Куди зникли дерева: екоінспектори виявили порушення у Жовківському парку та звернуться до поліції

DSCF7085-min-560x420
Фото з архіву.

Держекоінспекція виявила невідповідність між кількістю зрізаних дерев у «Замковому парку» Жовкви і проектною документацію. Відтак зібрані матеріали були передані у поліцію та прокуратуру.

Про це йдеться у відповіді Держекоінспекції у Львівській області на запит депутата Жовківської районної ради Ігоря Муравського.

«Відповідно до зібраної інформації та наданих матеріалів, інспекцією встановлено невідповідність в частині проектної документації щодо кількості дерев, які підлягали видаленню та законності зрізки дерев у об’єкті природно-заповідного фонду», – йдеться у відповіді на запит.

Натомість Ігор Муравський вже раніше звертався до поліції щодо зрізання дерев, але там відмовилися реагувати і жодних порушень не помітили.

«Державна екологічна інспекція у Львівській області провела перевірку за фактом незаконного зрізання дерев у парку. Наскільки мені відомо, була створена комісія, яка з’ясовувала все. І є невідповідність між документами і кількістю зрізаних у парку дерев. Документи передали у прокуратуру і поліцію. Коли ми раніше зверталися до поліції, то там не побачили розкрадання. Є польська книга, де було зазначене кожне дерево. Коли ми отримаємо до неї доступ, то зможе точно встановити і кількість дерев, і які саме дерева були зрізані. Будуть залучені всі правоохоронні структури, громадськість, представники держекоінспекції. Буде проведена інвентаризація з 2008 року по 16 липня 2017 року, коли почали масово вирізати дерева.  Сподіваюся, що нам вдасться змусити місцеву поліцію працювати, а не лобіювати інтереси міської ради», – сказав Ігор Муравський.

Нагадаємо, що тендер на реконструкцію парку у Жовкві у грудні 2016 року отримало ТОВ «Група Компаній Енергомонтаж». Вартість робіт була оцінена у понад 2 мільйони 401 тисячу гривень.

Згідно із угодою, протягом двох тижнів, які залишалися до кінця 2016 року, було передбачено витратити понад 290 тисяч гривень (без ПДВ). У додатку №2 до договору (графік виконання робіт) 2016 року було передбачено озеленення, пішохідні доріжки, огорожа, колони, велосипедні доріжки.

На 2017-ий – озеленення, пішохідні доріжки, автомобільні доріжки, велосипедні доріжки, огорожа, колони, електроосвітлення, монтаж обладнання, устаткування. Останній етап роботи – липень-жовтень 2017-го.

Але більшість робіт так і не були виконані, хоча компанія отримала майже два мільйони гривень з міської скарбниці. А у вересні 2018 року Жовківська міська рада оголосила вже новий тендер вартістю 1 596 308 гривень, який знову дістався ТОВ «Група Компаній Енергомонтаж», яка погодилася доробити свої ж прогалини за мільйон 487 тисяч гривень.

Свого часу, коли ІА Дивись.info намагалася встановити, що ж компанія мала виконати і що зробила фактично, у Жовківській міській раді відповідь на це запитання письмового запиту проігнорували. Лише зазначили, що «проектом передбачено замощення пішохідних доріжок парку, влаштування газонів, висадка зелених насаджень, встановлення відпочинкових лавок, урн для сміття, паркових ліхтарів, часткове відновлення огорожі парку, інше».

Другий тендер 2018 року передбачав ті ж роботи з певними коригуваннями, але станом на сьогодні, 27 грудня, роботи не виконані. Згідно із додатковою угодою від 3 жовтня, ТОВ «Група Компаній Енергомонтаж» мало зробити огорожу, колони, провести озеленення, встановити устаткування.

Нагадаємо, що, згідно з технічним завданням, підрядник мав, зокрема, провести озеленення, висадивши 34 клени, 670 метрів живої огорожі, 2680 саджанців самшиту і засіявши понад 7 тисяч кв м партерних, мавританських і звичайних газонів. Другий розділ технічного завдання стосується огорожі – фундаменти, стовпці, ланцюги, фарбування тощо. Третій – колон. І нарешті – монтаж устаткування, а саме: 26 лавок, 12 урн для сміття, 17 ліхтарів, 2 бра, 36 ламп.

Після двох тендерів парк залишається у жалюгідному стані.

Що ж стосується виконавця, ТОВ «Група Компаній Енергомонтаж» фігурує у низці кримінальних проваджень. Зокрема у кримінальному провадженні № 12016140150000430 від 4 березня 2016 за ч. 3 ст. 191 КК України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

«Посадові особи Червоноградської міської ради та посадові особи ТзОВ «Група Компаній Енергомонтаж» у листопаді-грудні 2015 року отримали 9 898 000 грн. бюджетних коштів на будівництво підприємства промислової переробки побутових відходів для м. Червонограда, проте в ході перевірки будівництва виявлено відсутність ряду виконаних робіт, а як наслідок вище вказані особи вчинили привласнення бюджетних коштів на 203 000 грн», – йдеться у матеріалах справи.

Остання судова ухвала датується жовтнем 2018 року, у якій слідчий просить призначити експертизи у цьому кримінальному провадженні, аби з’ясувати, які роботи були виконані фактично, скільки це коштує та чи відповідає проектній документації.

Згідно з даними YouControl, ТОВ «Група Компаній Енергомонтаж» була зареєстрована 2012 року. Директором і бенефіціаром є Сергій Калєйніков. Основний вид діяльності – будівництво житлових і нежитлових приміщень. Статутний капітал – 1000 гривень. Компанія знаходиться в житловому будинку. Більша частина видів діяльності компанії пов’язана з промисловістю. Кількість співробітників 5-10.

Проти компанії є відкриті виконавчі провадження, а також ТОВ має податковий борг.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: