємств «Укроборонпрому». Винищувачі, вертольоти, навчально-тренувальні літаки, а також безпілотники. Також державний концерн «Укроборонпром» передав бійцям Нацгвардії та ЗСУ для випробування партію автоматичних гвинтівок ВАК-47, створених на базі легендарного американського автоматичного карабіна М-4.

Ребрендинг Збройних Сил

Понад чверть століття українське військо зберігало радянські традиції — в одностроях, знаках розрізнення, церемоніалі, навіть у вітанні. Усі ці питання роками відкладалися до довгої шухляди, мовляв, не на часі, нема коштів, кому воно шкодить і навіть чи потрібна нам армія взагалі.

Але новий мундир — це не лише питання зовнішнього вигляду, це питання формування світогляду, якщо хочете, війни світоглядів. Бо дає розуміння, звідки взялося українське військо, на основі чого сформувалося і куди прагне.

Читайте також: Людей з Радянським Союзом у голові як вурдалаків тіпає від українізації армії, – Віталій Гайдукевич 

Жінки в ЗСУ

У Збройних Силах України вже зараз понад 25 тисяч жінок проходять контрактну військову службу нарівні з чоловіками, з них 3,4 тисячі – на офіцерських посадах. Такі цифри свідчать, що миротворчий внесок жінок величезний і спекуляції на гендерну тему спростовує сама реальність. Саме в цій суворій реальності – у час гібридних загроз, триваючої війни Росії проти України, жінки ціною власного життя і здоров’я щодня доводять свою відданість та незламність у боротьбі за перемогу для миру.

Читайте також: У ЗСУ служать за контрактом понад 25 тисяч жінок

Харчування

Навіть цивільні знають, що харчування в більшості військових частин – предмет постійних скарг і нарікань. Раніше військовослужбовці мали доступ де-факто до 40-45 продуктів харчування. У реформованих військових частинах натомість діє Каталог із 396 позицій продуктів. Бюджет МО України на харчування у 2018 році – 3,5 мільярда гривень. З них: ремонт їдалень – 325 мільйонів гривень, нове обладнання – 41 мільйон гривень.

Читайте також: Близько 50 частин ЗСУ перейдуть на нову систему харчування за стандартами НАТО 

Нові гуртожитки для військових

Фото: ІА Дивись.info

З розвитком та розбудовою армії, окрім озброєнь розпочався і соціальний захист та поліпшення умов життя та дозвілля військовослужбовців.

Так, замість колишніх казарм, українські воїни-контрактники живуть у сучасних гуртожитках, будівництво яких триває в  більшості військових частин.

Нещодавно у Старичах, що на Львівщині, презентували нові гуртожитки для військових-контрактників. Нові гуртожитки будують за національною програмою Міноборони, має з’явитися 8 гуртожитків на близько 2 тисячі осіб.

Читайте також: Як виглядають нові гуртожитки для військових-контрактників на Львівщині (фото) 

«Слава Україні!»

Один з найважливіших кроків у зламі радянської традиції — є зміна військового привітання з «Зичу здоров'я» на «Слава Україні - Героям Слава». А також заміни суто більшовицького звертання «товариш» на «пан».

Восени Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо вітання «Слава Україні! – Героям слава!». Законом закріплюється нове привітання у Збройних силах України та в Національній поліції. (№9036). За це рішення проголосував 271 народний депутат.

Ідеологічні зміни в ЗСУ

Про зміни, що вже відбулися і які ще чекають на українську армію читайте в інтерв'ю із учасником АТО (ООС), підполковником ЗСУ у відставці Миколою Грицайчуком та істориком, що спеціалізується на вивченні української історії початку ХХ ст. Іваном Хомою. Ця розмова – суб’єктивні візії на зміни із різних боків процесу.

Що ти знаєш про українську армію

У підсумку пропонуємо читачам пройти невеликий тест на знання структури та історії сучасної української Армії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: