Електронні інновації та діалог з населенням: як Дрогобичу вдалось стати найпрозорішим містом

drogobych-4-696x392-696x392

Місто Дрогобич із результатом 86,9 балів посіло перше місце у рейтингу прозорості організації Transparency International серед 100 найбільших міст України. 

Місто Дрогобич із результатом 86,9 балів посіло перше місце у рейтингу прозорості організації Transparency International серед 100 найбільших міст України.

Відтак, ІА Дивись.info вирішила дізнатись у начальника відділу інформаційних технологій та аналізу Дрогобицької міської ради Станіслава Гайдера, завдяки чому Дрогобичу вдалось очолити цей рейтинг.

Фото: Facebook/Haider Stanislav

«По населенню Дрогобич має 47 місце в Україні. Спочатку, коли ми подавались на цей конкурс, то були просто відібрані для перевірки. У 2017 році ми зайняли 10 місце, а у 2018 році ми отримали перше місце, і єдине місто в Україні, яке набрало більше 80 балів», - говорить Станіслав Гайдер. Він наголошує, що місту вдалось отримати такі високі бали насамперед завдяки прозорості роботи міської влади.

«Є велика різниця між містами з мільярдами у бюджеті, які не можуть принести користь мешканцям, і містом, яке не має нічого, але всіляко намагається покращити умови життя. Коли міста мають великі гроші - вони не будують демократію, вони встановлюють камери, розумні лавки, тобто коштовні речі, а ми спочатку будуємо діалог із мешканцями. Наприклад, за останні роки запити на інформацію у міську раду зменшились у 2,5 рази. Що цікавить містян? Земля, комунальна власність, фінансові звіти. Це все є у нас на порталі міста. Все відомо, ми нічого не приховуємо. Можливо саме тому, ми отримали перше місце у рейтингу».

Відтак, завдяки порталу міста, мешканці можуть дізнаватись всю інформацію про міські заходи і рішення влади, і навіть впливати на розвиток подій он-лайн. Втім, Гайдер зазначає, що наразі є дуже багато спекуляцій, начебто щось у місті роблять незаконно: «Якщо і у нашому місті роблять щось незаконно, то повна інформація про те, хто це робить, з якою метою і за чиї кошти є розміщена на сайті міста. Вся інформація, якою володіє міська рада, розміщена на порталі міста», - повідомляє він.

За словами Гайдера, для Львова було би новинкою те, що мешканці Дрогобича зараз можуть перевірити всі фінансові звіти комунальних підприємств завдяки інтернету. Загалом, електронні інновації займають вагоме місце у розвитку Дрогобича. Серед позитивних зрушень міста - електронна реєстрація заяв на житло, архів рішень про надання фінансової допомоги за 2 роки, а також електронні консультації.

«Електронні консультації - це обговорення нормативно-правових документів, або взагалі будь яких важливих рішень. Мешканець має можливість працювати з владою, а влада з мешканцями, всі мають вільні права. Ми максимально все спрощуємо і намагаємось бути ближчими з населенням за допомогою інтернету», - говорить пан Гайдер.

Додамо, що днями у Дрогобичі у тестовому варіанті запрацювала електронна система моніторингу роботи маршрутного транспорту міста, як для дільниці міських перевезень, так і для громадян міста. Відтак, завдяки роботі е-системи містяни можуть здійснювати контроль за громадським транспортом, аналізувати продуктивність роботи транспортних засобів, відстежувати статистику щодо кілометражу проходження контрольних пунктів та інше.

Окрім цього, вже цього тижня всі геодані щодо руху транспорту, зупинок та маршрутів також будуть розміщені на порталі відкритих даних міста.

Чиновник повідомив, що найближчими днями у Дрогобичі планують запровадити картку містянина, гарячу лінію 24 на 7, інформаційні табло та електронний квиток. Також, аби і надалі очолювати рейтинг місто планує продовжувати розвивати власну екосистему.

«Основна ціль - щоб мешканці зрозуміли, що вони є громадяни міста, що вони є почутими», - підсумовує Гайдер.

Спілкувалася Юлія Борух

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: