Кількість ФОП в ІТ–сфері зросла на 45% за три роки

bb1a419-fop-it

Кількість фізичних осіб-підприємців у сфері інформаційних технологій зросла на 45% за останні три роки, тоді як загальна кількість приватних підприємців скоротилася на 8%.

Про це повідомляє Опендатабот, платформа для роботи з відкритими даними.

«Міністерство соціальної політики представило законопроект, яким пропонується ввести більш жорсткий контроль за використанням ФОП. Однак ми проаналізували дані і бачимо, що наразі найактивніший вид бізнесу, який використовує ФОП, - це саме ІТ-сектор», - заявив Олексій Іванкін, засновник Опендатабот.

Так, з 2017 року загальна кількість ФОП скоротилася на 164 тисячі підприємців (8%). У 2017 році було зареєстровано 2 млн ФОП, тоді як наразі їх налічується тільки 1,8 млн.

У той же час кількість ФОП в ІТ-сфері зросла на 40,7 тис ІТ-підприємців, або на 45%. Їх частка серед інших фізичних осіб-підприємців зросла з 5% до 7,5%.

Наразі найбільша частка ІТ-підприємців знаходиться у Харківський, Київській та Львівській областях. Там вона становить понад 14%.

Крім програмування (40 тисяч), кількість ФОП збільшилася в таких сферах, як надання інформаційних послуг (26 тисяч), охорона здоров'я (2,3 тисячі), приготування страв та напоїв (2,2 тисячі), діяльність в галузі архітектури (1,3 тисячі).

Також серед галузей, де кількість підприємців зросла - офісна діяльність, виробництво кінофільмів, туристична діяльність. У цих сферах кількість нових підприємців - менше тисячі.

В інших типах діяльності динаміка негативна. Найбільше підприємців припинили діяльність в сфері складського господарства (закрилося 77,5 тисячі бізнесів), роздрібної торгівлі (55 тисяч) і теле- і радіомовлення (17,5 тисячі).

Нагадаємо, Міністерство соціальної політики пропонує заборонити використовувати цивільні відносини між компанією та фізичною особою–підприємцем замість найму такої особи на роботу.

Пропонується доповнити Кодекс законів про працю новою статтею — «Ознаки наявності трудових відносин».

У статті будуть прописані 7 критеріїв, що вказують на трудові відносини між двома особами.

Наявності одночасно будь-яких трьох із вказаних критеріїв буде достатньо, щоб відносини визнали трудовими, а роботодавець заплатив за кожного неоформленого співробітника штраф у 30 мінімальних заробітних плат (понад 125 тисяч грн станом на лютий 2019 року).

IT-індустрія виступає проти змін до Кодексу законів про працю, якими уряд хоче «прикрити» схему з працевлаштуванням ФОПів.

Чиновники Мінсоцполітики стверджують: мета Змін до Кодексу законів про працю, якими уряд хоче «прикрити» схему з працевлаштуванням ФОПів, - легалізація трудових відносин.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: