Електронна черга в дитячі садочки Львова: що зміниться (інтерв’ю)

IMG_2382

Вже з наступного, 2019 року, реєструвати дитину в садок батьки повинні з першого робочого дня вересня.

Журналісти ІА Дивись.info розпитали про всі технічні моменти в керівника проекту по реформуванню дошкільної системи обліку та компанії, яка розробила сайт електронної черги в дитячі садочки Львова.

СЕО в SK Group EU та SmartCity Solutions Юрій Свірський нам в інтерв’ю також розповів про те, що найближчим часом зміниться та про те, наскільки прозоро працює платформа для електронної реєстрації дітей у ЗДО EDU Lviv SmartCity - Smart City Lviv.

Які нововведення очікують на батьків

Що новенького ще слід очікувати львів’янам?

- Перше, що чекає на батьків, це те, що реєструвати дитину, відповідно до нового положення, буде змога першого робочого дня вересня наступного року після народження дитини.

Раніше зареєструвати дитину до ЗДО можна було з 2 січня. Попередній формат створював «фору» для батьків, діти яких народились з 1 вересня до 31 грудня. Логіка полягає в тому, що в одну вікову групу потрапляють діти, що народились з 1 вересня до 31 грудня та з 1 січня до 31 серпня, проте перші можуть реєструватись на рік раніше. Саме тому, якщо ви потрапляєте в другу категорію, при реєстрації можете зразу бути на 10-15-20 місці. Нововведення рівняє права для обох категорій.

Тепер реєстрація для групи раннього віку (2 роки станом на 1 вересня року зарахування) буде проводитись з першого робочого дня вересня через рік для дітей, що народились з 1 вересня до 31 грудня та наступного року для дітей, що народились з 1 січня по 31 серпня. Це означатиме, що батьки, діти яких ідуть в одну і ту ж вікову групу, починають реєструватись в один день.

Поруч із цим на сайті кожного ЗДО буде знаходитись посилання на перегляд відкритих списків. Даний модуль може використовуватись громадськими організаціями для написання невеликих програм, що будуть завантажувати до себе усі заявки та періодично перевіряти роботу електронної реєстрації на предмет несанкціонованого доступу.

Наприклад, ви завантажили базу даних за 1 травня і в ній було 100 дітей. Наступного разу, ви завантажили базу даних 1 червня і програмним способом виявили, що появилась нова заявка, яка була створена 1 квітня, але її не було раніше (у першому завантаженні). Тим самим встановлюється громадський контроль за несанкціонованим доступом до державної бази даних. Такого роду програму може написати програміст початкового рівня знань, а також приклад такої програми буде опублікований для загального доступу.

[dyvys_blockqoute text="Логіка такого нововведення полягає в тому, що ви можете встановити власний контроль за електронною реєстрацією або ж довіряти іншим організаціям" author="Юрій Свірський"]

Логіка такого нововведення полягає в тому, що ви можете встановити власний контроль за електронною реєстрацією або ж довіряти іншим організаціям.

Також кожен матиме змогу перевірити чи ЗДО відвідують діти, які зараховані через електронну реєстрацію. У випадку виявлення розбіжностей, батьки/громадські активісти мають повний спектр даних для оформлення звернення про корупцію.

Зокрема про ці всі нововведення скоро буде випущена загальна інформаційна стаття на сайті Управління освіти та офіційній сторінці Освітньої Інформаційної системи. Там все буде детально розписано. Мешканці матимуть змогу прокоментувати кінцево кожен з пунктів та внести корективи.

Про персональні дані та вплив на чергу

Чи захищені персональні дані тих, хто реєструється?

- По-перше, в системі використані всі стандартні інструменти по захисту бази даних. По-друге, за ці 2,5 роки експлуатації системи було чимало спроб злому, але фактично цього не нікому не вдавалось. Водночас, ми зараз ведемо переговори із двома компаніями, які займаються безпосередньо безпекою даних та які долучаться до цього проекту.

Якщо ми говоримо про безпеку даних, яка має бути гарантована державою, скажу єдине, міська рада розпочала процес проведення аудиту на усі міські системи з подальшим отриманням сертифікатів КСЗІ.

Чи має хтось вплив на електронну реєстрацію, на скільки це все прозоро працює, адже самі знаєте, що чуток багато?

- Фактичного впливу на електронну реєстрацію та базу даних немає ні в кого. Єдиний варіант внесення змін - несанкціонований доступ. Виявлення такого факту - автоматично переходить в формат взлому державної бази даних і карається згідно з Законом значно жорсткіше, ніж дрібна корупція в дошкільних закладів. Саме у цьому і була задумка - зробити втручання в роботу системи, так би мовити, невигідною для потенційних порушників.

[dyvys_blockqoute text="Фактичного впливу на електронну реєстрацію та базу даних немає ні в кого" author="Юрій Свірський"]

Також інструментом контролю будуть відкриті списки - «громадська» перевірка роботи системи.

В будь-який момент, коли я, як львів’янин, захочу перевірити, чи електронна система виключає корупцію, я це зможу зробити. Між іншим є чимало громадських організацій, які це можуть допомогти це перевірити.

Проблематики проекту

Яка, на вашу думку, найбільша проблема у сфері ЗДО Львова?

- Загалом у питанні дошкільної освіти у Львові основною проблемою є саме кількість місць, а вже друге питання – електронна реєстрація, зокрема, прозорість в алгоритмі зарахувань. Ми зосередились на другому питанні, оскільки можемо там допомогти, опираючись на  власний досвід у сфері автоматизації процесів.

За цей період, який вже існує електронна реєстрація, було чимало різних історій, різних статей щодо того, які із цим є проблеми. Проте більшість інформації поширюється за принципом чуток. На мою думку, вона не зовсім правдива.

Чому так, і про які проблеми саме йдеться?

- Фактичний доступ до інформації про сам проект та яка буде проводитись робота, мають фактично дві структури: Управління освіти ЛМР, як консолідатор фактичних прав та обов’язків у цій сфері,  та ми, проектний офіс Lviv SmartCity, який з точки зору проектного менеджменту та автоматизації процесів, програмного забезпечення допомагає всі ці речі реалізовувати, оскільки Управління освіти не має на це відповідних спеціалістів. Це і є два джерела інформації, в яких можна отримати точну інформацію про проблеми та статус їх вирішення.

[dyvys_blockqoute text="Фактичний доступ до інформації про сам проект та яка буде проводитись робота, мають фактично дві структури: Управління освіти ЛМР та проектний офіс Lviv SmartCity" author="Юрій Свірський"]

Також важливу роль як консолідатори громадської думки відіграють робочі групи, що складаються з громадських активістів, користувачів системи та депутатів. Адже увесь проект створювався лише з метою допомогти вирішити проблеми мешканців Львова.

Але якщо ми говоримо про проблемні точки та шляхи їх вирішення - важливо чітко їх структуровувати і вести діалог навколо них, отримуючи дані від першоджерел, а не кидатись гучними фразами. Наша задача - саме переформатувати розмови стосовно цього проекту, пояснити в чому є справді проблеми і як їх будемо вирішувати.

Наприклад, ходило багато чуток навколо проблем в електронній реєстрації, у зв’язку з якими, діти, що проживають у Львівській області, зараховуються у останню чергу. Але справа в тому, що ніяких збоїв не було - система виконувала рішення Виконавчого комітету. Для цього громада має змогу звертатись до відповідних органів для зміни чи відміни цього рішення, а натомість все перейшло в площину системи електронної реєстрації. Головне питання - навіщо? Адже це нічим не допоможе і тільки витрачаються зайві зусилля. І таких прикладів багато.

Проблема таких статей та обговорень проста - загальне небажання розбиратись у суті питання зі сторони громадських активістів та недостатнє інформування мешканців про зміни, проблеми зі сторони Міської ради. Сподіваємось, наші дії цього місяця змінять ситуацію.

Які проблеми невирішені наразі?

- Зі згаданими нововведеннями - проблем з функціональністю системи та загалом управлінням цією сферою глобально не повинно залишитись. Це Відкриті списки, ефективний алгоритм зарахування, серія технічних правок для чіткого розуміння можливості потрапляння у ЗДО та ряд дрібних змін, що забезпечуватимуть зручність роботи з системою.

Основна задача, після прийняття нового Положення та змін в програмне забезпечення, проводити грамотну інформаційну політику серед мешканців - пояснити як працювати з системою, надати інструменти звернення та продемонструвати ефективність вирішення питань мешканців.

Але потрібно розуміти і те, що робота на цьому не закінчиться. Проекти такого спрямування - ніколи не закінчуються. Ми постійно будемо інформувати мешканців про плани проекту і забезпечуватимемо максимально швидкі результати, які кожен користувач міг би відчути. Наприклад, система буде радити найближчі садочки відповідно до місця проживання, місця роботи, відгуків батьків і тд.

[dyvys_blockqoute text="Ми постійно будемо інформувати мешканців про плани проекту і забезпечуватимемо максимально швидкі результати, які кожен користувач міг би відчути. Наприклад, система буде радити найближчі садочки відповідно до місця проживання, місця роботи, відгуків батьків" author="Юрій Свірський"]

Ви впевнені, що корупцію можна буде вважати переможеною у цій сфері?

- Що стосується корупції - єдиний спосіб побороти її, на мою думку, це оптимізовувати та автоматизовувати процеси. Тобто виключати людський фактор з точок прийняття рішень по усіх видах запитань.

Це і лежить в основі нашого проекту SmartCity Solutions, робота з державними/міськими електронними сервісами.

Стосовно садочків. На жаль, ходять чутки про зарахування поза електронною системою. Зараз ми це вирішимо відкритими списками після зарахування - батьки зможуть перевірити власноруч чи не потрапила в ЗДО дитина, що не була в черзі, і сформувати відповідне звернення в органи. У результаті - такі ситуації одразу набуватимуть розголосу, а правопорушники - будуть покарані. Після цього можуть придумати ще щось, але для цього ми якраз і працюємо - виявляти і усувати такі способи обходу.

Скільки проект коштував для міської ради, якщо не таємниця?

- Проект по автоматизації цієї галузі для міського бюджету є повністю безкоштовним: реалізація, модернізація і технічне обслуговування. Для даного проекту залучені ресурси моєї компанії та партнерів.

Історія роботи над проектом

Скільки працювали над сайтом та коли він запустився?

Працювати над сайтом наша команда розпочала ще в лютому 2016 року. 15 серпня 2016 року у тестовому форматі був запущений сайт. Фактично роботи проводилися ресурсами, програмістами компанії SK Group EU.

Перше зарахування дітей з новою електронною реєстрацією вже було у 2017 році. Сам проект по реформуванню сфери дошкільної освіти був заморожений наприкінці 2016 року і відновлений лише на початку 2018 року. Варто зазначити, що самі роботи по підтримці життєдіяльності системи тривали безперервно з 15 серпня 2016 року.

Вже з початку цього року створювалися робочі групи, напрацьовувалось нове положення, а також до процесу були залучені активісти та депутати.

Врешті разом ми вирішимо всі проблеми: Управління освіти Львівської міської ради змінює та затверджує положення, ми пишемо технічні завдання та змінюємо програмне забезпечення, громадські активісти та депутати контролюють виконання усіх вимог громади.

Як до того працювала реєстрація в дитячі садочки?

- З 2013 року працювала попередня електронна реєстрація на базі іншої платформи, теж приватної компанії. Сам принцип електронної реєстрації ззовні практично нічим фактично не відрізнявся, крім інтерфейсу та ще певних додаткових моментів.

Основною проблемою було те, що у кінцевому результаті точкою прийняття рішень, тобто кого зараховувати, а кого – ні, все одно була на завідувачі ЗДО. Він контролював ці заявки та приймав рішення, або комунікував напряму з батьками. Відповідно - звідси і з’являлася корупційна складова.

[dyvys_blockqoute text="Наше завдання було унеможливити корупційні ризики автоматичними методами" author="Юрій Свірський"]

Наше завдання було унеможливити корупційні ризики автоматичними методами.

Що змінилося і як це працює?

- Впливу на самі заявки та дату реєстрації зараз ніхто не має. Наперед оголошується кількість місць у тому чи іншому ЗДО і сам принцип зарахування виконується автоматично. Тобто у визначений період запускається спеціальна програма, яка автоматизованим методом просто генерує готові списки. Після чого відправляються SMS – повідомлення батькам, а завідувачі дитсадків лише приймають документи.

Кому належить система

Кому належить сама система і на яких умовах її використовує мерія?

- Сама система належить приватній компанії, тобто SK Group EU, і я є директором цієї компанії. Надається це програмне забезпечення Львівській мерії на безкоштовній основі.

У 2019  році, приблизно лютому-березні, електронна реєстрація буде передана у власність Львівській міській раді. Точніше це буде передача програмного комплексу, яка буде частиною цілого проекту.

Що це означатиме?

- Фактично за нами залишається можливість консультувати міську раду по питаннях електронної реєстрації. Крім того, у нас буде постійна робоча група, яка працюватиме над її удосконаленням.

Таким чином ми хочемо зафіксувати громадський контроль над електронною реєстрацією. Оскільки, на мою думку, ні в якому разі конкретна людина, чи якась одна структура не може мати всі права та обов’язки. Повинно грамотно поєднати взаємоконтроль трьох сторін: громада, приватні компанії та державні органи. Саме таким чином можна забезпечити повну прозорість у всіх процесах.

Після передачі програмного комплексу у нас буде новий контракт, у якому буде надана безкоштовна технічна підтримка в обмеженій кількості годин на рік, якщо їм це буде потрібно. Але фактично на момент передачі вже будуть реалізовані всі необхідні речі для нормального функціонування сайту. Тобто потреби у доопрацюванні не буде.

Розмовляла Тетяна ЖИКАЛЯК

Читайте також: У Львові продовжують відновлювати дитячі садочки (фото)

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: